Wie wint eerte editie bij de vrouwen en wie wordt de opvolger van Jos van Emden

Organisatoren ‘Dwars door West-Vlaanderen’ zijn klaar voor hun wielerhoogdag

De organisatoren van de tweede editie van Dwars door West-Vlaanderen zijn zowel in Nieuwpoort als in Ichtegem, klaar voor hun wielerhoogdag. Als de weergoden hen gunstig gezind zijn en de renners er zin in hebben, kunnen het beslist twee heel boeiende wedstrijden worden. Foto: Eric Vanhooren

Ichtegem - Vandaag zondag vier maart vindt de tweede editie plaats van ‘Dwars door West-Vlaanderen (1.1). Nieuw is de Omloop van de Westhoek, ook wel de Memorial Stive Vermaut geheten, voor vrouwen elite (1.2). Dit met dezelfde start- als aankomstplaats als bij de mannen (Nieuwpoort en Ichtegem). De organisatoren zijn klaar voor hun wielerhoogdag.

Het startsein voor Dwars door West-Vlaanderen wordt om 12u15 gegeven ter hoogte van de Vismijn van Nieuwpoort, voor een tocht van 189,3 kilometer met passages in Middelkerke, Gistel, Diksmuide en Ieper om zo het ‘Heuvelland’ in te trekken. Met de Kemmelberg volgt na 73 kilometer de eerste beklimming, gevolgd door de Rodeberg. Via Westouter, Poperinge en Kortemark wordt koers gezet richting Ichtegem waar na 137,3 kilometer nog vier plaatselijke ronden wachten van elk 13 kilometer met daarin twee kasseizones en de beklimming van de Keiberg en Catteberg. Rik Goethals verwacht de eerste doortocht van de profs in de Engelstraat omstreeks 15u50.

Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Jos van Emden, voor de Zwitser Silvan Dillier en de Deen Lasse Norman Hansen. In Ichtegem kijkt voorzitter Rik Goethals reikhalzend uit naar wie de opvolger wordt van Jos van Emden, die er dit jaar niet zal zijn wegens het ontbreken van zijn team LottoNL-Jumbo.

Met Quick-Step Floors en Lotto Soudal zullen er twee WorldTour-teams present tekenen. Het deelnemersveld wordt verder opgevuld met twaalf pro-continentale ploegen en acht continentale teams.

Elite vrouwen

Voor het eerst pakken ze in Ichtegem uit met een 1.2-wedstrijd voor dames elite. Een wedstrijd die zeker ook voor hen niet van de poes zal zijn, gezien zij nagenoeg hetzelfde parcours voor de wielen geschoven krijgen als de heren en naar het einde toe en in afwachting van de aankomst van profs bij de heren, maar liefst acht keer de kasseizones en de beklimming van de Keiberg en de Catteberg moeten trotseren.

De vrouwen dienen in totaal 126,3 km af te haspelen. Zij vertrekken eveneens aan de Vismijn van Nieuwpoort. Het startschot wordt er gegeven om 11u30. Aankomst in de Engelstraat in Ichtegem is voorzien omstreeks 15 uur. De eerste doortocht van de dames in Ichtegem is voorzien rond de klok van 12u40, waarna ze dus nog zeven plaatselijke ronden moeten afleggen van 13 km.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio