Dromen zijn niet altijd bedrog

FOTO & VIDEO. 35 jaar Wandelclub Koekelare

Wandelclub Koekelare vzw is 35 lentes jong en dat werd afgelopen zondag 17 september met ruim 150 aanwezige leden, uitbundig gevierd in Hof ter Molen in Leke. Het bestuur met voorzitter Jacques Jongbloet op kop, huldigden dan ook enkele verdienstelijke leden voor hun jarenlange trouwe inzet.

Het bestuur met voorzitter Jacques Jongbloet op kop, huldigden dan ook enkele verdienstelijke leden voor hun jarenlange trouwe inzet. Kregen een geschenk: Devriendt Urbain, Verhelst Anne Marie, pionier en een van de medeoprichters: Sinnesael Roland, en Vandenberghe Willy. Foto: Eric Vanhooren

‘De meeste dromen zijn bedrog’ zingt de Nederlandse zanger Marco Borsato, maar dat is niet altijd zo, zeker niet in de Fransmansgemeente Koekelare waar de wandelliefhebbers hyn hartje kunnen ophalen bij Wandelclub Koekelare vzw. “Neen, gelukkig maar”, lacht Jacques Jongbloet, voorzitter van Wandelclub Koekelare zondagmiddag in Hof ter Molen in het naburige Leke. “Koekelare is een centrum gemeente, een gemeente waar er van alles te doen is en waar het verenigingsleven er hoge toppen scheert.”

Pioniers en ambassadeurs

Goed 35 jaar geleden, werd tussen pot en pint, wat zo vaak het geval is, beslist om een wandelclub op te richten naast de vele sport- en andere verenigingen die Koekelare al rijk was. “De club ontstond in 1982 in café De Germinal, waar aan de toog over alles en nog wat werd gepraat en waar tussen pot en pint tal van wilde verhalen werden verteld en dromen het daglicht zagen”, opent Jacque Jongbloet ons gesprek. “En één van die dromen was het opzetten van een wandelclub en het organiseren van succesvolle wandeltochten. De exacte oprichtingsdatum weten we niet gezien de club bij de start niet was aangesloten bij VWJL. Aanvankelijk werd een wandeltocht eerst georganiseerd door de Culturele Centrale die met een paar mensen had deelgenomen aan een wandeltocht op het getouw gezet door de Culturele Centrale Oudenburg die later als club van Ettelgem aansloot bij de VWJL.”

“Pioniers van het eerste uur waren Luc Ampoorter, Roland Sinnesael, Jacky Robaert, die respectievelijk prompt tot voorzitter, secretaris en schatbewaarder werden benoemd; aangevuld met de bestuursleden Nadine Vanhooren en Roger Naert”, vervolgt Jacques. “Opvallend, enkelen van het eerste uur dragen de club nog steeds een warm hart toe en komen we op vandaag nog geregeld tegen langs de Vlaamse wandelwegen. Zij zijn nog altijd de ambassadeurs van Wandelclub Koekelare.”  

“Door de prijs die we in Oudenburg in ontvangst mochten nemen als deelnemende club, ontstond en rijpte het idee om zelf een wandeltocht in te richten in het landelijke Koekelare. De pijlen werden gezaagd uit platen die gebruikt worden om glad te betonneren. Ze werden beschilderd en met de hand geijkt volgens een nummersysteem dat werd genoteerd op elk kruispunt van de tocht. Het werd een succes met een paar honderd deelnemers en vanaf dan (1983) werd contact gezocht met de overkoepelende bond: de Vlaamse Wandel en Jogging Liga.”

Internationaal

Wandelclub Koekelare schitterde de voorbije 35 jaar in de nationale en internationale wandelwereld. “Ja dat mag je we stellen”, klinkt het bij de Koekelaarse preses. “De visie van het toenmalig bestuur was om de leden op vrije basis aan wandelsport te laten doen. Door het systeem van rangschikking van de clubs met het meest aantal deelnemers en de daaraan gekoppelde bekers werd overgegaan tot het aanmoedigen om in groep deel te nemen aan een vooraf opgemaakt programma met onder andere busreizen naar binnen- en buitenland.”

“De leden streden onder elkaar in het jaarlijks kilometerkampioenschap, maar ook de mindere goden konden een titel halen in de categorie meest deelnames”, vervolgt Jacques. “De leden werden ingedeeld in verschillende categorieën: mannen, vrouwen, juniores, jeugd en senioren. Ondertussen had de club echter ook naam en faam verworven in het wandelen op de lange afstand, zelfs ook in het buitenland met o.a. uitstappen naar Biel/Bienne in Zwitserland. Door de nationale en internationale contacten kwam er ook een samenwerking met clubs uit Duitstalig België en die van Oost - en West- Vlaanderen.”

Ups en downs

Maar alle clubs met een zekere staat van dienst, kennen ups en downs. Zo ook Wandelclub Koekelare. “ Ja, ook wij hebben perioden van bloei en van mindere glorie gekend”, bekend Jacques eerlijk. “Maar een constante is er overal, ook hier bij ons. Er zijn altijd mensen die de boel recht willen houden, hun rug rechten als het eens wat minder gaat en die zich willen inzetten voor het doel van de vereniging en daar heel veel vrije tijd willen instoppen. En gelukkig maar…..”

“Hoeveel organisaties zijn er de afgelopen 35 jaar niet geweest, hoeveel stappers hebben niet de weg naar de startplaats gevonden, hoeveel mensen hebben niet meegewerkt aan die vele wandeltochten en hoeveel uren zouden er in het geheel al niet gepresteerd zijn ten voordele van de club”, stelt Jacques zich luidop de vraag. “Ja vrienden, vrijwilligerswerk is er in overvloed geweest, inzet voor de club zonder te denken aan het eigen belang met als enig doel de club vooruit te stuwen en te laten openbloeien; dat was hun motivatie. Vooruitgaan, er het beste van maken, anderen plezieren en anderen de gelegenheid geven hun hobby te beoefenen, dat is toch het mooiste wat er is.”

“In elke club zijn er mensen die, en ik durf het bijna niet zeggen, onmisbaar zijn, die de club dragen, die de façade van de vereniging zijn. Hier is dit ook het geval, en daarbij denken we in de eerste plaats aan de vele medewerkers. Zij zijn als het ware de club, zij dragen de club uit, zij offeren zich op voor de vereniging. Maar naast hen zijn er ook nog de vele clubleden. Zij allen maken de clubwerking mogelijk en staan garant voor groei en bloei. Zij zijn het kloppend hart van onze club!”

Recordaantal leden

Wandelclub Koekelare telt momenteel 212 actieve leden. “Daarvan zijn er wekelijks op vrije keuze, zo’n 120 actief op de diverse organisaties”, zegt voorzitter Jongbloet fier. “We zijn een club die overal in Vlaanderen vertegenwoordigd is, een club die zich manifesteert in alles en nog wat. Een club ook met mensen die fier zijn de clubkleuren te kunnen uitdragen. Mensen ook die de naam Koekelare een andere dimensie geven, die het dorp op de nationale en internationale wandel- en toeristische kaart zetten.”

“Als voorzitter dank ik allen die de afgelopen 35 jaar, hun beste beentje hebben voorgezet voor de club. Spijtig genoeg zijn enkelen er hier niet meer bij en mogen zij dit mooie moment niet meer beleven. Maar we moeten vooruit kijken, er wacht nog een mooie toekomst voor Wandelclub Koekelare. De inzet die zal zeker blijven en de activiteiten zullen wellicht nog meer diversifiëren. Er is nog veel te doen, er kan nog veel gedaan worden en….. het bestuur heeft nog zo veel ideeën. Ik denk dat de gemeente Koekelare mag fier zijn dergelijke vereniging in zijn gemeente te mogen hebben”, besluit voorzitter Jacques Jongbloet trots.

En dat werd volmondig beaamt door Dirk Ampoorter, schepen van sport. “Het is als gemeentebestuur prettig samenwerken met jullie club en daar zijn we fier op. We hopen ook dat deze samenwerking nog vele jaren mag duren, zodat de naam Koekelare, nationaal en internationaal nog vele jaren mag weerklinken in de wereld van de wandelsport en de sport in het algemeen.’

Het 35-jarig bestaan werd feestelijk ingezet met aperitief en hapjes, het opdienen van een overheerlijke feestmenu en een gezellige dansnamiddag met het fantastische seniorendansorkest ‘Will Anra’, dit om alle vrijwilligers waarop de  vereniging telkens een beroep kan doen te danken voor hun inzet.

Lid worden

Wil je lid worden van Wandelclub Koekelare vzw? Dat kan heel eenvoudig. Op alle organisatie van Wandelclub Koekelare vzw, kan men zich richten tot secretaris Rosa Vanhee (telefoon 051-58.08.99 of per mail http://rosa.vanhee@telenet.be ) of bij een  van de bestuursleden: Jongbloet Jacques, Zuidstraat 31 Koekelare, 0494-72.67.43, http://jacques.jongbloet@telenet.be ; Sioen Didier, Bovekerkestraat 149 Koekelare, 0486-66.21.74, http://Didier.Sioen@telenet.be ; Vermeersch Maurits, Biezestraat 43 Eernegem, 0474-43.90.05 ; Cuylle Maurice, Dokter Druwierlaan 60 Ichtegem, 0497-12.91. 81 ; Vandenberghe Willy, Werkenstraat 26 bus 4 Torhout, 0476-94.06. 37 of bij Baert Noël, Pastoor van Couterstraat 1 Koekelare, 0477-58.95.14. Zij zullen je graag alle informatie verschaffen.

De club hecht veel belang aan een goede organisatie. Een grote troef binnen Wandelclub Koekelare vzw zijn de organisatie van een 8-tal wandeltochten in eigen gemeente, die verspreid zijn over de gemeente: Koekelare, Bovekerke  en De Mokker; of bij de buurgemeente Ichtegem, Eernegem en Zevekote.

Ook worden er jaarlijks enkele busreizen georganiseerd, met als hoogtepunt het bezoek aan een kerstmarkt.  

Op 14 oktober 2017 staat de wandeltocht in Ichtegem op het menu. Deze organisatie is opgenomen in de ‘Walk On’-wandeltochten ten voordele van het kinderbrandwondencentrum. Alle wandelliefhebbers worden er verwacht. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio