Als Klein Duimpje gestart en gegroeid naar reus Goliath op internationale kunststofmarkt

FOTO. Familiebedrijf Paneltim 20 lentes jong

Heb je je ooit al eens afgevraagd wat er met de tonnen plastieken dopjes van frisdranken gebeurd? Waar die naar toe gaan en wat ze er mee aanvangen? En waarom het Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoveel inzamelacties op het getouw zet? Neen…… het antwoord vind je bij het Lichterveldse familiebedrijf Paneltim dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. Wat ooit als kleine familie-onderneming is gestart, is in 20 jaar tijd, gegroeid tot wereldspeler op de internationale kunststofmarkt.

Wat er achter de gevels van de nv Paneltim in de Industrielaan 38 te Lichtervelde gebeurd, is voor velen en groot vraagteken. Het bedrijf is dit jaar 20 jaar jong en is klaar voor verdere groei en de toekomst. Wij gingen uit nieuwsgierigheid, het bedrijf tijdens de onlangs gehouden opendeur waar er ruim duizend mensen zijn op afgekomen, bezoeken. En onze mond viel open van verbazing.

Knowhow

Paneltim nv heeft al een jaren de ervaring en knowhow in huis op het vlak van circulaire economie. Vlaanderen is kampioen in het sorteren maar op het vlak van recycleren kan het nog heel wat beter. “Nog te veel producten belanden op de afvalberg of in de verbrandingsoven terwijl ze in de circulaire economie nog best bruikbaar zijn”, vertelt salesman Koen Staessens tijdens de rondleiding. “Heel wat producten worden bij ons al gerecycleerd. Denken we bijvoorbeeld maar aan de plastieken dopjes van frisdranken, die door heel velen ingezameld worden. Ze worden hier eveneens tot kunststofplaten verwerkt.”

“Het inzamelen van de dopjes heeft ook een sociaal karakter. De meeste doppen die ingezameld worden, brengen een aardig centje op en met die opbrengst worden dan weer honden opgeleid door Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw tot blindengeleidehonden voor blinden en ernstig slechtziende personen, zodat zij toch zelfstandige kunnen wonen”, benadrukt Koen.

Internationale speler

“We zijn als kleine speler begonnen maar zijn in de loop der jaren gegroeid tot een belangrijke speler op de internationale kunststofmarkt en we zijn klaar voor verdere groei. Het snelle groeitempo en exportsucces (90 procent van de productie is bestemd voor export) danken we vooral aan het continue investeren in en innoveren van het product en het productieproces.”

“Het is telkens een hele uitdaging, maar we zijn klaar voor nog verdere groei. Paneltim produceert zoals je zelf kunt vaststellen, kunststofpanelen volgens het circulaire principe voor de agrosector en voert die wereldwijd uit. Onlangs werden hiervoor nog een lot van één miljoen oude Heinekenbierbakken opgekocht. Die werden vermalen en honderd procent ingezet voor ons product”, besluit Koen openhartig. “Maar er zijn nog tal van andere toepassingsmogelijkheden. Zo worden onze panelen met een interne cellenstructuur, waardoor ze licht, sterk en hygiënisch zijn, ook gebruikt in de tankbouw, de sector luchtkanalen, industriële toepassingen, meubels, bloembakken, trailer, transportboxen, enz. Ja, zelfs voor het vervaardigen van zwembaden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio