Nieuw kermiscomité blaast Bovekerke kermis nieuw leven in

Nieuw kermiscomité blaast Bovekerke kermis nieuw leven in

Dit is de ploeg die Bovekerke Kermis opnieuw op de kaart zet. V.l.n.r. herkennen we: Tommy Plaetevoet, Johan Gysel, Carine Mattheus, Nathalie Devreker, Griet Depreitere, Sheila Kruydt, Geert Portier, Francky Jonckheere, Geert Maenhoudt en Maureen Mestdagh, van het bestuur en de schepenen Dirk Ampoorter en Carole Himpens (beiden SP.A) vanwege het gemeentebestuur.. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Vanmiddag wordt met een wielerwedstrijd OVWF de kermis van Bovekerke afgetrapt. Een kermis die eigenlijk gedoemd was om te verdwijnen. Gelukkig staken vorig jaar enkele jonge mensen de koppen bij elkaar, zodat er toch iets van een kermis was in de Koekelaarse deelgemeente. Maar dit initiatief was de aanzet voor de oprichting van een vernieuwd kermiscomité die dit jaar Bovekerke Kermis nieuw leven inblaast en deze namiddag de aftrap geeft van een heus kermisprogramma.

Wie herinnert zich de glorieperiode van Bovekerke kermis niet toen toenmalig schepen van openbare werken in Koekelare en wonende in de deelgemeente Bovekerke, Eric Huyghe (Cd&V), nog de touwtjes in handen had. Bovekerke beleefde er toen zijn hoogdagen, maar spijtig genoeg kwam er door een politieke machtswissel, een einde aan deze topdagen. Eric Huyghe trok zich terug en Bovekerke Kermis verloor veel – om niet te zeggen al – zijn pluimen.

Nieuw bloed

Bovekerke Kermis was op sterven na dood. Een ongelijke strijd die nagenoeg vijf jaar heeft geduurd, maar die gelukkig met de juiste medicijnen van enkele jongeren, het heeft doen keren.

Na een windstille periode van vijf jaar, waar een paar vrienden de juiste behandeling voor de ziekte vonden en met succes wisten te bestrijden, zag men vorig jaar al schoorvoetend de heropbouw van Bovekerke Kermis. “Ja, zonder enige ervaring en programma hebben we ons vorig jaar gewaagd en gesmeten om in Bovekerke de inwoners en vooral de kinderen, toch te laten genieten van een bescheiden kermis”, vertelt bestuurslid Johan Gysel. “Na tal van positieve reacties gekregen te hebben van het publiek, staken we met de initiaitefnemers van het eerste uur, de koppen bij elkaar en dat leidde tot de oprichting van een heus nieuw kermis- en feestcomité met als gevolg dat er voor dit weekend (22-23- en 24 september) een totaal vernieuwd kermisprogramma werd in elkaar gebokst, die de inwoners van Bovekerke opnieuw de lust en het hongerig gevoel om te kermissen moet aanwakkeren.”

Wielerhoogdag in een nieuw kleedje

“Op vrijdag hebben we weer een wielerwedstrijd en op zaterdag en zondag wordt de muzikale omlijsting ingevuld door coverbands uit eigen streek”, pikt PR-verantwoordelijke Francky Jonckheere in. “Gezien onze bescheiden middelen was het onmogelijk om ons te engageren voor een wielerwedstrijd van juniores en/of Elite zonder contract en beloften (U23) van Cycling Vlaanderen, dus namen we contact op met schepen van sport Dirk Ampoorter, zelf een fervent wielerfanaat en renner, om te kijken of we geen datum konden prikken voor een wedstrijd van de OVWF, waarbij de Koekelaarse schepen zelf ook koerst. Want we wilden per sé opnieuw een wielerwedstrijd op het menu.”

“En ja, de schepen zette zijn schouders onder ons idee en zo krijgen we vandaag vrijdag, in de namiddag een heuse wielernamiddag onder de auspiciën van OVWF”, vervolgt Franky Jonckheere. “Om 15 uur wordt het startsein gegeven voor de eerste wedstrijd van de drie categorieën (A-B-C), die er aan bod komen. We krijgen de medewerking van OVWF die instaat voor alle administratieve zaken, ook de hulp van wielertoeristenclub De Guidons en van Bouwmaterialen Willaert, zodat ons bestuur enkel moet zorgen voor de seingevers en het plaatsen en wegnemen na de wedstrijd van de dranghekkens en dat scheelt uiteraard ook een hele slok op de borrel.”

Foorkramers en muziek

“Ook aan de kinderen hebben we gedacht, want komende zondagnamiddag (24 september) is er om 16 uur een gratis knuffelworp voorzien. En de kids zullen zich ook kunnen uitleven op de foorattracties want dit jaar mogen we terug drie foorkramers op onze kermis verwelkomen, met dank aan onze schepen van feestelijkheden Carole Himpens die trouwens ook zorgt voor gratis snoep op de knuffelworp” klinkt Francky Jonckheere enthousiast.

Maar uiteraard is een kermis zonder muziek geen kermis, niet waar. “Ja, dat is zo, maar ook daar hebben we aan gedacht en we denken dat we met ons programma, ook de volwassenen zullen bekoren”, pikt Johan Gysel opnieuw in. ”Op zaterdag (morgen 23 september) gaat de feesttent open vanaf 16 uur en vanaf 18 uur is het apéro time. Om 20u30u staat een optreden op het menu van Ten Square Feet, die de aanwezigen zal meenemen naar de jaren stillekes in een akoestische sfeer”, benadrukt Luc Gysel nog. “Op zondag 24 september is er naast het kidsprogramma met knuffelworp, ook tijd voor het pannenkoekenfestijn. Er zijn pannenkoeken te verkrijgen aan een democratisch prijsje tussen 14 en 17 uur. Omstreeks 18u30 kunnen de dansliefhebbers hun beentjes los smijten op de tonen van coverband Crystal Moon”, besluit Johan die er nog snel aan toevoegt dat het hele programma gratis wordt aangeboden.

Dus Bovekerkenaar, het dorp zal weer leven als vanouds en daar mag je zeker niet op ontbreken. En als we de weergoden mogen geloven wordt het een stralend weekend.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio