Bewoners Bakestraat: “Mensen lappen 30 km/uur aan hun laars”

In de Bakestraat wordt veel te snel gereden. De buurt wil een veilige oplossing. Foto: EVB

Keerbergen - Door de werken op de Putsebaan wordt de Bakestraat door automobilisten en zwaar verkeer in beide richtingen als sluipweg gebruikt. Inwoners spreken van een vertienvoudiging van de verkeersdruk. De schepen belooft extra maatregelen.

De verkeersdruk op de Bakestraat is verhoogd sinds de start van de werken op de Putsebaan. Dat zeggen inwoners die vaak ogen tekort komen om de eigen oprit te verlaten tijdens piekmomenten of fietsers en wandelaars die naar school stappen of fietsen. “De druk is bij momenten onhoudbaar. Het verkeer raast voorbij zoals op een autostrade en de mensen lappen de 30 km/u gewoon aan hun laars”, luidt het bij enkelen.

Gevaar voor fietser

Bewoner Roger Vermeulen: “De extra verkeersdruk door de Putsebaan wordt versterkt door het zware verkeer dat nodig is om de nieuwe wijk aan te leggen.” Danny Van Roosendael zegt dat het verschil met net voor de werken dermate groot is en spreekt van een vertienvoudiging van het verkeer. “Zelfs zonder te weten wanneer de werken startten op de Putsebaan was het me duidelijk wanneer ze waren begonnen. Ondanks de beperking tot 30 km/u blijft men hier snelheden halen die vaak boven de 50 km/u liggen. Hou ik me aan de snelheid, wordt ik gegarandeerd voorbijgestoken. De straat is trouwens niet breed genoeg voor twee wagens én fietsers. Vooral dat laatste baart me zorgen”. Hij schreef het bestuur en de politie aan.

Werken op elkaar afstemmen

Paul Gysemans begrijpt dat de werken moeten worden uitgevoerd, toch zegt hij dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn. “Vooral het zware verkeer is gevaarlijk en storend. Overdag valt het best mee, vooral ’s ochtends en ’s avonds is het niet te harden.” Hij zegt dat over mobiliteit meer moet worden nagedacht: “Natuurlijk zoekt elke automobilist een oplossing. Maar het kan niet dat per legsilatuur drie jaar de werken worden voorbereid en vervolgens uitgevoerd worden. Alles valt gelijk. Werken dienen beter op elkaar te worden afgestemd, ook bij buurgemeenten.De verkeersstroom dient door iedereen worden gedragen”.  

Goed uitkijken

Xoan De Rijck (6) en broer Mauro (8) fietsen soms naar school in Rijmenam, maar worden ook vaak door de ouders aan de schoolpoort gedropt. Ze dragen gele fluhesjes: “Er rijden veel fietsers en auto’s. Als we met mama en papa ’s morgens naar school rijden, kijk ik langs de ene, Mauro langs de andere kant om goed op te letten.” Papa Davy beaamt: “Deze baan is levensgevaarlijk geworden. Wij vragen meer controles.”

Wie niet horen wil

Schepen van Mobiliteit Frank Van Nuffelen (N-VA) beaamt de extra verkeerstroom en zegt dat verleden week al snelheidscontroles werden uitgevoerd. “De helft werd bekeurd en dat was niet eens tijdens de spitsuren. In de loop van volgende week volgen nog meer controles, ook in de Grensstraat waar een probleem is. We vragen respect voor de buurt en de bewoners. De Keerbergenaar neemt het niet nauw met snelheidsbeperkingen. Dan rest maar een oplossing: beboeten”.  

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio