Technologisch hoogstandje creërt kansen voor 850 mensen met een arbeidsbeperking

FOTO & VIDEO. Mariasteen wint Belfius Smart Care Award met een interactief projectiesysteem

Gisterenavond werden voor meer dan 500 deskundigen uit de bedrijfswereld, de lokale sector, het onderwijs en de gezondheidszorg, in Brussel, de ‘Belfius Smart Belgium Awards 2017’ uitgereikt. Maatwerkbedrijf Mariasteen uit Gits (Hooglede) kaapte er de prestigieuze Award in de categorie ‘Smart Care’ weg. Mariasteen is dan ook het eerste Europese bedrijf dat Light Guide Systems® inzet op de werkvloer om werkinstructies te tonen aan de hand van een slim projectiesysteem. Het West-Vlaamse bedrijf bewijst zo nog maar eens dat zij voluit gaat voor innovatie en hoogtechnologische oplossingen, met als doel mensen met een arbeidsbeperking te versterken.

Volgens de professionele jury helpt dit project mensen met een beperking heel concreet in hun werk. Via slimme projecties tonen of projecteren ze letterlijk elke stap van het productieproces, waardoor mensen met een beperking door het projectiesysteem ondersteund worden en complexere opdrachten kunnen uitvoeren. “Het doet de mensen echt groeien in hun job”, aldus de vakjury.

Creëert kansen

Mariasteen is een maatwerkbedrijf dat kansen creëert voor ruim 850 mensen met een arbeidsbeperking. De voorbije jaren zijn de opdrachten er steeds complexer geworden. “Minder repetitief werk, kleinere productiereeksen, meer eenmalige bestellingen en een toenemend aantal producten zijn daar de belangrijkste oorzaken van”, benadrukt de trotse algemeen directeur Koen Staelens. “Dus moesten we wel op zoek gaan naar een technologie om het werk te vereenvoudigen.”

De oplossing vond het maatwerkbedrijf in een interactief projectiesysteem dat instructies op werkposten visualiseert via foto’s, pictogrammen, bewegende animaties en tekst. “Je kan het vergelijken met een interactieve PowerPoint. Het systeem toont de stappen die een medewerker moet volgen om bijvoorbeeld een toestel te assembleren”, illustreert de heer Staelens. “De instructies kunnen worden aangepast aan het niveau en de taal van de werknemer. Bij een foute handeling gaat er een rood licht branden.”

De mens centraal

Mariasteen is met deze innovatie niet aan zijn proefstuk toe. Bart Decloedt, eindverantwoordelijke R&D: “We maken al enkele jaren gebruik van collaboratieve robots om onze mensen te ondersteunen. En met ons interactief projectiesysteem kapen we een primeur weg. We zijn het eerste Europese bedrijf dat dit systeem toepast. Op die manier slagen we erin om onze maatschappelijke missie: ‘de mens centraal plaatsen’ waar te maken.”

Dit technologische hoogstandje gidst de medewerkers niet alleen door hun werk, het leert hen ook nieuwe taken aan. “In vergelijking met vroeger kunnen ze vandaag meer diverse en complexere opdrachten aan. Dat betekent ook voor Mariasteen als werkgever een meerwaarde, omdat we nu meer opdrachten kunnen aanvaarden”, vervolgt Bart Decloedt. “We merken dat vandaag elke werknemer erin slaagt om minstens één van zijn opdrachten binnen een bepaalde tijd uit te voeren. Vroeger lukte dat bij minder dan een op vijf. Een win win situatie dus want sinds de invoering van het slimme projectiesysteem is de productiviteit van de werknemers flink gestegen.”

Extra kwaliteitscontrole

Voor het sociaal maatwerkbedrijf biedt de innovatie bovendien een concurrentievoordeel. “Door te investeren in technologische ondersteuning op de werkvloer, maken we het verschil ten opzichte van andere maatwerkbedrijven”, vindt Koen Staelens. “We zijn vandaag in staat om te leveren wat onze klanten verwachten, ook als het om complexere opdrachten gaat. Deze ondersteuning is een extra kwaliteitscontrole voor onze diensten en producten. Dat is goed voor de toekomst van dit bedrijf en voor onze klanten.”

De Smart Belgium Awards 2017 spelen zich af binnen 8 domeinen die onze samenleving klaarmaken voor de toekomst: Circulaire Economie, Smart City Diensten, Onderwijs, Energie, Milieu, Gezondheid & Preventie, Mobiliteit, Stadsontwikkeling.

Er waren maar liefst 233 inzendingen en vijftig genomineerden, afkomstig van ondernemingen, ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen, scholen, universiteiten en onderzoekscentra, steden en gemeenten, intercommunales en andere lokale besturen. Per Award hakte een onafhankelijke vakjury de moeilijke knoop door. De implementatie van ‘Light Guide Systems’ in Mariasteen kadert in het project Toegepaste Technologische Innovatie, onderdeel van de Geïntegreerde Territoriale Investering (GTI) West-Vlaanderen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio