Kasseileggersdorp volgend jaar gastgemeente

FOTO & VIDEO. Ichtegem zorgt voor warm muzikaal onthaal van 47ste Jumbo Run

De 47ste editie van de Jumbo Run, het jaarlijkse initiatief van het Dominiek Savio Instituut uit Gits, is zaterdag uitgedraaid op een voltreffer in het kwadraat. Een 145-tal motards met zijspan bezorgden hun medepassagiers – bewoners van Dominiek Savio, een gezellige en onvergetelijke dag. De rit – een tocht van ruim 60 km – ging al over Lichtervelde, Ruddervoorde, Kortemark, Ichtegem en Aartrijke om uiteindelijk aan te komen in Torhout.

De Jumbo Run, met de olifant als mascotte, zag het levenslicht in 1971. En sindsdien fungeerden tal van gemeenten en steden als gastgemeente, geen simpele opdracht maar eentje die wel iedereen de dag zelf en nadien heel wat voldoening schenkt. Torhout was dit jaar – na 1991, 2006 en 2011 – voor de vierde keer gaststad en in Ichtegem – volgend jaar (2018) gastgemeente, werd de karavaan warm en muzikaal onthaald.

Maar onderweg konden de motards met hun passagiers ook op heel wat bijval rekenen. De sliert trok zich omstreeks 10 uur op gang en de deelnemers moesten luttele minuten later al een regenbui trotseren, gelukkig waren de weergoden in een milde dag en bij aankomst in de Sparrestede was het zelfs bijzonder warm. De zonnestralen verdreven zelfs het bewolkte hemeldek.

Fietsende Fanfare

De Fietsende Fanfare De Zwaluw uit de Ichtegemse deelgemeente Eernegem, wachtte het kleurrijk gezelschap op aan het keuringsbureau voor motorvoertuigen in de Arthur Coussensstraat. De Fietsende Fanfare De Zwaluw ontstond na de eerste wereldoorlog (1891), ruim 125 jaar geleden en is de niet alleen de oudste maar ook de enige fietsende fanfare die ons land nog rijk is. Fietsen en al rijdend dit combineren met een streepje muziek, is een unicum in ons land en zelfs tot ver buiten onze landsgrenzen. Zij begeleiden de deelnemers onder een stralende zon tot aan de Markt van Ichtegem, waar tal van mensen samen het gemeentebestuur met aan het roer burgemeester Karl Bonny (CD&V), het bontgekleurde gezelschap stond op te wachten.

Agent op minimotorfiets

Niets dan blije gezichten en ook de lachspieren werden in Torhout aan het werk gezet, toen ze een nepagent in een minimotorfiets – van straattheater Jonas & Friends – het verkeer zagen regelen.

Tijdens de Jumbo Run staat de vriendschap tussen de motorrijder en zijn passagier met een beperking centraal. Sommigen rijden al meer dan veertig jaar samen de rit.

De bestuurders van de motorfietsen komen uit diverse landen en leggen in bepaalde gevallen grote afstanden af om erbij te kunnen zijn.  Vandaar ook dat het tentenkamp op het domein van Dominiek Savio niet alleen indrukwekkend is, maar op velen toch een diepe indruk nalaat.

Motorrijders worden vaak als stoere ruwe binken aanzien, maar velen onder hen dragen het hart op de juiste plaats. Sommigen die door omstandigheden niet meer met de motorfiets rijden, blijven trouw jaarlijks naar de Jumbo Run komen. En dat zegt meer dan genoeg hé! 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio