Heimwee en nostalgie maar ook het harde boerenleven van vroeger en nu kleuren de tentoonstelling over het rijke landelijke leven in Koekelare

Landbouwleven vroeger en nu in de kijker

Landbouwleven vroeger en nu in de kijker

Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Die goeie ouwe tijd zegt men wel eens….. Toen ik een kleine bengel en jonge snaak was, gingen we om wat zakgeld bijeen te scharrelen, bij de boeren patatten rapen en bonen trekken op ’t stik (=dialect voor ’t veld). Door de verindustrialisering van de boerenstiel – ook zij moeten meegaan met hun tijd willen ze hunnen kost nog verdienen – is dit beeld al vele jaren uit het straatbeeld verdwenen. Is het nu voor de boeren beter dan vroeger? Wie zal het zeggen….. Om de jeugd en al wie van boeren houdt in en rond Koekelare, kennis te laten maken met de boerenstiel van vroeger en nu, zetten de seniorenadviesraad, de gemeente, de historisch-archeologische kring De Spaenhiers, de gemeentelijke landbouwraad en diaclub De Trekker, het landbouwleven door de jaren heen, in Huis en Tuin Proot, (gedurende vier dagen, van zaterdag 23 tot en met dinsdag 26 september), in de kijker.

“Het gaat vooral om een overzicht van het aantal landbouwbedrijven, vroeger en nu, door de Spaenhiers en de Seniorenraad uitgeschreven”, steekt Hilda Jonckheere, voorzitster van de seniorenadviesraad, van wal. “Dit overzicht geeft onder andere duidelijke verschillen weer tussen vroeger en nu. Zo telde Koekelare in 1968 nog zo’n vierhonderd landbouwbedrijven. Nu telt de gemeente er officieel nog 165, maar in de realiteit zijn er nog amper een honderdtal boerderijen in werking.”

Beelden en verhalen

“De tentoonstelling toont de bezoeker beelden en verhalen uit vervlogen tijden, een flinke brok nostalgie die de bezoeker soms laat mijmeren maar die evenzeer ook het positieve van de huidige tijd laat inzien. Diaclub De Trekker laat het verleden eventjes herleven”, vervolgt Hilda Jonckheere, net als haar jongere broer Paul, oud OCMW-voorzitter van Koekelare en tevens oudste dochter van wijlen oud burgemeester en landbouwer Louis Jonckheere.“

Het landelijke leven in Koekelare was vele tientallen jaren terug, hoofdzakelijk terug te vinden in de landbouwsector en merendeel in kleine bedrijven met weinig diversiteit. Toen ik als 12-jarige snaak met mijn vader die boerenslachter was, meeging om het varken te helpen slachten, hoorde ik vaak zeggen van landbouwers tegen hun kids: “Boer worden doe je alleen uit liefde voor de dieren en de natuur want je moet er heel veel voor opofferen. Het is hard labeur en wanneer je naast het veldwerk ook nog varkens en koeien houdt, is het ook altijd zwoegen op zaterdag en zondag. Uitgaan mannekes, dat is er maar heel zelden bij!” Gelukkig zijn de tijden veel verandert maar of ze er gemakkelijker op geworden zijn voor de boer, is een ander paar mouwen.

“De machines waarmee er wordt gewerkt, de opbrengsten, de wetten en verplichtingen die nu gepaard gaan bij de uitoefening van het beroep, geven een heel andere invulling in het leven van een bedrijf, buurt en gemeente”, wist Hilda Jonckheere ons nog te vertellen. “Deze zaken komen ook aan bod in de tentoonstelling waar ook oud landbouwmateriaal door Koekelarenaars ter beschikking gesteld, zal te zien zijn in de tuin van Huis Proot. Het laat de bezoeker zien hoe zwaar handenarbeid in vergelijking met nu, toen was.”

“De bezoekers zullen tijdens deze uitzonderlijke tentoonstelling ook oude verhalen over het landbouwleven ten gehore krijgen. Ze tonen vooral de samenhorigheid en de onderlinge hulpvaardigheid aan tussen de boerenmensen.”

Helaas vertoont de sociale cement die alles stevig bijeen houdt kleine barstjes, een gevolg van de industrialisering die ook al geruime tijd merkbaar en in opmars is in de Landbouwwereld. “Vroeger waren het meestal gemengde bedrijven, waar de opbrengst van het veld moest dienen om de veestapel te voederen. Nu runnen jonge boeren in veel gevallen de boerderij alleen. De vrouw des huizes gaat buitenhuis werken en springt bij als de nood hoog is”, merkt een jonge boer op tijdens de persconferentie. “En dat is in sommige gevallen geen overbodige luxe, want een jonge boer die mee wil met zijn tijd is verplicht om te investeren, doet hij het niet dan wordt hij er onherroepelijk uitgereden. Maar investeren kost centen of koken kost geld zoals ze plegen te zeggen met alle gevolgen en risico’s van dien.”

“We hebben ook aandacht voor de werking van de landbouworganisaties en er zijn ook volksspelen. Daarvoor zorgt de Koekelaarse weersvoorspeller Gery Haerynck. Naast dit alles zijn er ook huifkartochten op zaterdag en zondag –weliswaar tegen betaling – voorzien  en organiseren we ook een boerenmarkt”, besluit Hilda Jonckheere, die samen met de gemeente, de historisch-archeologische kring De Spaenhiers, de gemeentelijke landbouwraad en de diaclub De Trekker, dit event op het getouw zet.

Praktisch

De tentoonstelling loopt vanaf vandaag zaterdag 23 september van 14 tot 17 uur, tot en met dinsdag 26 september (van 10 tot 12 uur) en op maandag 25 september van 14 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt één euro en kinderen jonger dan twaalf jaar, hebben gratis toegang. De tentoonstelling is rolstoeltoegankelijk.

Op zaterdagnamiddag is er een boerenmarkt waarbij er kans is om te genieten van ‘puur natuur’. Deelnemers zijn: Guido Vandecasteele: boerenpaarden, Luc Pollentier: geiten, Freddy Gadeyne: schapen en demonstratie schapen, Pumkin Seed Oil: pompoenenolie, Groententaarten, met groenten eigen kweek; VZW Hovaertmolen: proeverij Hovaertbrood, Familie Vanryckeghem: eigen imker met honing, Stefaan Borra: aardbeienplanten en plugplanten, Franky Vanroose: varkentje aan 't spit en groentekraam, Vandecasteele Noël: aardappelen en voorstellen van enkele koeien rassen (hij komt dus ook met vee), ‘t Sneukelhof, Wendy Debergh: ambachtelijke ijskar en Tuinhier Koekelare: info stand.

Op maandag bezoeken de leerlingen van het zesde leerjaar en het eerste secundair deze tentoonstelling.

Tussen dit alles door zorgt de landbouwraad op zaterdag- en zondagnamiddag voor een varkentje aan ’t spit. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio