Vanavond derde editie met Marino Noppe, Set Animal, ID!OTS & Koyle

Tina Ledaine is de moeder van festival Bouger Bouger

Tina Ledaine - ondertussen ook actief in de loale politiek in Ichtegem - is de aanstoker en moeder van het Bouger Bouger Festival die vanavodn aan zijn derde editie toe is. Foto: Eric Vanhooren

Ichtegem - Vanavond komt de blues en rockliefhebber aan zijn trekken op wijk De Engel in Ichtegem. Dan staat de derde editie van het kleinschalig maar gezellig Bouger Bouger Festival op het menu. Moeder van het festival dat drie jaar geleden tussen pot en pint werd geboren, is de Ichtegemse Tina Ledaine, dochter van Gilbert en Nelly van café Handelshuis, Torhoutbaan 8.

“Ja, Tina is eigenlijk drie jaar terug, de aanstookster geweest van het Bouger Bouger Festival”, steekt Monique Vandromme bekend van het roemrijke en spijtig genoeg teloor gegane Rock Torhout, van wal. “Tussen pot en pint liet ze toen van haar tong rollen dat ze daar met een mooi grasplein lag, maar dat er nooit iets op gebeurde en dat ze daar graag een festivalletje zou op organiseren, waar ze ook buurman Patrick Verplancke wou in betrekken.”

“En ja, …. Zo kwam van het een ook het andere en sprongen naast Patrick, ook vader Gilbert Ledaine, boezemvriendin Marijke Depoorter en ikzelf, ervaren rot in het vak, op de kar.”

Klein & gezellig

De trein werd op de rails gezet en in 2016 stonden ze voor hun vuurdoop. “Ja, het helaas geen groot succes, want het was geen weer om een hond door te jagen”, herinnert Monique zich nog levendig. “Maar we hebben het overleeft, geleerd uit onze fouten en vooral karakter en doorzettingsvermogen getoond. Zodat we vanavond met een derde editie kunnen uitpakken.”

“En we mogen stellen dat we een heel mooie affiche hebben. Het is immers niet te groeien tot destijds Rock Torhout was, neen…. Daar ben ik nu al te oud voor, het is wel de bedoeling het kleinschalig te houden maar we willen wel het etiket opgekleefd krijgen van het gezelligste en properste festival te zijn”, vervolgt Monique dolenthousiast. “Vandaar dat we er ook alles aan doen om het plein zo gezellig mogelijk in te richten en dat er niet op de meter grote sponsoraffiches en doeken ophangen, zodat de festivalgangers toch een mooi kiekje kunnen maken. Onze sponsors verwennen we met een sponsorwall lopende van bij de ingang tot aan het festivalterrein.”

Affiche om duim en vingers vanaf te likken

En zoals het weer er nu uitziet, zal het festival zeker een weergaloos succes worden. De organisatoren hebben gezorgd dat het festivalterrein er piekfijn bij ligt, dat alle voorzieningen aanwezig zijn en bovenal voor een heel aantrekkelijke affiche, waar iedere rock- en bluesliefhebber zich moet kunnen in vinden.

“We zijn klaar om de muziekliefhebber van harte te verwelkomen op een piekfijn ingericht festivalterrein  We mikken dan ook op enkele honderden bezoekers meer dan de twee vorige jaren. Toen kregen we een 400-tal rock- en bluesliefhebbers over de vloer, maar was het weer telkenmale niet super”, weet Monique ons nog te vertellen. “Als we de weermannen mogen geloven – en dat doen we – dan gaan we warme weer krijgen en gaan we een zwoele avond tegemoet, uitstekend dus voor ons festival.”

De aftrap wordt gegeven om 18 uur en Meulebekenaar Marino Noppe mag er de spits afbijten. Marino Noppe heeft als frontman en kloppend hart van Maxwell Street meer dan 30 jaar muzikale ervaring op de teller staan. Hij is bovendien een begrip in het Belgische Blueslandschap. De verbetenheid waarmee hij het onversneden bluesgevoel op zijn toehoorders overzet is ongeëvenaard en maar weinigen gegeven. Kortom: Hij snapt de blues beter dan wie ook.

Na Marino is het de beurt aan Set Animal. Na het begraven van de oude band, Death Enters My Ocean, zetten de mannen met de spade nog in de hand een huiveringwekkende nieuwe band neer. Wat zwaar werd werd zwaarder, wat subtiel werd idyllisch. Set Animal is een wedergeboorte, een transformatie na jaren podiumshows, persoonlijke groei en studiowerk.

Als derde in de rij komt om 21u30 ID!OTS aan de beurt met hun No Nonsens muziek. Deze kruisbestuiving van twee oude honden (razende leadzanger Luc Dufourmont en bassist Dick Descamps) en twee jonge superchargers (gitarist Wouter Spaens en drummer Tom Denolf) produceren het soort no-nonsense en onverdunde rawk-'n- rollende geen label te zijn.

De exclusiviteit ongevaarlijke bijwerkingen van hun smerige riffs en groovy melodieën zijn ongecoördineerde bewegingen van het hoofd en de ledematen. Van, zoals ze het op hun gelijknamige 2013 debuutalbum vermelden: '' Verplaats je voeten naar het ritme in de hitte, ja! “ Hun derde album werd uitgebracht in 2017; één repetitiesessie bij Track Studio's, één opnamesessie bij Yellow Tape Studio, drie nummers. Rechtstreeks uit de donkerste kerker! Rauw, vies, gevaarlijk, hilarisch ... analoog. Geen overdubs. Wat je hoort is wat je krijgt! Zal goddog ons ooit vergeven?

Afsluiter van dienst is om 23u15 is Koyle. Het verhaal KOYLE begon in 1997 in een kleine kelder in Genk met veel begrip van de ouders en een uitgesproken gemeenschappelijke passie voor muziek, Rock Muziek.

?Door de 20 jaren heen, is Koyle steeds blijven groeien, steeds blijven investeren, en steeds blijven ploeteren door de (deur sloten Bier en Jack D) drassige gronden van de Rock Scene. Het ging niet altijd van een leien dakje en jammer genoeg hebben we ook vrienden zien gaan. Maar na 20 jaren staat KOYLE er nog steeds en is de naam een ??begrip geworden.

Door het winnen van THE CLASH OF THE COVERBANDS in 2012, een Benelux-wedstrijd tussen honderden Cover en Tribute Bands, vervolg door onze single "End Of June" die het in de Nationale Nederlandse TOP 100 tot nr45 haalde, ging alles nog een versnelling hoger. Ondertussen kunnen we in 2017 terug kijken op bijna 1000 optredens. En meer om te komen

?Koyle staat nog steeds voor de 4 P's: Power, Passion, People & Party. Jullie interventie is belangrijk! Breng je Rock Attitude mee, smeer je stembanden en zorg dat je klaar bent om mee te zingen, brullen en dansen.

Kaarten

Kaarten het Bouger Bouger festival kosten 15 euro in voorverkoop, aan de deur betaal je 20 euro. De deuren gaan open om 17u30. Kinderen onder de 14 jaar komen er gratis in. Meer info op http://www.bougerbougerfestival.be .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio