Infomoment wil eigenaars bewust maken van energieprobleem

Hoogtijd om niet energiezuinige woningen te renoveren

Lichtervelde - In het dorp van de accordeonbouwers Callewaert in Lichtervelde, zijn een groot aandeel van de woningen ouder dan 25 jaar, met als gevolg dat ze op vandaag een lagere woonkwaliteit bieden, laat staan dat ze energiezuinig zijn! Om aan dit probleem te verhelpen, organiseert het gemeentebestuur op maandag 21 augustus aanstaande, een infomoment in Dienstencentrum De Ploeg.

In 2015 ondertekende de gemeente Lichtervelde het zogenaamde ‘Burgemeestersconvenant’ en engageerde zich hiermee om de Europese klimaatdoelstellingen te realiseren, zijnde een CO2-reductie van 20 procent tegen 2020. Dit kan gerealiseerd worden door in te zetten op energie-efficiëntie en gebruik te maken van duurzame energiebronnen.

“Oudere woningen zijn verre van energiezuinig”, steekt Stephi Dumolein, sociaal adviseur bij de Woondienst regio Roeselare waar Lichtervelde toebehoort, van wal. “Daarnaast echter blijven de kosten voor elektriciteit, verwarming en water stijgen. Om de energiefacturen te verlagen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, moeten onze woningen zo efficiënt en duurzaam mogelijk gerenoveerd worden.”

Het ideale moment

Het dak van de woning isoleren is nu al verplicht en zorgt voor een warmtewinst van ongeveer 25procent. “Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Gelukkig bestaan er momenteel ook heel wat premies en subsidies. Hét ideale moment om te renoveren, dus”, vervolgt Stephi Dumolein. “Toch zien veel mensen op tegen de kostprijs, het voorbereidende werk en de administratieve lasten.”

Vooral 60-plussers hebben dikwijls veel vragen over energiebesparende maatregelen. “Precies daarom wil de gemeente deze doelgroep steunen via het project ‘Grijs maar wijs’, het renovatiebegeleidingsproject van Woondienst regio Roeselare en VZW Werkspoor, die hun kennis en expertise ter beschikking stellen.”

Bezoek energiesnoeiers

“Onze energiesnoeiers komen langs om na te gaan waar er energie verloren gaat in de woning en hoe je dit kan aanpakken”, benadrukt Stephi nog. “Ze geven gericht advies over de mogelijkheden en gebreken van de woning op vlak van energie en kwaliteit.”

Concreet betekent dit dat de woondienst samen met de burger helpt zoeken naar aannemers en vraagt tevens offertes op en krijgt advies over het goedkoopste aanbod. Verder volgen ze de uitvoering van de werken op en bieden ondersteuning in het aanvragen van de juiste premies.

Info & Inschrijven

Opdat iedereen op de hoogte zou zijn van deze maatregelen, is er op maandag 21 augustus aanstaande, om 19u30, een infomoment in dienstencentrum De Ploeg, Statiestraat 80. Naast uitleg over de procedure komt ook het belang van isolatie en hoogrendementsbeglazing aan bod.

Wie interesse heeft, kan zich laten inschrijven vanaf september via het woonloket van de Woondienst regio Roeselare, elke dinsdagnamiddag van 13 tot 16u30, in het Sociaal Huis te Lichtervelde, Statiestraat 80. Het kan ook op afspraak via het nummer 0474-93.35.58 of via mail naar http://stephi.dumolein@roeselare.be . Het project loopt tot eind 2018.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio