Keuze erkenning viel op variëteit ‘dessert’ als Houtlandse koffie

FOTO & VIDEO. VLAM kent label ‘erkend streekproduct’ toe aan Koffies Torenhof

Ichtegem krijgt er een nieuw streekproduct bij. Naast het Ichtegems bier van brouwerij Strubbe mag voortaan ook ‘Koffies Torenhof’ het label ‘erkend streekproduct’ aan zijn variëteit ‘dessert’-koffie Houtland op zijn verpakking toevoegen.

Op maandag 19 februari laatstleden overhandigde burgemeester Karl Bonny in het gezelschap van de schepenen Celsesta Muylle en Willy Josten en iemand van de commissie streekproducten; de officiële erkenning aan Pieter Hanssens en Ann Adriaens, eigenaars en uitbaters van de koffiebranderij.

Uitstraling over heel België

Dankzij deze erkenning zal de koffie van Torenhof verdere naambekendheid genieten én mogen Pieter en Ann hun koffie verkopen via Deschildre Oostende (gelegen aan de Vismijn van Oostende) hét streekproductenbedrijf met naam en faam in heel België dat enkel erkende streekproducten verkoopt.

Deze erkenning is een kroon op het werk van Pieter en Ann voor het jarenlang met veel geduld en passie uitvoeren van het ambacht en traditie die zij zo al meer dan een Halve eeuw in ere houden. Koffiebranderij Torenhof zag immers in 1964 het levenslicht.

Ze hopen natuurlijk verder ook door hun keurmerk waarvan ze vanaf nu het logo van mogen dragen, meer particuliere klanten, horecazaken of winkels met geschenkmanden te overtuigen van hun ambachtelijk gebrande specialiteit. Dankzij deze erkenning zal de koffie van Torenhof nu nog meer naambekendheid verwerven.

Waarom kregen ze deze erkenning?

Het is algemeen geweten dat in het Torenhof - en dit al meer dan 50 jaar - de koffie gebrand en verdeeld wordt en dit volgens het traditionele ambachtelijke brandproces. Pieter en Ann willen immers dat de verfijnde mélanges op een optimale manier hun aroma's afgeven en blijven daarom zorgvuldig deze kwaliteitsbonen op grootvaders wijze, waarbij ze niets forceren en een 20-tal minuten per brandproces moeten voorzien, branden.

Bij het branden en bij het assembleren van de mélange wordt er zoveel mogelijk aangesloten bij de smaak van de streek. Daarom werd de variëteit dessert als Houtlandse koffie erkend. De koffiemengelingen komen zo optimaal tot hun recht door er met de nodige zorgvuldigheid mee om te gaan en niet te opteren voor snelbranding waarbij de bonen aan een iets hogere temperatuur al in drie minuten gebrand zijn.

Duurzaam

Een leuk weetje is dat de koffiebonenschillen of ‘pelletjes’ die bij het branden vrijkomen, worden gerecupereerd. Zo probeert Koffie Torenhof ook duurzaam te zijn en minder belastend te zijn voor het milieu. De heer Verstraete van het bedrijf Kopje Zwam uit Brugge gebruikt ze om er oesterzwammen op te kweken. Deze worden aangevuld (als droge massa) bij het koffiegruis dat hij afhaalt bij een tiental Brugse horecazaken.

Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten samen om de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten te behandelen. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van de VLAM.

Bij deze erkenningsronde hadden slechts vier West-Vlaamse bedrijven hun kandidatuur ingediend, waaronder drie van Oostende en Koffie Torenhof. Ook voor de Mazzarinetaart van Poperinge werd de kandidatuur ingediend en ook deze mag zich vanaf nu een streekproduct noemen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio