Ook BS De Regenboog en het SMIK krijgen het label

BS De Negensprong krijgt ‘Toegankelijkheidslabel’ van gemeente

De basisschool ‘De Negensprong’ vlakbij de markt gelegen, kreeg in het kader van de rondgang van toegankelijkheid, het ‘Toegankelijkheidslabel’ vanwege het gemeentebestuur. Ook BS De Regenboog en het SMIK viel deze eer te beurt. Het Da Vinci Atheneum en De Lettertuin moeten nog enkele aanbevelingen in orde brengen en krijgen dus later het label.

De directie van BS De Negensprong hier fier poserend met de Werkgroep Toegankelijkheid en schepen Jessy Salenbien, leverde serieuze inspanningen om de school toegankelijk te maken voor personen met een beperking. Het liet onder andere een serieus hellend vlak aanbrengen aan de buitenzijde, zodat de klassen ook bereikbaar zijn voor personen in een rolstoel. Foto: Eric Vanhooren

De basisschool ‘De Negensprong’ vlakbij de markt gelegen, kreeg in het kader van de rondgang van toegankelijkheid, het ‘Toegankelijkheidslabel’ vanwege de werkgroep toegankelijkheid, bestaande uit: voorzitter Daniël Desender, de leden Gino Delanghe, Cynthia David, Rémi D’Hulst, Sabine Tanghe en schepen voor Gelijke Kansen Jessy Salenbien (SP.A).

Schoolvoorbeeld

Blijkbaar is de schooldirectie van BS De Negensprong, geslaagd met grote onderscheiding, want de werkgroep was verrast door de alreeds geleverde inspanningen in het kader van toegankelijkheid. Een schoolvoorbeeld zoals het overal zou moeten zijn. Schepen voor Gelijke Kansen Jessy Salenbien (SP.A): “De overbruggingen, deuropeningen, drempels zijn telkens weggewerkt door hellende vlaken. Wat er zeker ook opviel was het groot hellend vlak buiten, om de treden binnen het gebouw te overbruggen naar de andere klassen”, vertelt de Koekelaarse schepen fier. “Ook was er een groot en ruim toilet voor mindervaliden. Zowel kinderen met als zonder beperking moeten samen naar school kunnen gaan en hier kan dat zonder problemen.”

Maar ook BS De Regenboog en het Sint Martinusinstituut kregen van het gemeente Koekelare het toegankelijkheidslabel. Het gebouw van de BS De Regenboog gelegen achter het SMIK, is een vrij jong gebouw zegt schepen Salenbien. “De werkgroep kan alleen maar beamen dat bij de bouw van deze school rekening is gehouden met de volledige toegankelijkheid op alle niveaus. De gehele school is op de benedenverdieping en is volledig toegankelijk. Ook hebben ze een ruim toilet voor mindervaliden.”

“De keuze voor een leerling met een beperking is zeker niet gemakkelijk”, onderstreept schepen Salenbien. “Daarom willen met het toegankelijkheidslabel aantonen welke scholen toegankelijk zijn voor iedereen.”

Tot slot werd er ook nog een bezoek gebracht aan de middelbare school ‘SMIK’, gevestigd in de Ichtegemstraat 14. En ook daar werd de werkgroep aangenaam verrast door vele aanpassingen die er zijn gebeurd. “Hier werd elke drempel mooi weg gewerkt met een geasfalteerde helling”, benadrukt de schepen. “Om de gebouwen van de lokalen binnen te komen waren er schuifdeuren. De werkgroep vindt dat deze school zeker als voorbeeld mag gesteld worden. Een toegankelijke infrastructuur is een voordeel voor de leerlingen, maar ook zeker voor de ouders. Hieruit heeft de werkgroep beslist om ook deze school het toegankelijkheidslabel te overhandigen.”

Het Da Vinci Atheneum gelegen in de Moerestraat en De Lettertuin gelegen langsheen de Ringlaan in Koekelare, zullen binnenkort het toegankelijkheidslabel bekomen, maar de school die wat aanbevelingen rond toegankelijkheid kreeg, is bezig met de nodige aanpassingen uit te voeren.

Oproep

Met deze uitreiking doet de werkgroep een warme oproep naar de scholen die aanpassingswerken willen uitvoeren. Vraag aan een van de leden om langs te komen om advies te geven in het kader van toegankelijkheid. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen drempels aanwezig zijn voor mensen met een beperking.

Scholen die wensen dat de werkgroep langskomt om hun school te beoordelen, kunnen een aanvraag doen via voorzitter Daniël Desender via http://daniël.desender@gmail.com of schepen voor ‘gelijke kansen’ Jessy Salenbien, via mail naar http://salenbien.jessy@telenet.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio