Volkscafé De Hert is 130 jaar oud en kroegbaas is zestig en viert zilveren jubileum als cafébaas

FOTO. Dirk Lameire is de Karl Vannieuwkerke van Ichtegem

Het is Ichtegem kermis, dus redenen genoeg om te feesten, maar voor Dirk Lameire, ook de Karl Vannieuwkerke van Ichtegem genaamd, krijgt de kermis wel een extra dimensie. Het volkscafé De Hert, gelegen op de Markt, is vandaag zondag één oktober precies 130 jaar oud en de sympathieke uitbater is net 60 geworden en viert op één oktober zijn zilveren jubileum als cafébaas. Kan het nog mooier…..

Kroegbaas Dirk Lameire is afkomstig van De Mokker (Koekelare). Zijn ouders waren landbouwers maar zijn helaas reeds beiden overleden. “Van kindsbeen af wou ik in de potten roeren, dus trok ik na het lager onderwijs en een jaartje middelbaar onderwijs in het Sint-Martinusinstituut in Koekelare naar Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, waar ik de opleiding kok-hotelier volgde”, steekt Dirk van wal. “Na mijn legerdienst ging ik achtereenvolgens drie jaar aan de slag als kelner in ’t Gravenhof (nu de Bistroteek) in Torhout en drie jaar in restaurant De Bietemolen in Lichtervelde.”

De Hoorn

Met die ervaring op zak begon Dirk een eigen zaak in Koekelare. Gedurende bijna twaalf jaar baatte de jonge man café-restaurant De Hoorn uit in de Dorpstraat in het dorp van de Fransmans. “Ja, de zaken floreerden goed. Zowel het café met biljartclub als het restaurant gelegen op ‘De Voute’ had zijn vaste stamgasten en smulpapen. Maar door omstandigheden, het gebouw was eigendom van de heer Proot en het gemeentebestuur wou een gebouw in de Ichtegemstraat eveneens eigendom van dhr. Proot, inrichten als OCMW-gebouw. De onderhandelingen duurden niet zo lang, want de eigenaar wou zijn gebouw wel verpatsen op voorwaarde dat de gemeente ook het café kocht waar ik mijn zaak had. Ik moest plaats maken en het café met spijt in het hart verlaten en later werden er op die plaats appartementen gebouwd”, vervolgt Dirk met enige weemoed in zijn stem.

‘t Schiptje

“Mijn drankleverancier – Vandeputte uit Beerst – stelde voor om café-feestzaal ’t Schiptje in Beerst over te nemen, wat ik best oké vond, zo kon ik mij passie voor het koken en café houden blijven combineren – maar dat werd helaas noppes, want hij had het gebouw verkocht en het café werd een kapsalon”, sakkert Dirk nu nog voor de gemiste kans. “Gelukkig wist Vandeputte een café in Ichtegem waar de uitbaters ervan ermee wilden kappen. Hij beloofde me om met die mensen te gaan praten, wat hij ook deed en zo ben ik in Ichtegem beland.”

“Ik vond het wel jammer dat ik mijn restaurant niet verder kon zetten, maar vond wel met mezelf een compromis, en stampte een traiteurszaak uit de grond. Helaas kwam na een viertal jaar, ook hier een einde aan door dat vadertje staat met een nieuwe wetgeving op de proppen kwam en mijn keuken daaraan niet voldeed. En grote investeringen doen aan iemand anders zijn gebouw om aan de vigerende wetgeving te voldoen, zag ik niet zitten.”

Dorpscafé

Een hele aanpassing toch, zo vroegen we Dirk. “Ja, maar dat ging heel vlot. Ik nam het cliënteel over van de vorige uitbaters Roger Sinnaeve en Hilda Finaut – ondertussen spijtig genoeg ook al allebei overleden. Maar ook tal van stamgasten hebben ondertussen het aardse voor het eeuwige geruild”, herinnert Dirk zich nog levendig.

Nu is De Hert nog een rasecht authentiek volkscafé, maar eentje met een rijke wielergeschiedenis. “Weet je dat het café vroeger ooit een pastorie was en toen deze verkocht werd om aan de andere kant van de straat een nieuw pastorie te bouwen, van dit gebouw twee cafés werd gemaakt. Helaas ben ik de enige overgeblevene, de andere helft werd na het café een bakkerij en kruidenierswinkel en op heden staat het leeg”, gaat Dirk verder.

Passie voor de wielersport

“Ik ben de enige op de markt die nog café houd in die voormalige pastorie, daterende van 1887, dus 130 jaar oud. Het is een heerlijke ouderwetse plek waar wielerfreaks uren kunnen slijten om alle wielerprullaria grondig te bestuderen. Ik ben dan ook zelf een notoir wielerfanaat en zot van de koers”, bekent de patron eerlijk. Niet voor niets zeggen ze tegen hem: ‘de Karl Vannieuwkerke van Ichtegem’.

“Ja, die naam heb ik eigenlijk te danken aan Gery Haerynck, de weersvoorspeller van Koekelare. Dat komt vooral omdat ik – wanneer ik niet achter mijn tapkast sta – al meer dan een decennium lang, op wielerwedstrijden de micro hanteer en commentaar lever bij de wedstrijden. En af en toe geef ik wel eens een tip aan iemand die goed ken en die een gokje wil wagen bij de bookmakers”, lacht de Patron hartelijk. “Tijdens de wintermaanden presenteer ik ook sportavonden en leg ik graag renners of andere sportfiguren het vuur aan de schenen.”

Café De Hert is dus de ideale pitstop voor wie gek is van koers en graag snuistert tussen de vele prullaria die er te zien is. Zo gaat Dirk er prat op dat hij in zijn café de eerste tafel heeft staan met de kaart van Frankrijk en talrijke handtekeningen van renners van de Tour de France, die ’s avonds werden geïnterviewd in ‘Vive Vélo’ door VRT-wieler en sportjournalist Karl Vannieuwkerke. En dat hij ook de eerste geboortesokjes met een kopie van de geboorteakte bezit van Johan Museeuw.

“Ja, Ik heb het meeste gekregen van klanten, maar ook heel veel van Eric Vannieuwkerke, de vader van Karl. Ja, weet je…… Roeselare heeft zijn wielermuseum maar Ichtegem ook, zij het veel kleiner natuurlijk. (lacht) Alles begon eigenlijk met één foto, nu zo’n twintig à vijfentwintig jaar geleden en kijk nu. Het café hangt vol. De koers leeft nog in onze streek. In heel wat gemeenten vinden nog jaarlijks kermiskoersen plaats die heel wat volk lokken. Veel liefhebbers bezoeken ook heel graag de memoriekamer van Jules Vanhevel in De Engel, hier in Ichtegem”, vertelt Dirk Lameire (60) laaiend enthousiast.

In de clinch met burgemeester Bonny

Wielerpelgrims kunnen wanneer ze café De Hert verlaten, luttele meters verder het standbeeld ‘Ode aan de Vlaamsche Leeuwen of Flandriens’ genaamd, bewonderen. Het standbeeld spreekt boekdelen. Met een beetje verbeelding vertelt het je alles over de Ichtegemse wielerlegendes Jules Vanhevel en Richard Depoorter. Het opvallend kunstwerk op de markt eert trouwens deze wielergoden van weleer.

Maar ooit – in een ver verleden – zorgde dat standbeeld voor heel veel frustratie bij kroegbaas Dirk Lameire die in zijn café ook een lint bewaard die om een rouwkrans hing bij de begrafenis van Richard Depoorter. Zodanig erg zelfs dat hij er een hele discussie over hand met burgemeester Karl Bonny, zelf een fervent wieler- en koersfreak.

“Ja, vooral het verhaal van Richard Depoorter is intriest’, benadrukt Dirk. “Richard was een heel populaire, uitstekende wielrenner die om het leven kwam tijdens de Ronde van Zwitserland in 1948. Hij lag aan de leiding toen hij op 16 juni verongelukte tijdens de afdaling van de Sustenpas. Er is steeds het vermoeden geweest dat hij moedwillig ten val is gebracht. Zijn lichaam werd tot driemaal toe opgegraven voor onderzoek. Zijn zoon woont trouwens nog steeds in Ichtegem.”

“Toen ze hier dat standbeeld op de markt integreerden plaatsten wisten veel mensen niet waarvoor het beeld stond. Na verloop van tijd plaatsten ze om alles duidelijk te maken, een gedenkplaat en tot mijn grote verbazing, een foto van Briek Schotte. Op mijn vraag vroegen enkele gemeenteraadsleden in de gemeenteraad, of dit niet op een vergissing berustte. Waarop de burgemeester laconiek antwoordde: ‘dit is geen vergissing, in ons dorp van de Flandriens prijkt nu de Flandrien bij uitstek Briek Schotte! Anders hadden wij de pijnlijke keuze moeten maken tussen Richard Depoorter en Jules Vanhevel.’ Mijn bloed kookte zegt Dirk nu nog heftig als hij eraan terugdenkt. Gelukkig kreeg mijn verhaal weerklank in de media en op televisie via het programma Iedereen Beroemd.”

“Ik bleef ijveren dat er een foto zou komen van Jules Vanhevel en Richard Depoorter, wat dat beide rasechte Ichtegemnaars niet erkend werden door het gemeentebestuur als Flandrien, stootte mij tegen de borst en deed me veel pijn.” Uiteindelijk haalde Dirk Lameire zijn slag thuis en haalde de Ichtegemse burgervader bakzeil en prijkt er nu een foto van Richard en Jules bij de gedenkplaat”, onderstreept Dirk, die ondertussen het geschil met de burgemeester wel heeft bijgelegd.

Het onderwerp dat Dirk het nauwst aan het hart ligt, is verrassend een foto van Jean-Pierre Monseré. “Hij was het jaar ervoor wereldkampioen geworden toen hij in 1971 verongelukte tijdens een wedstrijd. Enkele jaren later overleed zijn zoontje toen die op een fiets werd aangereden. Zijn weduwe komt hier nog elk jaar op bezoek. Een sterke dame. ‘Je man verliezen is erg, maar een kind verliezen is nog erger, vertrouwde ze me toe.’ Ook toen Wouter Dewilde in Veldegem in volle sprint tegen de vlakte ging en het leven liet, ligt me nauw aan het hart. Ik zie die beelden nog altijd voor me. Dat pakt me en heeft toch een serieuze impact op een mens”, zegt Dirk ernstig. “Niemand ziet immers graag zijn zoon of echtgenoot in volle koers verongelukken, dat is niet menselijk meer om dragen.”

Herdenking Richard Depoorter

Ichtegem is een wielergemeente met tal van wielerwedstrijden en tal van goede renners. “Stive Vermaut eindigde ooit 36ste in de Tour 2001 en reed toen voor US Postal. Helaas moest hij stoppen met fietsen als gevolg van hartcomplicaties en is om dezelfde reden jong gestorven. In het begin van de jaren negentig ontsnapte Jan Mattheus vijf minuten in de wedstrijd La Doyenne. Hij bouwde een voorsprong van 20 minuten op, om op vijf kilometer van de finish gegrepen te worden door het peloton en veertien minuten achter de winnaar binnen te komen. Ik ben de naam van de winnaar vergeten, maar ik zie Jan Mattheus nog steeds rijden ... " Mattheus werd eigenlijk op 85 kilometer van de finish gegrepen en eindigde 27 minuten achter winnaar Rolf Sorens.

Maar Dirk zou graag nog een droom gerealiseerd zien. “Ja, mijn grote droom is dat er opnieuw een herdenkingsdag- en prijs Richard Depoorter in het leven wordt geroepen”, spreekt Lameire klare taal. En dat kan volgend jaar in de maand juni al, want dan is het op 16 juni 2018, precies 70 jaar geleden dat Richard in Zwitserland het leven liet. Ik heb het er deze week al over gehad met de bestuursleden van Ichtegem Sportief, en ze vonden het een schitterend idee. Maar of ze het ook waar zullen maken, is natuurlijk nog een ander paar mouwen”, besluit Dirk die nog met andere ideeën rond een herdenking van Richard Depoorter in zijn hoofd zit. Maar eerst een feestje bouwen rond 130 jaar Den Hert en zijn zilveren jubileum als kroegbaas. Afspraak vandaag in De Hert.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio