Vogelkers bestrijden ten voordele van karakterdennen

Vogelkers bestrijden ten voordele van karakterdennen

Foto: Erik Vandewalle

Kalmthout - Het natuurherstelproject Life Helvex omvat grootschalige ingrepen met de bedoeling om meer ruimte te geven aan de typische heide.

Vanaf half juli start de vogelkersbestrijding in de Boterbergen. Vele zaailingen zijn gekiemd en om te vermijden dat de zaailingen binnen enkele jaren zaden produceren worden dit jaar en volgend jaar alle Amerikaanse vogelkersen verwijderd.

Half augustus start de laatste fase van het project. Dit wil zeggen dat de karakterdennen vrij gemaakt worden in het stuk net over parking Zuid aan de Verbindingsstraat te Kalmthout. De rechte dennen zullen worden gekapt om de karakterdennen meer ademruimte te geven en het landschap te openen. Op kansrijke locaties wordt er geplagd zodat heide zich hier kan ontwikkelen.

De komende winter wordt een kijktoren geplaatst in de buurt van parking Zuid en het Stappersven. Deze toren zal zo makkelijk bereikbaar zijn voor bezoekers. Vanop de toren kan je dan genieten van schitterende vergezichten richting het Stappersven en de Kalmthoutse Heide.

Gratis mee op excursie in het gebied Stappersven/Boterbergen of Nolse Duinen kan op zaterdag 25 augustus om 9u30. Start : parking Zuid langs de Verbindingsstraat. Zaterdag 17 november is er een excursie in de omgeving van Nolse Duinen met start om 9u30 aan parking Noord langs de Verbindingsweg. (evdw)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio