FOTO. Schepen Frederik Sap even voetbalscheidsrechter

Op uitnodiging van Eendracht Hooglede lei(ij)dde Frederik Sap de wedstrijd U13 tegen VV Aartrijke. De uitnodiging van Eendracht Hooglede was bewust, want vele clubs hebben een tekort aan scheidsrechters voor hun jeugdwedstrijden. De proef kaderde in de oproep van de schepen van enkele maanden geleden om hem sportief uit te dagen zodat hij de pijnpunten en de sportdiscipline van de uitdagers zelf, beter zou leren kennen.

Schepen van sport Frederik Sap (Allen 8830-voorheen Open VLD) in actie op het veld van Eendracht Hooglede. Misschien kan een volgende uitdaging zijn een vriendenwedstrijd scholieren of juniores leiden tussen Eendracht Hooglede en VP Gits. Zou dat niet mooi zijn! Foto: Eric Vanhooren

Schepen voor sport Frederik Sap deed onlangs een oproep aan de sportclubs van de gemeente Hooglede om hem uit te dagen in hun sport. De schepen wil op die manier de sportverenigingen en hun sport – maar ook en vooral de minder bekende sporten – beter leren kennen, om zo ook de pijnpunten per sportdiscipline beter te leren kennen.

Opperste concentratie

Bijkomende moeilijkheid voor de schepen was, dat ook zijn zoontje Arjen bij de U13 van Eendracht speelt en het kon dat zijn zoontje het met de beslissingen van zijn pa niet eens was. Maar gelukkig voor de schepen viel dat alvast best mee. “Los van het fysieke, ik heb toch enkele kilometers gelopen, was het vooral qua concentratie een enorme opdracht. Je mag immers op geen enkel moment de aandacht verliezen”, benadrukte schepen Frederik Sap na de wedstrijd. “En ik had nog het geluk dat zowel supporters als trainers van beide ploegen het nodige begrip toonden voor mijn eenmalige opdracht.”

“Ik ben zelf voetbalsupporter en in het heetst van de strijd wordt er weleens geroepen naar de scheidsrechter”, vervolgt Frederik eerlijk. “Ik kan begrijpen dat bepaalde jonge scheidsrechters afhaken door dergelijke zaken. Wat zeer betreurenswaardig is, want zonder scheidsrechters zijn er natuurlijk geen wedstrijden.”

Positieve houding bestuur

“De druk om voor scheidsrechters te zorgen ligt steeds meer bij de voetbalclubs zelf”, stelt de Hoogleedse schepen van sport. “Eendracht Hooglede benadert dat probleem heel positief, want het verplicht hun spelers van A-kern en beloften, om per seizoen twee jeugdwedstrijden te leiden, wat hun respect voor de scheidsrechters ineens ook doet vergroten.”

“Maar dit alleen is zeker niet voldoende”, onderstreept Frederik het probleem tot besluit. “Onderzoek wijst immers ook uit dat de negatieve sfeer op en naast het veld, voor 71 procent van de ondervraagden, de drempel is om scheidsrechter te worden of te blijven of om af te haken! Laten we dus blijven inzetten op respect voor de scheidsrechters,” kijkt de schepen alvast sportief vooruit.

Wij woonden de wedstrijd bij en als oud scheidsrechter kan ik alleen maar bevestigen dat hij het voor zijn maidenmatch zeker niet slecht heeft gedaan. Alleen maar spijtig dat de Hoogleedse schepen van sport, niet elke zaterdag een jeuggdwedstrijd wil leiden, want hij heeft alles in zich om een goede referee te worden. Maar wie weet......zeg nooit nooit nietwaar. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio