Creativiteit van kinderen kent geen grenzen

FOTO. Gemeentehuis en LDC De Ploeg omgetoverd tot kunstgalerij

In LDC De Ploeg en het gemeentehuis loopt nog tot 31 maart, het kunstproject ’t Klikt’. Leerkrachten en kinderen van de verschillende scholen, gingen gedurende drie maanden aan de slag en maakten reproducties en foto’s binnen thema’s gekozen door de kinderen. Die onbegrensde creativiteit van de kinderen, kun je nu bewonderen op de twee locaties. Banners in het straatbeeld, geven het project een duurzaam karakter.

“KLIK staat voor Kunst van, door en met Lichterveldse kinderen. De doelstelling van KLIK (opgericht op 8 december 2001 in Lichtervelde) is om kinderen, die school lopen in de gemeente, in contact te brengen met kunst en cultuur”, steken directeur Pieter Deleersnyder en zorgleerkracht Koen Neirynck, van basisschool Beverbos van wal. “Bij onze projecten tracht vzw KLIK aandacht te geven aan de unieke beeldtaal van de kinderen, zonder te raken aan hun eigenheid en persoonlijkheid.

Het project ’t Klikt’ wordt gefinancierd met de steun van Cera. “Met het project ‘’t Klikt’ kiezen we het domein van de fotografie in de meest uiteenlopende vormen. Leerkrachten en kinderen gingen gedurende drie maanden aan de slag. De verschillende scholen maakten reproducties en foto’s binnen bepaalde thema’s, gekozen door de kinderen”, benadrukt Ann Bral van vzw ‘t Klikt. “Na het experimenteren kwamen de kinderen tot een afgewerkt product, die het publiek nu nog tot eind maart, kunnen gaan bewonderen in de tentoonstellingsruimte van het gemeentehuis en De ploeg. Banners op school en in het straatbeeld moeten dit creatieve project een duurzaam karakter geven.”

Flitsende beelden

“Met flitsende beelden, onverwachte kiekjes, verrassende eenvoud, een guitige knipoog, willen we in deze wispelturige en soms gure maand maart, een uitzonderlijke kunsttentoonstelling aanbieden, die zeker bij jullie hartverwarmend zal werken, want de droom van Klik is alle kinderen en jongeren van Lichtervelde, te laten kennismaken met kunst – met grote of kleine K”, vervolgt Ann Bral. “Jonge artiestjes laten groeien in een denk- en doeproces en ze samen met ouders en familie en de hele gemeenschap te laten genieten van hun creatieve inspiratie.”

“En we mogen stellen dat het resultaat alle verwachtingen overtreft. Nog tot het einde van de maand kan heel Lichtervelde genieten van originele plaatjes”, onderstreept een lachende Ann enthousiast tot besluit. “Geef uw ogen de kost – soms vraagt het wat denk- of puzzelwerk, soms wat gymnastiek om alles te zien, maar het loont beslist de moeite. En….. misschien voel je het ook al kriebelen, maak dan gerust een klikfie – een selfie bij een van de werken, liken en doorsturen – want we willen vooral heel veel mensen laten genieten!”

Samenwerking

En dat kon burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn enkel maar beamen. Het loont meer dan de moeite zo stelde ze tijdens de openingsplechtigheid. “Maar vooral de mooie samenwerking tussen de scholen, de leerkrachten en directies, is hartverwarmend en verdient algehele appreciatie en waardering”, zo benadrukte de Lichterveldse burgemeester die nog een complimentje gooide richting de bestuursleden van vzw Klik, die telkens weer iedereen verwonderd doen staan, hetzij met een modeshow, met speelse molletjes of gedurfde fotografie bij deze tweejaarlijkse happening.

De tentoonstelling loopt nog tot 31 maart 2018, en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en/of van LDC De Ploeg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio