Keurders beoordeelden meer dan 200 dieren van het wit-blauwe ras

FOTO. Karel Gillis grote winnaar van de prijskamp 'Vetten Os' te Rekkem

Voor de 3de maal wordt de veeprijskamp 'Vetten Os' of de zoektocht naar het mooiste rund van het Belgische ras wit-blauw georganiseerd in de Veehalle op de Lar. Omdat het ras ontstaan is in de Henegouwse Condroz, wordt meer de term 'Blanc Blue' gebruikt. Vanaf 's morgens 4 uur werden zo'n 220 koeien en stieren vanuit geheel België aangevoerd. De dieren werden netjes gewassen en ingesmeerd met babyolie, zo ogen de runderen mooi voor de keurders. Organisator José Vercauteren en Raf Lavaert zijn bijzonder opgezet met het evenement dat ieder jaar steeds meer en meer belangstelling kent. "Negen juryleden keuren de dieren. Ze zien na hoe de dieren gevormd zijn, bekijken hun gewicht, de fijnheid van de poten, of ze geen te dikke staart hebben en hoe die staat ingeplant, hoe is de vorm van de schouder... Zie maar eens hoe rustig die dieren hierbij staan. Eigenlijk hebben de telers recht op meer respect! Het Blanc Blue is een ras dat verantwoord is naar de voedselproductie en stoot het minst CO2 uit bij de omzet van voedsel naar vlees. En dat gebeurt allemaal op familiale bedrijven."

Nadat in de voormiddag de keurders punten gaven aan de verschillende reeksen, werden in de namiddag de prijsdieren geveild.
Grote winnaar was Karel Gilles van de fokkerij Kerkenhofstede uit Watervliet. Hij werd vier maal eerste en twee maal tweede. Karel was ook vorig jaar kampioen bij de jonge stieren en behaalde dit jaar de titel opnieuw....
De veilingtent zat afgeladen vol voor de vekoop van de prijsdieren. Er werd door verschillende bedrijven geboden op deze prachtige prijsbeesten. 10 % van de verkoopprijs gaat naar het goede doel het 'Kinderkanderfonds'.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio