Twee jonge gedreven krachten

De jongeren Laura Cools & Roy Vandendriessche prijken op SP.A/De Lijst van de Burgemeester

Roy en Laura zijn twee gedreven nieuwkomers die Koekelare mee een nieuw elan willen geven. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - De gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 naderen en dus moeten de verschillende partijen op zoek naar kandidaten. Burgemeester Patrick Lansens (SP.A) maakte gisteren twee nieuwe kandidaten bekend voor zijn lijst: SPA/Lijst van de Burgemeester. Het gaat om twee jongeren: Laura Cools (21) en Roy Vandendriessche (29), die duidelijke interesse hebben in lokale politiek.

“Een goede lijst moet zoveel mogelijk een weerspiegeling zijn van de maatschappij waarin we leven. Dat betekent onder meer een goede geografische spreiding binnen de gemeente maar ook een vertegenwoordiging van alle leeftijden. Met mensen van 21 en 29 jaar erbij, staan we wat dat betreft weer een stuk sterker. Ik ben ervan overtuigd dat zowel Laura als Roy ons heel wat kunnen bijbrengen, want beiden zijn  gemotiveerd, geïnteresseerd en geëngageerd”, onderstreept burgemeester Patrick Lansens.

Maar wie zijn die twee nieuwkomers eigenlijk die zich in de Koekelaarse politiek willen engageren. Wes tellen ze graag even aan jullie voor. En we beginnen met de jongste kandidate: Laura Cools. Deze 21 jarige Koekelaarse studente, woont nog bij haar ouders Jan Cools en Veerle Deketelaere in de Veldstraat 202. Laura is studente 1ste Master Rechten aan de Universiteit Gent en neemt van 16 tot 27 mei eerstkomende, deel aan een internationale pleitwedstrijd in Washington (USA), waarna ze voor haar studies deze zomer ook voor enkele maanden naar Nieuw-Zeeland trekt.

Bezige bij van alle markten thuis

Laura was actief lid van verschillende voetbalclubs en de Chiro, was leerlinge bij het SMIK en volgde de Koekelaarse muziekacademie. Dat ze politieke interesse heeft is wel duidelijk. Ze is voorzitter en oprichter van Debatclub Gent en bestuurslid bij Minos Gent, een politieke studentenvereniging. Laura gaat ook geregeld naar activiteiten van de jongerenvereniging van de Verenigde Naties, die lezingen en debatten organiseert over de internationale politiek. Haar vader Jan Cools is gekend bij vele Koekelarenaars door zijn functie als wijkagent. Haar moeder Veerle is leerkracht in het Sint-Martinusinstituut te Koekelare.

“Als sociaal geëngageerde jongere heb ik de linkse idealen altijd hoog in het vaandel gedragen. Toen ik enkele jaren geleden Rechten ging studeren en de actualiteit nog meer begon te volgen, wist ik zeker dat ik ooit de politiek wou ingaan”, steekt Laura van wal. “Ik heb een fantastische jeugd beleefd in Koekelare door de geweldige verwezenlijkingen van de SP.A in Koekelare. Daarom is dit zonder twijfel de partij waarvoor ik me wil inzetten.”

“Dit jaar heb ik reeds als senator in het federale jeugdparlement gezeteld, waardoor ik nu nog meer goesting heb in het ‘echte werk’. Ik zal mij volledig inzetten om verkozen te geraken en ik wil de jeugd een stem geven in het gemeentebeleid”, besluit Laura strijdvaardig.

Bewuste keuze

De tweede nieuwe jongere die burgemeester Patrick Lansens wist te strikken voor zijn SP.A-lijst, is de 29-jarige Roy Vandendriessche. Hij woont in de Sterrestraat 111 met zijn partner Sayana Degrande. Roy heeft een opleiding Professionele Bachelor Electromechanica en Automatisering op zak en is onderhoudstechnicus bij de firma Hydro Extrusion te Lichtervelde.

Roy Vandendriessche is heel actief in het jeugd- en verenigingsleven van de mooie Fransmansgemeente. Hij is bestuurslid en materiaalmeester bij de Scouts van Koekelare en wordt vanaf 2019 de nieuwe voorzitter van de VZW Navajo Koekelare. Hij is ook bestuurslid van de Poggio Bikers en van de OVM (Ouders- en vriendenkring voor de Moraal).

Roy koos heel bewust voor de lijst van de burgemeester. “Al sinds ik jong was heb ik het gevoel van Koekelare te houden. Ik ben al altijd een betrokken persoon geweest in wat ik doe en daardoor zit ik in enkele besturen van verenigingen. Ik heb al een langere tijd interesse in het bestuur van onze gemeente en al wat daar rond hangt”, heeft Roy tekst en uitleg bij zijn keuze. “Ik heb in het verleden echter nog niets met deze interesse gedaan omdat ik het druk genoeg had als Eenheidsleider van de scouts en andere verenigingen. Nu ik de fakkel heb doorgegeven als Eenheidsleider is er tijd vrijgekomen om lid te zijn van het SP.A bestuur te Koekelare.”

“Na enkele interessante vergaderingen te hebben bijgewoond, heb ik dan beslist om mee te gaan op de lijst. Persoonlijk heb ik een brede algemene interesse, maar ik denk dat het jeugdwerk, duurzaamheid en alles met een technisch kantje zaken zijn waar ik het meeste kan in bijbrengen”, besluit Roy enthousiast.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio