Een opsteker van formaat voor de vele vrijwilligers die zich dagdagelijks inzetten voor het museum

Nieuw partnership tussen het Lange Max Museum en Herita

Lange Max Museum engageert zich tot een intensere samenwerking met Herita vzw. Deze vzw uit Antwerpen is de organisatie die Vlaanderens onroerend erfgoed beheert en Open Monumentendag organiseert. Zij motiveren de Vlamingen om zich in te zetten voor het behoud en de ontsluiting van onroerend erfgoed.

Het Lange Max Museum is voor de Wereldoorlog I-toerist het museum bij uitstek voor wie het verhaal wil kennen bekeken vanaf de kant van de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie. Vanaf het boerenerf brengt een lange dreef je tot bij de restanten van de geschutbedding van het voormalig Duitse kanon 'Lange Max'.

In het eigentijds museum verneemt de bezoeker alles over het reusachtig kanon dat Duinkerke beschoot. Ook de Duitse bezetting in Koekelare krijgt de nodige aandacht. Een unieke tentoonstelling geeft je een beeld van de organisatie achter het front. De productie van goederen voor het front draaide in Koekelare op volle toeren. Het bakhuisje bevat nog sporen van de Duitse aanwezigheid en is ingericht als multimediazaal.

Verpozen kan je op een gezellig terras. Geniet er van het Kanonbier en van versgebakken pannenkoeken. De site Lange Max is ook de ideale setting voor een mooie wandel- of fietstocht. Naast de eigen Lange Max-wandeling zijn er ook tal van fietsroutes die de site aandoen. Ook de IJzerfront-autoroute heeft hier een vaste stopplaats.

Opsteker

Door het engagement hebben beide partijen de intentie om het Lange Max Museum aantrekkelijker te maken voor een breder publiek en terugkerend bezoek aan te moedigen. 

Herita heeft een selecte groep van musea in West-Vlaanderen voor ogen voor een specifiek partnership. Voor het Lange Max Museum is dit een opsteker van formaat om partner van Herita te mogen zijn. "De goede opgebouwde reputatie van het LMM tijdens de herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog draagt daar zeker toe bij", aldus Koen Jambon van Herita. “De nieuwe strategie die we samen met onze partners uitrollen, lanceren we officieel in september. De details worden pas aan de vooravond van Open Monumentendag door dhr. Minister-President Geert Bourgeois kenbaar gemaakt.”

De beheerders van het Lange Max Museum zien in het partnerschap een bevestiging voor hun inhoudelijke kwaliteit en inzet. "Dit is in elk geval een positieve opsteker en steun voor de vrijwilligerswerking", klinkt het bij een enthousiaste Gerdi Staelens. “De vrijwilligers van het museum konden dit goede nieuws als eerste vernemen van Rudy Willaert tijdens de receptie ter gelegenheid van hun jaarlijkse bijeenkomst.

Wat is Herita

Herita ontwikkelt en beheert sites zoals onder andere het Paleis op de Meir in Antwerpen, het Fort Napoleon in Oostende, het Kasteel van Horst in Holsbeek en het Kasteel Beauvoorde in Veurne. Het is de Vlaamse brugorganisatie die het draagvlak voor (onroerend) erfgoed wil verhogen.

Dit jaar organiseren zij de dertigste Open Monumentendag. Daarnaast is Herita belangenbehartiger voor de onroerend erfgoedsector om op die manier het middenveld te versterken aan de hand van studiedagen, ontmoetingsmomenten en publicaties. Ondersteuning bieden ze door onder meer projectrekeningen met een fiscaal interessante regeling voor donateurs.

Openingsuren LMM

Het Lange Max Museum, aan de Clevenstraat 2 in Koekelare, is in juli en augustus alle dagen open van 14u tot 18u.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio