FOTO. ‘Sancta Rosa’ Gits wint met twee lengten voorsprong de Erfgoedverkiezing

Het instituut Sancta Rosa, zoals woonzorgcentrum Ter Linde na WO II heette, is met 324 stemmen verkozen tot het favoriete stukje erfgoed van de gemeente. Café Den Engel kreeg 160 stemmen, gevolgd door de O.L.V-processie met 152 stemmen. Hugo Verhenne van erfgoedcel TERF spreekt van een enorm succes.

Het gemeentebestuur feliciteert de mensen achter het project ‘Sancta Rosa’ We herkennen Jan Saelens (directeur WZC), Heidi Witdoek, burgemeester Rita Demaré, Willy Speybrouck, Schepen Frederik Sap, Ann Tyvaert en schepen Mieke Debergh. Foto: Eric Vanhooren

“Het gemeentelijk samenwerkingsverband TERF blaast dit jaar tien kaarsjes uit en dat wordt gevierd met tien feestelijke verjaardagsactiviteiten. Een eerste viel in februari met de Valentijnsactie ‘Zot van Erfgoed’, een online campagne waar er gekozen werd uit diverse erfgoedstukken. Voor Hooglede won de heemkundige kring van Gits met de O.L.V. Processie van Gits”, valt burgemeester Rita Demaré (CD&V) met de deur in huis. “De tweede activiteit is de ‘Kies voor Erfgoedcampagne’ met als hoogtepunt de verkiezingsdag van afgelopen zondag 22 april.”

En als bij de echte verkiezingen werd er door alle zeven uitverkoren Erfgoedstukken; net als bij de echte verkiezingen, duchtig campagne gevoerd. “Er werden zoals bij de echte verkiezingen gemeentelijke borden geplaatst met de zeven voorgestelde erfgoedstukken, namelijk: Duitse militaire begraafplaats (Freddy Anckaert gidsbeurt), herberg De Dubbele Arend  (Tom en Gwenda), Café Den Engel  (de Heemkundige kring), de Grijspeerdmolen (de molenaars Lievens en Dennewet), O.L.V. Processie in Gits (de heemkundige kring), de kerk Christus Koning te Sleihgae (wijkcomité Sleihage) en tot slot Sancta Rosa Gits, het huidige WZC Ter Linden (mensen van de animatie van WZC Ter Linde).

Slechts één stemlokaal

“Deze voorstellen kwamen er na een oproep aan de verenigingen en op voorstel van het college”, geeft burgemeester Demaré nog mee. “Tientallen affiches en plakkaten kleurden het straatbeeld die telkens een van de zeven kandidaat-erfgoedstukken in de kijker plaatsten.

Op Erfgoeddag konden de inwoners gaan stemmen, maar spijtig genoeg vonden de Hoogledenaren dat de verkiezingen niet helemaal koosjer konden verlopen gezien er slechts één kieslokaal was. Alle inwoners moesten hun stem uitbrengen in WZC Ter Linde in de deelgemeente Gits en daar precies wrong het schoentje, wan vele Hoogledenaren vertikten het om te gaan stemmen in Gits. Volgens hen moest er ook een stemlokaal in Hooglede zelf geopend zijn.

Hoewel velen uit Hooglede uit protest niet gingen stemmen, waren de organisatoren best tevreden met de opkomst. “Maar liefst 452 mensen kwamen hun stem uitbrengen en dat heeft onze verwachtingen toch overtroffen”, vertelt Hugo Verhenne van TERF. ”We hadden 200 stembiljetten laten drukken en kwamen er veel tekort, want we hebben er zelf nog meer dan dubbel moeten bijmaken!”

“Het grote verschil met de verkiezingen straks in oktober is dat er hier net voor de stemming heel wat reclame kon gemaakt worden. Iedereen die het wou kon een stand bouwen wat met de echte verkiezingen niet mag”, viel burgemeester Demaré in. ”Daarenboven weet je als deelnemer dat er maar een iemand kan winnen en de verliezers die in het zand hebben moeten bijten, hun pijn moeten verbijten, wat niet zo prettig is. Maar dat is bij echte verkiezingen ook zo”, bekende de Hoogleedse burgermoeder.

Gods hand

“Sancta Rosa kwam met een flinke voorsprong als winnaar uit de bus. Om het in koerstermen te zeggen, ze wonnen met twee lengten voorsprong, want ze behaalden 324 van de 452 geldig uitgebrachte stemmen”, vervolgde Rita Demaré.

De personeelsleden van Ter Linde deden hun uiterste best. Verkleed als nonnetjes en paters overtuigden ze de kiezer ervan dat God hen zou belonen als ze op nummer zeven stemden. En daar was geen kruid tegen opgewassen. Daar konden zelfs de reus en de mooie stand van de Heemkundige Kring niet tegenop. Al zijn er in mijn ogen geen verliezers en koesteren we als gemeentebestuur ‘alle’ genoemde erfgoedstukken. De verkiezing was een succes en alle kandidaten worden duidelijk diep gekoesterd”, zo besloot burgermoeder Rita Demaré.

Uitslag

1 : Sancta Rosa Gits (het huidige WZC)  (324 stemmen)

2: Café Den Engel  (160 stemmen)

3: O.L.V. Processie in Gits (152 stemmen)

4: de kerk Christus Koning te Sleihgae  (117 stemmen)

5 : de Grijspeerdmolen  (114 stemmen) 

6: Duitse militaire begraafplaats  ( 102 stemmen)

7: herberg De Dubbele Arend  (98 stemmen)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio