Beide broers zijn zot van judo maar ook danstalent schuilt er in hen

Remco en Omar verkozen tot G-sporters van het jaar 2017

Remco en Omar verkozen tot G-sporters van het jaar 2017

Omar met groen T-shirt en Remco naast hem, poseren fier tussen schepen van sport Dirk Ampoorter (links) en Guido Wauters voorzitter van de Sportraad (rechts). Naast de schepen staat iemand van judoclub Jenos Kwai uit Hooglede. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - De Sportraad van de Fransmansgemeente Koekelare onder het voorzitterschap van Guido Wauters, kiest ieder jaar ook de G-sporter van het jaar (= sporter met een beperking). En dit jaar hebben ze wel gezorgd voor een primeur; want dit jaar zijn twee sporters met een beperking die gehuldigd werden. De broers Omar en Remco Sabbe – en de ene kan niet zonder de andere – mogen zich een jaar lang ‘Sporters met een beperking van het jaar 2017 noemen.

Beide broers: Omar (28) en Remco Sabbe (27) wonen in de Kleine Stationsstraat 8 in Koekelare en zijn al van toen ze nog kind waren verzot op judo. Maar ook in het dansen staan beide broers aardig hun mannetje.

Verhuis van club noodzakelijk

Omar en Remco waren amper zeven lentes jong toen ze samen met de vier andere kinderen uit het gezin met judo begonnen. Judoclub Jokohazam in Kortemark was toen hun thuishaven. Doordat de club weinig ervaring had in het trainen van kinderen met beperking, was het voor Remco en Omar, heel moeilijk om binnen deze club vooruitgang te boeken. Toch bleven ze de Kortemarkse club trouw tot aan hun twaalfde levensjaar, want besloten beide broers om er de brui aan te geven. Ze waren al te groot om bij de kleintjes te trainen maar ook nog te klein om bij de tieners en volwassenen te worden ingedeeld.

Maar het bloed kruipt war het niet gaan jan zegt het spreekwoord en een oplossing kwam er in 2011 uit onverwachte hoek. De judoclub Jenos Kwai uit Hooglede startte een G-judoclub op, en zonder dralen sloten beide broers zich daar aan en werkten keihard om terug een behoorlijk niveau te halen.

Op naar een blauwe gordel

En met succes zo blijkt, want ondertussen hebben zowel Omar als Remco een groene gordel behaald. Iets waarop ze terecht fier zij en die ze wisten te behalen na hard labeur en zwoegen tijdens de vele trainingsuurtjes bij trainers Frank en Yvan Huyghebaert.

Beide Koekelaarse sporters met een beperking, tekenen ook elk jaar present op het prestigieuze judotornooi in Lokeren. Omar en Remco pieken naar een optimale conditie voor dit tornooi, want daar gaat het er heel serieus aan toe, zeggen beide sporters in koor. Vorig jaar behaalde Remco er een tweede plaats en broer Omar wist zelfs de eerste plaats te behalen in zijn categorie. Maar akkoord…..  in hun categorie zijn er enkel winnaars vertelde Guido Wauters, voorzitter van de Sportraad ter verduidelijking.

Ondertussen kijken beide broers ze er al reikhalzend naar uit om volgend jaar hun examen af te leggen voor het binnenrijven van de blauwe gordel. Om dit doel te bereiken gaan ze onder andere elke donderdagavond van 19 tot 20 uur trainen in de Atlantahal gelegen in de Oude Rozebekestraat in Hooglede.

Danstalenten

Maar Omar en Remco hebben nog veel meer in hun mars dan alleen maar het beoefenen van de judosport. Beide broers hebben ook een aangeboren talent voor het dansen. En dat doen ze bij Platform-K in Gent, een danswerkplek in Gent (nabij het station Gent-Sint-Pieters) voor dansers met een beperking en dat zich focust op hedendaagse dans en beweging.

Daar krijgen ze een professionele opleiding. Na deze opleiding worden de dansers ingezet in residenties en voorstellingen. Ze worden o.a. gecoacht door Alain Platel, choreograaf van Les Ballets C de la B.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio