Komende vrijdag gratis voordracht over dementie

Infopunt ‘Dementie’ ziet levenslicht in Lichtervelde

Infopunt ‘Dementie’ ziet levenslicht in Lichtervelde

Zij maakten de geboorte van het 'Infopunt Dementie" in de accordeongemeente Lichtervelde mogelijk. Foto: Eric Vanhooren

Lichtervelde - Woonzorgcentrum ’t Hof en Lokaal dienstencentrum De Ploeg pakken in samenwerking met het Regionaal Expertisecentrum Sophia, uit met een infopunt dementie. Een eerste activiteit is gepland komende vrijdag 23 februari. Hein Vanhuyse komt er in LDC De Ploeg om 14 uur een voordracht geven over dementie. De toegang is gratis.

“Op weg naar een dementievriendelijker Lichtervelde. Daar willen we naartoe via ons infopunt dementie”, steekt OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken en andersvaliden Roos Vanwalleghem (CD&V) van wal. “We worden steeds ouder en dat betekent ook dat dementie steeds vaker voorkomt. Een groot percentage hiervan woont nog thuis waar de zorg opgenomen wordt door mantelzorgers. Maar vaak blijft men met heel veel vragen zitten. Om hier enigszins een antwoord op te kunnen bieden kan je vanaf 1 maart 2018 terecht in het infopunt dementie.”

Dementiekoffer

“Het infopunt heeft als doel, personen met dementie en hun mantelzorgers op een laagdrempelige manier te ondersteunen door informatie en advies te verstrekken en desgevallend door te verwijzen”, vervolgt de Lichterveldse schepen. “Daarnaast kunnen ze er ook brochures, boeken en films ontlenen uit onze dementiekoffer. Wij beschikken zelfs over boeken die het begrip ‘dementie’ duidelijk maken bij kinderen.”

Mantelzorgers zijn maandelijks welkom in het mantelzorgcafé gevestigd in LDC De Ploeg. Naast een informatief deel is vooral het contact met andere mantelzorgers ongetwijfeld zinvol.

Maar het infopunt voorziet naast de voordracht over dementie op vrijdag 23 februari, waarvoor men liefst vooraf inschrijft aan de balie van De Ploeg of telefonisch op 051-70.84.70 of via mail naar http://ldcdeploeg@ocmwlichtervelde.be ook nog in de opvoering van een toneelstuk. Op zondag 24 juni 2018 wordt het stuk ‘Tanya’ opgevoerd t.v.v. het infopunt dementie. En op vrijdag 21 september 2018 is het Werelddag Dementie.

Contactkoor

“En vanaf april kan je elke tweede donderdag, komen meezingen met het contactkoor”, geeft Roos Vanwalleghem ons nog enthousiast mee. “Een contactkoor bestaat uit personen met dementie die samen met familie, mantelzorgers en sympathisanten liedjes zingen. Het is in de eerste plaats een sociaal gebeuren, want door samen te zingen worden mensen met dementie uit hun isolement gehaald en krijgen zij opnieuw contact met hun naaste familie.”

Waar

Het infopunt bevindt zich in het lokaal dienstencentrum De Ploeg, Statiestraat 80 en is elke maandag bereikbaar van 13 tot 16 uur of na telefonische afspraak.

Wie meer info wenst, kan contact opnemen met Annick Van Iseghem op het nummer 051-70.84.78 of Els Denolf op 051-70.84.76.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio