Barbecue voor inwoners op vrijdagavond en speelstraat in tent (?) op zaterdagnamiddag kleuren officiële opening

FOTO & VIDEO. Polderdorpje Zande steekt in nieuw jasje

Tussen twee fikse regenbuien in, knipte burgemeester Patrick Lansens (SP.A) het officiële lint door en verklaarde de vernieuwde dorpskern van Zande voor geopend. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Na meer dan een jaar zit de dorpsrenovatie van het pittoreske polderdorpje Zande (deelgemeente van Koekelare) er op. Afgelopen vrijdagavond werd het vernieuwde Zande officieel geopend door burgemeester Patrick Lansens, zijn schepenen en gemeenteraadsleden. Met de renovatie is een investering gemoeid van 2,2 miljoen euro waarvan 800.000 euro ten laste van de gemeentelijke schatkist .

“Zande kreeg een gescheiden rioleringsstelsel, wat betekent dat het regenwater en het rioleringswater nu in aparte kanalen worden opgevangen en afgeleid”, duidt Lansens de aanwezigen. “Het dorp voldoet nu aan de Europese richtlijn die verplicht dat op termijn gans Vlaanderen over een gescheiden rioleringsstelsel moet beschikken. Aquafin bouwde tijdens deze werken gelijktijdig een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie of KWZI waarnaar het afvalwater geleid wordt om er gezuiverd te worden.”

Nutsleidingen ondergronds

Alle nutsleidingen werden ondergronds aangebracht, er is ook nieuwe openbare verlichting en wegdek, ook de voetpaden werden vernieuwd, er kwam nieuw groenaanplantingen en parkeerstroken werden aangelegd.", vervolgt burgemeester Patrick Lansens (SP.A). "Door de enorm droge periode hebben we daarbij echter tegenslag gehad, maar in het plantseizoen worden de dode planten vervangen. Ik denk te mogen stellen dat het resultaat, de totaal vernieuwde dorpskern, zeker mag gezien worden. Het zou soms vergeten worden, maar ook de woningen buiten de eigenlijke kern van de Pereboomstraat, de Dweersstraat en de Kapellestraat werden in dit project ontkoppeld."

"Een project van deze omvang is voor onze gemeente een zware financiële dobber. Maar de subsidie van 1 miljoen euro die ons toegekend werd voor de rioleringswerken, de extra steun van Infrax en Aquafin maakten dit project haalbaar. De werken kosten een slordige 2,2 miljoen euro, waarvan 800.000 euro ten koste van de gemeentelijke schatkist en dit exclusief de bouw van het KWZI dat een apart dossier was en dat 100 procent ten laste viel van Aquafin”, aldus nog de Koekelaarse burgervader.

Nieuw terras

De bovenbouw mag best gezien worden”, vindt ook schepen van openbare werken Marc Devrome (N-VA). “Het dorpscentrum heeft nieuwe straatverlichting. Rond de kerk is een nieuw pad aangelegd in gebakken kleiklinkers. De Sint-Andriesstraat heeft nieuwe voetpaden, nieuwe parkeerplaatsen en nieuwe wegen en dit allemaal in hedendaagse materialen. Straks starten de eigen gemeentewerkers met de aanleg van een nieuw terras achter het ontmoetingscentrum d'Oude Pastorie’, besluit schepen Devrome.

Barbecue

De Koekelaarse burgervader dankte ook nog alle inwoners van Zande voor hun medewerking en voor het begrip betoond tijdens de uitvoering van deze werken. “Na een jaar van hinder is een glas en een barbecue vanavond ter afsluiting van het project zeker op zijn plaats”, zei Patrick Lansens tot besluit. “Dit wordt u graag aangeboden door het gemeentebestuur. De verenigingen van Zande zorgen morgen nog bijkomend voor wat festiviteiten hier in de dorpskom met onder andere een speelstraat, hoewel ze geen goed weer aankondigen, gesteund door onze jeugddienst, om de hernieuwde dorpskern extra in de kijker te plaatsen. Iemand uit publiek voegde er aan toe: “ze kunnen in de tent terecht om te spelen….”, waarop de burgervader grappend uit de hoek kwam en: “ja, een speelstraat in de tent, is eens iets anders.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio