Gemeentebestuur neemt afscheid van Yves Defour na 39 jaar trouwe dienst

Op de foto v.l.n.r. de schepenen Carole Himpens, Fork Ampoorter en Marc Devrome, dan Isabel met naast haar Yves Defour die gevierd werd met naast hem schepen Jessie Salenbien, burgemeester Patrick Lansens en gemeentesecretaris Lode Claeys. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Het gemeentebestuur van Koekelare, nam afgelopen vrijdagavond, afscheid van een trouw medewerker. Yves Defour door het gemeentebestuur aangeworven als landschapsarchitect, gaat na 39 jaar trouwe dienst verdiend met pensioen. Burgemeester Patrick Lansens (SP.A) zette tijdens het jaarlijks nieuwjaarsfeest voor het personeel in cultuurzaal De Balluchon, Yves verdient in de kijker. Yves en zijn echtgenote kregen een passend geschenk en bloemen overhandigd.

“Een huldiging van iemand die dat zeker verdient, niet in het minst ook voor zijn lange staat van dienst” begon de Koekelaarse burgervader de loftrompet aan het adres van Yves Defour. “Wie kent er in het dorp van de Franmans immers Yves Defour niet”, zo vroeg burgemeester Patrick Lansens zich luidop af. “De man trad in dienst van het gemeentebestuur op 17 april 1978 en werd vorig jaar op 27 maart, 65 jaar. Yves was dus maar liefst 39 jaar werkzaam aan de gemeente.”

Veelheid aan taken

Na eerst een BTK-project te hebben uitgevoerd werd hij in 1980 aangeworven als landschapsarchitect op proef en vervolgens in 1981 door de gemeenteraad met burgemeester Louis Jonckheere en de toenmalige bevoegde schepen Paul Defoort, vast benoemd.

Het takenpakket van Yves heeft in de loop van die 39 jaren een hele evolutie gemaakt. “In de beginjaren vervulde hij nog echt de taak van landschapsarchitect voor onze gemeente. Ontwerpen maken was toen zijn ding. Het mag gezegd: hij heeft heel veel mooie ontwerpen gemaakt”, vervolgde burgermeester Lansens. “Later werd meer en meer beroep gedaan op studiebureau’s en werd zijn tekentafel meer en meer aan de kant geschoven. Toen ik begon als schepen in 1989 had Yves de leiding van de dienst Openbare Werken, maar was ook actief op het terrein; hij stuurde immers de ploegen aan op het terrein.”

“Later kwam er een reorganisatie en werd een ploegchef aangeduid en werd Yves het hoofd van de Technische Dienst: openbare werken, groendienst, milieudienst, afvalbeleid, enz. Een ‘veelheid’ aan taken dus”, onderstreepte de Koekelaarse burgemeester. “Zijn opdracht was vaak niet eenvoudig gelet op die veelheid aan taken. Andere personeelsleden hadden één politiek verantwoordelijke, Yves had er per legislatuur drie tot vier: de burgemeester, de schepen van openbare werken, maar ook de schepenen van groendienst, milieu en afvalbeleid… En alsof dat nog niet genoeg was, kwamen ook alle andere schepenen bij hem aanklopten voor van alles en nog wat.”

“In ieder geval  heeft Yves aan heel veel projecten van dichtbij meegewerkt die onze gemeente gebracht hebben tot wat ze vandaag is. Wij wensen hem toe dat hij nog vele jaren kan genieten van zijn pensionering en willen hem en zijn partner Isabel, dan ook bedenken met een passend afscheidsgeschenk”, zo besloot burgemeester Lansens het huldebetoon.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio