FOTO. K.H. De Burgersgilde behoort tot de vijftien Provinciaal geselecteerde ensembles

Het gaat meer dan goed met de muziekmaatschappijen in Lichtervelde. Nadat de K.F. Sint-Cecilia De Zwaan brons won in 2016 op de Open Nederlandse Fanfarekampioenschappen, derde afdeling, en het Pomponteam in Ieper de Belgische titel veroverde; is het nu de beurt aan de Koninklijke Harmonie De Burgersgilde, om op het ereschavotje te schitteren, want de harmonie werd in de lakenstad Ieper, geselecteerd als één van de vijftien best geselecteerde muziekensembles van de provincie. En dat is ook het gemeentebestuur niet ontgaan en nodigde de harmonie onlangs uit op het gemeentehuis.

Het is als muziekmaatschappij altijd leuk om te horen te krijgen dat je tot de beste vijftien provinciaal geselecteerde muziekensembles behoort. Daarvoor moet je natuurlijk over goede muzikanten beschikken, maar ook de dirigent – Koen Dewulf – heeft een stevige hand in dit succes. Hij liet onlangs zijn muzikanten in Ieper op sublieme wijze stralen en uitblinken. De jury was enorm onder de indruk van het gepresteerde.

Geen toevalstreffer

Het Provinciebestuur hervormde enkele jaren geleden haar beleid ten aanzien van de amateuristische kunstbeoefening, waaronder de muziekensembles. Door een grondige wijziging van de traditionele toernooiformule die al jaren als een rots in de branding stond naar een festivalgebeuren in een vierjarige cyclus, kreeg het amateur muziekgebeuren voor de instrumentale muziekensembles vanaf 2006, een nieuw jasje aangemeten maar ook een andere dimensie, gezien de diverse afdelingen naar de prullenmand werden verwezen. “Elk West-Vlaams ensemble kwam in aanmerking om in de festivalformule in te stappen, maar het aantal geselecteerde muziekensembles bleef weliswaar beperkt tot vijftien”, benadrukte burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) tijdens haar toespraak op het gemeentehuis.

Een eerste ronde bestond uit het indienen van een dossier waarbij elk ensemble zijn werk voorstelde en een programmavoorstel had uitgewerkt. Op basis van dit dossier besliste een jury of je als ensemble naar de volgend ronde mocht. De tweede ronde was er een waar de muziekensembles hun programma voor een jury moesten uitvoeren. De vijftien verkozenen door de jury, kregen en mogen uiteraard de titel van ‘Provinciaal Geselecteerd Ensemble’ in het vaandel dragen.

En dat de K.H De Burgersgilde tot die vijftien behoort, kan je geen toevalstreffer noemen. “Neen, want zowel in2007, 2011 en nu opnieuw in 2017; slaagde de harmonie er telkens in om de jury te overtuigen en tot de vijftien geselecteerde ensembles te behoren”, onderstreepte de Lichterveldse burgemeester. “Onder leiding van dirigent Koen Dewulf, bracht de harmonie in cultureel centrum Het Perron in Ieper, drie stukken. Als eerste kwam The Goddess of Fire van Steven Reineke aan de beurt. Een stuk waar de componist een muzikaal offer brengt aan Pele, de godin van de Hawaiaanse vulkanen. Als tweede volgde Cry of the Falcon van Kevin Houben, een compositie waarin de componist, geïnspireerd door mythologische gegevens, het thema gerechtigheid belicht. Tot slot eindigde de harmonie met Jericho van Bert Appermont, dat de verovering van de stad Jericho door de Israëlieten beschrijft.”

Een dergelijke prestatie neerzetten, komt niet zomaar uit de lucht gevallen. “Daar moet je zeer hard voor werken”, stelde de Lichterveldse burgemeester met enige fierheid in haar stem. “Alles hangt uiteindelijk af van de inzet van de dirigent en zijn muzikanten. Het op mekaar ingespeeld zijn, de harmonie (letterlijk en figuurlijk), en ook het samenspel is heel belangrijk. Maar ook de inbreng en de ondersteuning van het bestuur spelen een rol.”

Ambitie

“Jullie hebben de afgelopen jaren de ambitie om de kwalitatieve en muzikale beleving levendig te houden, kracht bijgezet door jullie hechte vriendschap en een nauwe samenwerking met alle deeltakken van de vzw”, besloot burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn. “Proficiat namens het gemeentebestuur en laten we klinken op dit mooie resultaat.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio