Fransmansgemeente behoort bij slechtste leerlingen van de klas

Sociaal Huis zet in op bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker

Sociaal Huis zet in op bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker

Zij doen het en OCMW-voorzitter Stijn Ramboer wil dat de Koekelaarse vrouwen ook massaal aan het bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker meedoet. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Koekelare is een van de slechtste leerlingen van de klas in West-Vlaanderen wat betreft het vroegtijdig opsporen van baarmoederhalskanker. “We zien dat Koekelare als gemeente niet bijster goed scoort bij de laatst beschikbare screeningscijfers van 2016. En daar moet verandering in komen”, stelt OCMW-voorzitter Stijn Ramboer (SP.A).

In het kader van het Charter ‘Gezonde Gemeente’, werkt Het Sociaal Huis ieder jaar kleinere en grotere gezondheidsacties uit of doen ze mee aan diverse bevolkingsonderzoeken tegen kanker. Zo ook nu, want Koekelare wil in het bevolkingsonderzoek tegen baarmoederhalskanker, beter scoren dan in 2016. “Koekelare haalt minder dan 59 procent”, valt OCMW-voorzitter Stijn Ramboer (SP.A) met de deur in huis. “Vooral bij de leeftijdsgroep 40-44 jaar en 50-65 jaar zien we een duidelijk lager screeningspercentage dan bij het Vlaamse gemiddelde. En daar moeten en willen we dringend iets aan doen.”

De Mei-maand is de maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. In deze maand brengt de Vlaamse overheid en het Centrum voor kankeropsporing het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker onder uw aandacht. Vooral het belang van vroegtijdig opsporing van baarmoederhalskanker wordt in de campagne benadrukt. 

Langzame ontwikkeling

"Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam" pikt schepen Carole Himpens (SP.A), bevoegd voor gezondheid en preventie in. "Bovendien kunnen afwijkende cellen opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziektes die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter", onderstreept de schepen het belang van het bevolkingsonderzoek.

"Vanuit de stuurgroep Gezonde Gemeente Koekelare rees het idee om dit jaar opnieuw met een lokale campagne uit te pakken rond kankerscreening en -preventie", valt Stijn Ramboer terug in. "We dachten meteen aan baarmoederhalskanker, toch ook een nog te vaak voorkomende kanker."

"Tijdens de brainstorm over hoe we de dames uit de doelgroep konden bereiken en motiveren deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, kwamen we uit op een heuse Girls@TheMovies. Waarom niet deze sensibilisering koppelen aan een leuk moment uit met de vriendinnen? We hopen zo dat vriendinnen, buren of familieleden elkaar zullen aansteken deel te nemen aan het onderzoek of eerder al eens langs zullen gaan voor een uitstrijkje en dit minstens om de drie jaar", denkt de OCMW-voorzitter luidop.

Om de slechte cijfers op te krikken dacht de stuurgroep tijdens het brainstormen over hoe ze de dames uit de doelgroep konden bereiken en motiveren om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, kwamen ze meteen uit op een heuse Girls@TheMovies! "Waarom niet deze sensibilisering koppelen aan een leuk moment uit met de vriendinnen", lacht schepen Carole Himpens. "We hopen zo dat vriendinnen, buren of familieleden elkaar zullen aansteken deel te nemen aan het onderzoek of eerder al eens langs zullen gaan voor een uitstrijkje en dit minstens om de drie jaar."

Dames verwennen   

“Op woensdag 6 juni vanaf 19 uur zullen we daarom volop alle Koekelaarse dames die zich inschrijven verwennen met een GIRLS@THE MOVIES Koekelare in De Balluchon”, vervolgt de voorzitter enthousiast. “Dames die zich inschrijven mogen zich verwachten aan een hartverwarmende film: ‘The Hundred Foot Journey’, talrijke verrassingen en een goedgevulde goodiebag.”

In Koekelare verliezen ze echter daarbij het doel niet uit het oog. “Die screeningscijfers moeten omhoog! Voor de film krijgen de aanwezigen daarom vakkundig uitleg over het belang van een uitstrijkje en tijdige screening”, onderstreept Stijn Ramboer tot besluit.

Inschrijven

Schrijf tijdig in (voor 1 juni), want de plaatsen zijn beperkt. De toegang is gratis voor alle dames uit Koekelare. Inschrijven kan aan het onthaal van het gemeentehuis, telefonisch 051 58 92 01 of via http://heidi.meulemeester@koekelare.be . Meer info is te bekomen bij schepen van preventie & gezondheid Carole Himpens via http://carolehimpens@live.be en/of voorzitter Stijn Ramboer via http://dhr.stijn.ramboer@gmail.comof 0485 63 92 65 of https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be of op het gratis nummer 0800 60 160.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio