Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein is in zijn nopjes

FOTO. Dekeyzer-Ossaer investeert bijkomend in 6000m² zonnepanelen

Het ultramoderne vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer, KMO-laureaat 2016-2017, investeert de komende jaren nog meer in hernieuwbare energie. Het bedrijf kreeg afgelopen donderdag 9 november, het bezoek van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein die in zijn nopjes was bij het horen van bijkomende investeringen in zonnepanelen. Dekeyzer-Ossaer beschikt nu al over 4000m² zonnepanelen en investeert de komende jaren in nog eens 6000m² zonnepanelen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein te gast bij het vleesverwerkendbedrijf Dejeyzer-Ossaer, in het kader van hernieuwbare energie. Hij werd er hartelijk onthaald door de zaakvoerders van het bedrijf en enkele bestuurs- en gemeenteraadsleden van de loale Open VLD-afdeling, waaronder voorzitter Henk Dejonghe en de raadsleden Jan Lievens, Raf Willaert en Frans Verhelst. Ook de OCMW-raadsleden Johan Deceur en Noël Vandecasteele waren van de partij. Foto: Eric Vanhooren

Het energielandschap staat voor ongeziene uitdagingen, de energieomslag is volop bezig. Ook KMO’s dragen hun steentje bij aan de reductie van de CO2-uitstoot en de overgang naar hernieuwbare energie. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein lanceerde een nieuwe opportuniteit toen hij op bezoek was bij het vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer, sinds 1980 actief in de Fransmansgemeente.

Zonnepanelen via crowdfunding

Ons land beschikt op huidig ogenblik volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, over 6 à 7 procent hernieuwbare energie terwijl Duitsland reeds over 35 procent hernieuwbare energie beschikt. “We hinken achterop, maar ik ben blij dat dit bedrijf opnieuw investeert in zo’n zesduizend vierkante meter zonnepanelen”, begint minister Tommelein. “Eigenlijk zouden we moeten doen zoals Duitsland” denkt de energieminister luidop. “Zij staan veel verder omdat de bedrijven en ook de landbouwers geloven in hernieuwbare energie. Weet je kantorencomplexen, bedrijven die niet aan productie onderhevig zijn en ook landbouwbedrijven, plaatsen massaal zonnepanelen op hun daken en laten hun personeel of hun buren meeprofiteren in het rendement.”

“Ze doen dit onder het stelsel van bijvoorbeeld crowdfunding”, verduidelijkt minister Bart Tommelein. “Het personeel of de buren of de inwoners van een gemeente, kunnen mee investeren in het plaatsen van zonnepanelen op de daken van die bedrijven en krijgen naargelang hun gedane investering, jaarlijks een rendement. En dat floreert bij de mensen in buurland Duitsland. Weet je, je vindt ginds bij het merendeel van de landbouwbedrijven geen enkele stal waarop geen zonnepanelen liggen die meegefinancierd zijn door buurtbewoners. Waarom zou dat hier niet kunnen”, klinkt het bij Bart Tommelein. “Alleen moeten we bij de mensen een mentaliteitswijzing kunnen teweegbrengen. En dat is ook zo voor het plaatsen van windturbines. Op zee kan het zeker, maar waarom plaatsen we waar het kan, naast bedrijven geen middelgrote windturbines. Dat kan helpen om het doel te bereiken, want de zon schijnt hier geen 24 uur op 24, maar wind hebben we wel geregeld”, denkt de minister luidop verder. Hier op dit bedrijf zou een middelgrote windturbine ook gedeeltelijk soelaas kunnen brengen en bij particulieren met het plaatsen van kleinschalige windturbines ook meer gepromoot worden! Maar omdat te bereiken is een mentaliteitswijziging bij de mensen nodig en bij ons is de tijd daarvoor blijkbaar nog niet rijp genoeg.”

Milieubewust bedrijf

Het vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer is gevestigd op de industriezone in de Barnestraat, maar ooit is het begonnen als een gewone dorpsslagerij. Johan Dekeyzer en zijn echtgenote Marie-Rose Ossaer, wisten meteen de klepelhangen en leverden aan de lokale horeca. Maar de verkoop en leveringen aan de lokale horeca ontwikkelden zich gestaag. Meer dan dertig jaar later is Dekeyzer-Ossaer uitgegroeid tot een vleesverwerkend familiebedrijf dat in heel Vlaanderen levert. “Vlees verwerken zit diepgeworteld in onze onderneming. We groeien continu in de portionering en distributie van vlees, gevogelte, gehakt- en vleesbereidingen en aanvullende verse producten”, vertelt vader en zaakvoerder Johan Dekeyzer. “Bovendien heeft de markt al lang geen geheimen meer voor ons en kijken we steeds uit naar nieuwe afzetmogelijkheden en spelen we gretig in op de nieuwe tendensen die zich op de voedingsmarkt voordoen. Onze levenslange ervaring geven we stilaan door aan onze vier zonen: Kurt, Steven, Stijn en Kevin. Samen streven we naar voortdurende verbetering maar steeds met oog voor het milieu.”

En daar kun je inderdaad niet naast kijken. Het bedrijf dat verkozen werd tot KMO van het jaar en vorige week nog de Designregio Award kreeg op Design X50 in Kortrijk, is ver op zijn tijd vooruit. “Wij zijn het eerste bedrijf dat een koelcentrale plaatste in de nieuwbouw dat werkt met CO2 als koelmiddel”, benadrukt zoon Kurt. “Ingewijden weten dat dit een veel duurdere oplossing betreft dan een koelcentrale met courante koelmiddelen aangezien er op veel hogere drukken wordt gewerkt. Maar daar staat tegenover dat de installatie bijzonder milieuvriendelijk is. Op lange termijn verbruikt het ook een pak minder energie!”

“Niet alleen vanbinnen maar ook langs de buitenkant van onze nieuwe gebouwen wordt aan het milieu gedacht”, gaat Kurt verder. “We laten geen zonnestraaltje verloren gaan met dank aan onze zonnepanelen. Op vandaag is al 4000m² geïnstalleerd. Daar komt in 2017 nog eens 3000m² bij en de volgende jaren nog eens 3000m².”

Het bedrijf dat elke dag 5000 liter war water verbruikt, heeft een biologische waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd en daarnaast wordt met de restwarmte van de centrales, water opgewarmd dat dient voor vloerverwarming in de diepvriescel, voorverwarming van het sanitair warm water en opwarming van de burelen in het tussenseizoen. Dat alles komt door warmterecuperatie uit de koelcentrale. Het bedrijf is ook een van de eerste bedrijven die gebruikt maakt van heetgasontdooiing in plaats van de gebruikelijke ontdooiing via het elektriciteitsnet. Zo laat het ultra moderne bedrijf op die manier zo min mogelijk energie verloren gaan!

Innovatief inzake nieuwe producten

Dekeyzer-Ossaer is niet alleen een milieuvriendelijk bedrijf, dat kon minister van energie Bart Tommelein afgelopen donderdag vaststellen bij de rondleiding die hij kreeg van de bedrijfsleiders, het bedrijf zoekt ook steeds naar vernieuwing wat hun assortiment producten betreft.

Ondanks het vleesverbruik in ons land daalt, kent het bedrijf een groei van 25 procent! Maar het bedrijf – een pareltje aan de kroon van Koekelare – is dan ook werkelijk de specialist betreffende verse voeding. Voor alle stukken vlees van rund, kalf, varken, lam, konijn, wild en gevogelte kun je bij hen terecht. Bovendien versnijden zij exacte porties, volgens de regels van de kunst. Om het aanbod te vervolledigen, produceren zij ook kwaliteitsvolle vlees- en gehaktbereidingen en (gesneden) vleeswaren. 

Wie met hen scheep gaat, hoeft geen grote hoeveelheden in te slaan want hun productiesystemen zijn heel performant en uiterst flexibel om met de voortdurende instroom van bestellingen om te gaan. Automatisatie en informatisering staan daarbij centraal. Samen zorgen die factoren ervoor dat het bedrijf steeds dagverse producten kan aanleveren, hoe groot de hoeveelheid ook mag wezen. “Om een snelle levering te waarborgen – wij hebben dagdagelijks 400 à 500 losplaatsen – beschikken wij over 24 vrachtwagens die voorzien zijn van een compartiment voor vers vlees en een diepvriescompartiment.

Kruimelgehakt nieuwste kindje

Onlangs bracht Dekeyzer-Ossaer kruimelgehakt, een nieuw product op de markt waaraan voorafgaandelijk vijf jaar werd gewerkt en waar ze een patent hebben opgenomen. “Het nieuwe product biedt enkele voordelen voor de consument maar ook voor koks in restaurants, bij traiteurs, scholen, klinieken, enz. “, duidt Johan Dekeyzer. “ Een groot voordeel voor de consument is dat het gehakt vers ingevroren is, korrel per korrel in plaats van in blok. Hierdoor heeft de consument zes à acht maanden de tijd om het product te consumeren. Gezien elke vleeskorrel afzonderlijk diepgevroren is, is er ook geen verlies, je haalt uit de verpakking wat je nodig hebt. Dus flexibel gebruik en de verbruiker moet minder voedsel weggooien.”

“Het kruimelgehakt  kan na acht maanden perfect klaargemaakt worden zonder smaakverlies. En er zijn ook geen bewaarstoffen aan toegevoegd. Tot slot hebben wij ook het gehaktrecept herbekeken, de kruiding uitgebalanceerd en het zoutgehalte weer verminderd. Ook het vetgehalte werd naar beneden getrokken”, besluit Johan Dekeyzer. Het product is o.a. te verkrijgen in  dz filialen van winkelketen Aldi. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio