Willy Devos uit Vladslo vindt via Facebook dochter terug van man die 60 jaar geleden ingangsgebouw neerpootte aan Duits militair kerkhof

FOTO. Dochter van ‘Maurer’ Johannes Bartels bezoekt met Duitse moeder het Lange Max Museum en Duits kerkhof in Vladslo

In 2016 worden op de Duitse militaire begraafplaats Praetbos te Vladslo ingrijpende renovatiewerken uitgevoerd. Bij werken aan het dak van het toegangsgebouw vindt timmerman Danny Vanparys (neef van Willy Devos) enkele handgeschreven woorden terug op een balk en fotografeert die. Willy Devos ging aan de slag en via Facebook vond hij de dochter en de echtgenote terug van de man die het gebouw daar 60 jaar geleden had gebouwd.

Petra Bartels, intussen getrouwd met de Amerikaan Shannon Petree, hield woor toen ze vernam dat het handschrift van haar vader werd ontdekt tijdens renovatiewerken aan de dakconstructie van het toegangsgebouw van het Duits kerkfof in Vladslo. Afgelopen weekend kwam de Amerikaanse, met haar man en mama Marga wonende in Duitsland, en nog enkele familieleden naar Vladslo en Koekelare. De familie Bartels was zeer geëmotioneerd en onder de indruk wanneer zij het handschrift van haar inmiddels overleden vader herkent. Foto: Eric Vanhooren

Het toegangsgebouw werd zestig jaar geleden (1957) op de Duitse militaire begraafplaats Praetbos te Vladslo opgetrokken. In 2016 was het dak van het gebouw dringend aan renovatiewerken toe. Deze werden toevertrouwd aan timmerman Danny Vanparys, neef van Willy Devos.

Bij die werken vond Danny enkele handgeschreven woorden terug op een balk van de dakconstructie. Danny fotografeert die handvol quasi onleesbare woorden en bezorgt die aan neef Willy, die daar uiteraard het fijner van wou weten.

Puzzelwerk

Willy ging aan de slag en wist uiteindelijk de handgeschreven woorden te ontcijferen. “Die zijn daar aangebracht door ene ‘Maurer’ Johannes Bartels, op 21 augustus 1957”, vertelt Willy me afgelopen zaterdag. “Metselaar Bartels had samen met zijn collega’s van Bauunternehemen Gebrüder Tebarts uit Kevelaer er het ingangsgebouw neergezet.”

Via Facebook vindt Willy Devos uit Vladslo een dochter van Johannes terug in Houston, Texas. Petra Bartels, intussen getrouwd met de Amerikaan Shannon Petree, was zeer geëmotioneerd wanneer zij het handschrift van haar inmiddels overleden vader herkent. Zij belooft Willy bij een volgend bezoek aan haar moeder Marga in Weeze (Duitsland) ook naar Vladslo te komen.

Orkaan Harvey

Maar orkaan Harvey – die op 26 augustus 2017 aan land kwam bij Rockport in de staat Texas, vlak bij de miljoenenstad Houston – zorgde ervoor dat een eerste bezoek begin september moest worden uitgesteld. Maar van uitstel kwam er zeker geen afstel en afgelopen weekend was het dan zover.

Een emotionele Petra Petree kwam met haar man, haar mama, broer en schoonzus naar het Duits kerkhof in Vladslo, waar het handschrift van haar vader werd ontdekt. Hun bezoek was zeer intens en emotioneel.

Toen zij ook hoorden over het Lange Max Museum, dat tweede grote Duitse relict in de streek, wilden zij absoluut ook daar naartoe. Willy Devos nam de familie in het Lange Max Museum op sleeptouw en konden er vaststellen dat de familie Bartels zeer getroffen was door de hoeveelheid aan deskundige informatie over de Duitse aanwezigheid in Koekelare en omgeving, in dit voor ons land toch wel enig en unieke museum.

Waanzinnige oorlog

Documenten en foto’s van Duitse militairen die hier 100 jaar geleden verbleven, geven een correct beeld van de situatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen zij bij de bedding kwamen waar ruim honderd jaar geleden het Duitse kanon werd gebouwd, kregen zij een treffend beeld van de impact en slagkracht van het Lange Max geschut. Petra: “Hoe zinloos en harteloos kan een oorlog zijn, vraag ik me af. En nog steeds worden er geen lessen getrokken uit al die waanzin, want wereldwijd is er altijd ergens oorlog en worden families getroffen door verschrikkelijk oorlogsleed”, lieten Petra en haar mama zich op een gegeven moment ontvallen.

‘Lange Max’ was de bijnaam van een groot Duits kanon (type 38cm SK L/45 Max) dat tijdens WOI werd gebruikt voor het beschieten van de Franse stad Duinkerke. Er stond een exemplaar van het kanon in het Stokerijbos in de wijk Leugenboom in Koekelare. Met de opbouw van het kanon werd gestart in 1915 en werd in 1916 voltooid. Het werd pas in 1917 in werking gesteld om Duinkerke en Ieper onder vuur te nemen.

Met een gewicht van 77.600 kg en een lengte van 17,13 meter werd de Lange Max het grootste kanon dat tot dan toe was gebruikt. De Lange Max was geplaatst op een affuit, die uit twee grote zijwanden bestond en in een betonholte van 20 meter doorsnede op een spil draaide. Deze holte had een bijzondere vorm om het een schootsveld van 157° te kunnen geven, waarvan de as over Duinkerke loopt.

De Lange Max kon projectielen tot op 75 km afstand schieten. De projectielen van dit kanon hadden een doorsnede van 0,38 m, een lengte van 1,80 m tot maximum 2,10 meter en een gewicht van 750 kg. Ze moesten dan ook met een speciaal karretje tot bij het kanon gebracht worden. Het sluitstuk had een doormeter van één meter. De bediening was elektrisch, maar er was ook handbediend drijfwerk voorzien. Aan het affuit was een beschermingscel voorzien voor de geschutsbedieners, gebouwd in sterk plaatijzer van 50mm dikte. De indrukwekkende geschutbedding is nog steeds te bewonderen in het Lange Max Museum te Koekelare.

Openingstijden

Het Lange Max Museum is gelegen Clevenstraat 2 te Koekelare en is tijdens de maanden juli en augustus, elke dag geopend van 14 tot 18 uur. De overige maanden: van woensdag tot zondag, telkens van 14 tot 18 uur. Het museum is gesloten op maandag en dinsdag. Voor groepen zijn andere openingsuren eveneens mogelijk. Neem daarvoor best contact op via e-mail: http://info@langemaxmuseum.be .

Tickets

Individueel: Inkom: € 5/p.p. 
Inkom + audiogids: € 7/p.p.

Kinderen aangepast tarief

Groepen (vanaf 15 personen):

Groepen: € 4/p.p.

Groepen tot maximum 20 personen per gids. 
Grotere groepen worden gesplitst. 
Voor groepen worden er geen audiogidsen ter beschikking gesteld.

Scholen: Steeds op afspraak, contacteer ons.

Gids: Prijs: € 50/gids (voorbeeld: groep van 38 personen = 2 gidsen) 
Duur gidsbeurt: 1u30 tot 2 uur.

Meer info

Meer info is te vinden ophttp://www.langemaxmuseum.be of bij Rudy Willaert (E-mail: http://info@langemaxmuseum.be ) of bij Gerdi Staelens op het nummer +32 (0)475-58.50.51

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio