FOTO. Elisa Deman viert honderdste verjaardag

Elisa Deman werd op zondag 17 december 100 jaar. Als we eens terugblikken in de tijd, dan weten we dat Elisa afkomstig is uit de Kattestraat in Geluwe. Daar woonden de ouders van Elisa die het huis na de eerste wereldoorlog konden opknappen met de steun van het Albertfonds.

Het gezin telde 4 kinderen. Broer Paul  als oudste en de zussen van Elisa, met name oudere zus Paula en jongere zus Bertha.

De kinderen moesten dagelijks te voet naar “de plaatse” gaan om naar school te gaan. Dit was een heel eind en dus waren ze in goede conditie. Elisa was een goede leerlinge werd gezegd. Maar omdat het in die tijd de gewoonte was dat de kinderen rond 14 jarige leeftijd moesten gaan werken, was de schooltijd van korte duur.

Vader zijn besluit stond vast, zijn dochters zouden niet gaan werken naar een fabriek. Dus besloten ze een winkel te starten aan het ouderlijke huis in de Kattestraat. Vader investeerde zelfs in een mechanische breimachine, wat voor die tijd heel vooruitstrevend was. Elisa hielp in de winkel maar werkte hoofdzakelijk mee met vader “in den toebak”.

Het waren schone tijden. Zelfs wanneer we terug denken “aan den oorlog”, toen we met z’n allen in den kelder schuilden. We hadden het niet breed maar we hadden elkaar toch. 

Soms moesten we onze winkel bevoorraden en daarvoor trokken we met onze velo naar Kortrijk of Wevelgem. Dat waren voor ons “plezieruitstapjes” want toen moesten we eens niet meehelpen op het land.

Elisa huwde met Cyril Pauwels in 1944. Het jonge gezin woonde een tijdje mee met zus Paula in de Klytemolenstraat. Zoon Freddy is daar geboren. Daarna verhuisden ze naar Beleselare waar ze 45 jaar gewoond hebben. Er kwamen nog twee dochters bij in het gezin van Elisa: Nicole en Rita.

De laatste 16 jaar woonde Elisa op de Hoogweg in Menen. Ellisa verhuisde naar het rusthuis in 2007. Ondertussen heeft Elisa 5 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

Wist-je-datje

17 december is een speciale dag in de familie van Elisa. Er zijn drie jarigen op dezelfde dag!

ELISA verjaart op 17 december
De kleindochter van zoon Freddy: EMMY verjaart ook op 17 december
En Elisa’s achterkleinzoontje LEON  verjaart ook op 17 december

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio