First lady Open VLD Limburg Hilde Vautmans vindt dat Europa meer uit zijn krammen moet schieten

FOTO. Ruim tweehonderd lekkerbekken aten buikje dik en rond op hutsepotavond Open VLD

Zo’n 220 lekkerbekken kwamen opdagen voor de tweejaarlijkse hutsepotavond van Open VLD & Jong VLD Koekelare in feestzaal Den Oever. Ze konden er naar hartenlust hun buikje dik en rond eten aan dit typisch Vlaamse gerecht. Voorzitter Henk Dejonghe had het in zijn toespraak over de succesvolle bevraging van de Koekelaarse bevolking via de enquête “Wat als jij voor één dag burgemeester van Koekelare zou zijn – Omdat iedereen telt”.

“We trokken reeds met de bestuursleden de straat op, om deze enquêtes persoonlijk op te halen. En ik ben er van overtuigd, het was niet steeds even gemakkelijk na 24 jaar aan de zijlijn te moeten staan. Maar toch ik wil mijn bestuursleden bedanken voor hun inzet want het loont, we mochten reeds honderden enquêtes ontvangen waarmee we ons verkiezingsprogramma 2018 zullen opmaken”, zo vertelde Henk Dejonghe enthousiast die er nog aan toevoegde dat voor wie de enquête nog niet invulde dit nog steeds online kan via www.openvldkoekelare.be .

Oproep kandidaatstelling

Open VLD Koekelare lanceerde ook een oproep aan het adres van de Koekelaarse Open VLD-leden tot kandidaatstelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. En met succes zo te horen. Henk Dejonghe: “Daarnaast deden we de oproep tot kandidaatstelling bij onze leden en mochten we reeds diverse kandidaten voor de gemeenteraadslijst ontvangen. De komende maanden zullen we dan ook werken aan een sterke Open VLD-lijst met zowel onze gevestigde waarden als het jonge aanstormende talent. En we zullen meer dan ooit onze teamspirit bewijzen, dit in tegenstelling tot wat bepaalde media constant menen te moeten verspreiden.”

“Laat ons daarom zorg dragen voor elkaar en allen aan het zelfde zeel trekken”, benadrukt Dejonghe. “Daarom reken ik op jullie allemaal, en het zal inderdaad niet steeds even gemakkelijk zijn. Maar de uitdaging is des te groter, we brengen deze schitterende partij, Open VLD Koekelare daar waar ze hoort: mee aan het roer van het beleid van de gemeente Koekelare”, zo besloot lokaal voorzitter Henk Dejonghe zijn toespraak.

Werk aan de winkel voor Europa

Gastspreker op de hutsepotavond was de Limburgse Hilde Vautmans, First lady Open VLD Limburg, Europees Parlementslid en sinds 2013 Schepen in Sint-Truiden van Toerisme, landbouw, fruitteelt, leefmilieu, jeugd- en onderwijsbeleid. Hilde Vautmans is sinds eind 2011 ook voorzitter van de Open VLD Vrouwen.

En dat Hilde een dame met pit is, een zeer goede ambassadrice is voor de Haspengouwse landbouw- en fruitteelt en niet op haar mondje is gevallen, bewees ze in haar korte maar krachtige toespraak, waarin ze hard van leer trok tegen een te mak Europa die nog heel veel werk voor de boeg heeft wat betreft veiligheid van de Europese burgers, het vluchtelingen- en asielbeleid en het Europees landbouwbeleid, meer bepaald hekelde ze de Russische boycot waarvan de Belgische landbouwers- en fruittelers nu al jarenlang het slachtoffer zijn.

“Het zijn drie thema’s die me raken en nauw aan het hart liggen. Als we de veiligheid van onze Europese burgers willen waarborgen, dan moeten we dat Europees aanpakken. Het is de taak van Europa om onze buitengrenzen te bewaken want Vlaanderen kan dat niet alleen wat sommige politieke partijen ook zouden durven beweren. Dat is essentieel zodat jullie veilig en snel het vliegtuig kunnen wanneer jullie op vakantie willen vertrekken”, zo zei Hilde Vautmans.

Ik zou ook op de vlucht slaan

Een tweede thema dat het Europees parlementslid aansneed, was dat van asiel en migratie. “Ik weet niet of dit in Koekelare leeft, maar we zien allemaal de televisiebeelden nog voor ons van Aylan Kurdi. Het levenloze lichaam van dat 3-jarig Syrisch jongetje lieten in september 2015 niemand maar dan ook niemand onberoerd”, vervolgde Hilde Vautmans. “Aylan en zijn 5-jarig broertje Galip hadden de oversteek van hun thuisstad Kobani naar Griekenland niet overleefd. Ze verdronken op weg naar een beter leven. Helaas het lichaampje van Aylan spoelde aan op het strand van het Turkse Bodrum, dit tot grote ergernis van iedereen!”

“Ik zeg u, ik met mijn karakter, wanneer ik met mijn twee kinderen morgen in Syrië zou wonen, ik ook op zo’n boot zou zitten op zoek naar een beter leven. En ik zou heel Koekelare overtuigen om dat ook te doen want we laten ons kinderen niet bombarderen.”, benadrukte Hilde Vautmans. “Europa moet ingrijpen en asiel en migratie dringend aanpakken en dat doe je door in te zetten op het beëindigen van die conflicten. Zorgen dat die mensen niet moeten vluchten. Weet je, Europol heeft gezegd dat negentig procent – dat is negen op de tien hé – van de asielzoekers die Europa bereikt, die komen via mensensmokkelaars! Dan weet je dat je die mensensmokkelaars moet aanpakken want zij maken voor grof geld de mensen blaasjes wijs. En dus moet je ook durven zeggen dat het noodzakelijk is om de buitengrenzen te bewaken, moet je opvang organiseren dichterbij die conflicthaarden en zorgen voor één Europese asielaanvraag. Een streng maar rechtvaardig asielbeleid is nodig. Wat we moeten opvangen zullen we opvangen, zij die hier niet thuishoren, moeten we durven terugsturen. Het beleid van Maggie De Block in de periode 2011-2014 toen ze nog staatssecretaris was voor asiel, migratie en armoedebestrijding, is het enige beleid en de enige weg die Europa moet en zal voeren in de komende maanden.”

Russische boycot

Tot slot had Hilde Vautmans het als schepen voor landbouw en fruitteelt in de schoonste fruitstad van ’t land: Sint-Truiden, het ook nog over de Russische boycot die onze landbouwers en fruittelers al vele jaren belet om hun groenten en fruit naar Rusland uit te voeren. En landbouwers van Koekelare zullen daar ook wel mee geconfronteerd worden denk ik, stelde Vautmans nog. “We zijn een fruitstad, de mooiste van Europa – jullie moeten deze eens komen bezoeken – waar de lekkerste appelen en peren geteeld worden. We zijn de streek vooral gekend voor zijn conferenceperen en Henk, ik moet je even testen als je lijsttrekker kunt worden hé, grapte de Truiense schepen. Je weet dat we al drie jaar lang – vier oogsten – met een Russische boycot opgescheept zitten en dat onze fruittelers niet meer mogen uitvoeren naar Rusland. Maar weet jij hoeveel procent van de Truiense conferencepeer ging rechtstreeks naar Rusland? En Dejonghe leek zich van zijn taak gekweten te hebben want zijn antwoordt – 65 procent – was op de kop juist. Dat wil zeggen geplukt, en meteen de vrachtwagen in en rechtstreeks naar Rusland gebracht. En die boycot weegt heel zwaar op de Truiense landbouwers en fruittelers.”

“En ook het West-Vlaams Rood, de veeteelt, de groentetelers, de Roeselaarse veiling en de eierproducenten hier in Koekelare en West-Vlaanderen, worden door deze boycot getroffen. Voor mij is dat een prioritair punt. Europa moet dit aanpakken. Zij moeten zien dat we met onze hoogwaardige en kwaliteitsvolle producten opnieuw die Russische markt kunnen veroveren. Dat is voor mij een strijdpunt; zodat aan die vervelende Ruslandboycot een einde gemaakt wordt. Maar intussen moeten we met z’n allen nog een flink stuk fierder zijn en meer eigen producten eten!”

Cadeautje voor aanwezigen

Hilde Vautmans merkte op dat de aanwezige leden vijf euro terug kregen voor hun deelname aan de hutsepotavond. “Wel ik heb ook een cadeautje bij” stak ze tot slot van wal. “Henk weet dat niet, maar ik heb jullie hulp nodig bij het oplossen van de Rusland boycot! We zijn met 500 miljoen Europeanen waarvan er 9.000 in Koekelare wonen. Als iedereen dagelijks drie stukken fruit van eigen bodem – waaronder een appel en een peer – eet, (liefst een boskop, een jonagold en een conferencepeer) dan eten we de Ruslandboycot op!”

“En om mensen daartoe aan te zetten en de fruitboeren in het Haspengouwse die het moeilijk hebben te helpen heb ik een kookboekje uitgebracht waarbij je appelen en peren van onze eigen boeren kunt gebruiken. De recepten zijn makkelijk zodat iedereen deze kan klaarmaken. BV’s als Kevin De Bruyne, Goedele Liekens, Jeroen Meus en nog vele andere verleenden hun medewerking en geven in het boekje hun favoriete verrassende recepten met appelen en/of peren. Maar pas op….. Niet alle appels komen uit België, vandaar dat je in het boekje een lijst kan terugvinden met alle Belgische appels. Zo’n kookboekje krijgen jullie straks allemaal mee naar huis zodat we vanaf morgen meer fruit en groenten gaan smullen van eigen bodem”, zo besloot de warme, spontane en hartelijke Limburgse politica.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio