Producten rechtstreeks van bij boeren via online tool kopen is niet alleen besparen maar levert ook flinke tijdswinst op

Jarige Buurderij of ‘Boeren en Buren’ laat je proeven en knuffelen met kalfjes

Jarige Buurderij of ‘Boeren en Buren’ laat je proeven en knuffelen met kalfjes

Sandra en Pascal met de kids, zijn al twee jaar de pleitbezorgers in Ichtegem en de Houtlandregio van Boeren en Burenn het online platform waarbij mensen terecht kunnen o rechtstreeks producten te kopen bij de boer en maar naar een afhaalpunt moeten om alles op te halen. Niet alleen een flink stuk goedkoper, het levert ook een enorme tijdswinst op. Foto: Eric Vanhooren

Ichtegem / Torhout - Online producten van boeren kopen en die wekelijks aan een afhaalpunt oppikken: dat is in een notendop het principe van een Buurderij. Op 24 februari 2018 zet Buurderij Ichtegem (ook ‘Boeren en Buren’ genaamd) met onderdak bij Hoeve Pascal & Sandra in de Korenstraat 35 in Ichtegem, zijn deuren wagenwijd open voor het publiek. Het concept – overgewaaid uit Frankrijk – hebben Sandra en Pascal twee jaar geleden ook in onze regio op de kaart gezet. “Sociale economie waarbij iedereen welvaart en beter van wordt”, zo zeggen de initiatiefnemers.

Heb jij al gehoord van een Buurderij? Wij en zeer velen onder ons wellicht nog niet! Dus toen ik een berichtje las op mijn facebookpagina, trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg aan de afzender of ik eens langs mocht gaan en dat mocht. Ik trof er op de boerderij Pascal, Sandra en de kinderen aan, die me met een laaiend enthousiasme meteen te woord stonden.

“Online ‘Samen Lokaal Lekkers Ontdekken’ en die producten van de boeren kopen via www.boerenenburen.be en die wekelijks op zaterdagochtend aan een afhaalpunt – in Ichtegem in de Korenstraat 35 – oppikken: dat is in een notendop het principe van een Buurderij”, steekt Sandra De Herdt een van de initiatiefnemers van wal. “Gedaan dus met tjolen van kraam tot kraam op de boerenmarkt om nog maar van de tijdswinst niet te spreken.”

Velen onwetend

“Onbekend is onbemind, zegt het spreekwoord en hoewel reeds heel wat mensen de weg naar onze boerderij vinden, toch zijn er in de regio Ichtegem, Koekelare en Torhout; honderden en honderden gezinnen, die van het bestaan van de Buurderij of ‘Boeren en Buren’ niets afweten. Laat staan kennen.”

“Vandaar dat wij ter gelegenheid van het tweejarig bestaan, de deuren wagenwijd openzetten voor het publiek en hen proevertjes zullen aanbieden”, vervolgt Sandra overtuigend. “Iedereen is van harte welkom en er is geen enkele koopverplichting. Voor wie durft, is er ook de mogelijkheid om in de stal kalfjes te knuffelen!”

Lokale landbouweconomie een zetje geven

Wie wekelijks groenten, fruit, brood, sap, wijn of een ambachtelijk streekproduct van bij de boeren en producenten uit eigen streek op zijn bord wil, kan zich voortaan online melden op www.boerenenburen.be  er een account aanmaken en de trein met verse producten van bij de landbouwer is vertrokken. Verser dan vers, zeggen allen die het systeem al uitgedokterd hebben. “Op deze manier boodschappen doen is niet alleen gemakkelijk”, zeggen de initiatiefnemers. “De burger leert ook de producenten kennen en ontdekt een nieuwe manier van voeding kopen die de lokale landbouw ten goede komt. In de Buurderijen bepalen de landbouwers en de ambachtelijke producenten zelf hun prijzen, waardoor zij een fair inkomen hebben. Ze werken mee aan het korte-keten-verhaal, waardoor de weg tussen de producent en de verbruiker sterk verkleint.”

De Buurderij wordt provinciaal  gestuwd door het overkoepelende ‘Boeren en Buren’. “Zij zorgen over heel Vlaanderen voor ondersteuning voor lokale Buurderijen, waarvan Ichtegem er een van is. Het concept is ontstaan in Frankrijk, waar het niet meer weg te denken is uit de maatschappij. Het is via een gunstige wind overgewaaid naar ons land”, lacht Sandra.

“Lokaal, rechtstreeks en eerlijk. Dat zijn de drie kernwoorden waar rond alles draait bij de ondersteuning van deze streekeigen producten. De klant bestelt online wat hij nodig heeft, uiterlijk op donderdag, en op zaterdag komen komen klant en boer op onze hoeve samen van 10 tot 11u30 om de bestelde producten aan de Buren (de klanten) te overhandigen en er een babbeltje mee te doen. Simpeler kan niet. Aanmelden op het platform is gratis”, besluit Sandra.

Doen mee: Hoeve Pascal & Sandra (Buurderijverantwoordelijke), Korenstraat 35 Ichtegem, (varkens & rundvlees, eitjes & melk); Hoeve ’t Lijsternest (kaas, yoghurt & ijs); ‘Steffi’-fruit (appel- en peer, sappen & wijn); Hoeve Koolmees (bio-groenten en geitenzuivel; Sarne-bier en Koffie Torenhof. En sinds deze week groenteboer: De Zandhoekhoeve met aardappelen en wintergroenten.

Meer info op http://www.boerenenburen.be 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio