De sleutelfiguur in herenhuisdeal van de Amerikaanse president Donald Trump ging werken voor 'prins' die nu wordt beschuldigd van oplichting

Andy Vermaut maakt het leven van Prins Jamal Al Noami & President Trump zuur

Andy Vermaut maakt het leven van Prins Jamal Al Noami & President Trump zuur

Mensenrechtenactivist Andy Vermaut die drie maaanden vrijwilligerswerk verrichtte voor Prins Jamal Al Noami , brengt hem met zijn onderzoek nu in nauwe schoentjes. Vermaut denkt er ernstig over na om nu met de verkiezingen in zicht, opnieuw naar de Fransmansgemeente Koekelare te komen wonen. Foto: Eric Vanhooren

Andy Vermaut ontmoette onlangs in Brussel zijne hoogheid Prins Jamal Al Noami, een rijke Arabische Prins, die zijn fortuin besteedt aan het helpen van moslimvluchtelingen... Maar was dat wel zo en was het niet zoals in een sprookje….. veel te mooi om waar te zijn? Vermaut kennende, trok hij op onderzoek uit en jawel……het duurde niet lang vooraleer Andy Vermaut de prins ontmaskerde!

De Arabische Prins Jamal moet nu innerlijk vloeken – hoewel dat niet mag binnen het moslimgeloof – en spijt hebben dat hij West-Vlaming Andy Vermaut, tegen het lijf liep. De ex-Koekelarenaar die momenteel in tweestrijd staat om naar zijn roots terug te keren met de verkiezingen in zicht; staat niet alleen al jaren op de barricade voor mensenrechten, hij probeert ook al decennia lang het kaf van het koren te scheiden in wat hij noemt een zoektocht naar globaal en effectief altruïsme. Jammer dat zoveel mensen goede doelen misbruiken, puur voor eigenbelang. Dat is iets wat ik niet goed kan verdragen, "stelt Andy Vermaut.

Eén grote leugen

Volgens Andy Vermaut, sinds precies 2 jaar residerende in Diksmuide blijkt maar weinig van wat de Arabische Prins Jamal beweert, ook te kloppen en waar te zijn. Andy Vermaut die 3 maanden als vrijwilliger werkte in de bureau van Prins Jamal en Al Noaimi's in België gevestigde liefdadigheidsnetwerk in 2018 is alles een grote leugen. “Prins Jamal is niet de man voor wie hij zich uitgeeft, tot die vaststelling kom ik na drie intensieve maanden vol van belevenissen”, aldus mensenrechtenactivist Vermaut. “Integendeel, mijn speurwerk geeft een volledig ander beeld en biedt totaal nieuwe inzichten als een belangrijke speler in een mysterieuze vastgoedovereenkomst van Beverly Hills in 2008 met Donald Trump, nu president van Amerika.”Onderkant formulier

Andy Vermaut, een Vlaamse mensenrechtenactivist en voormalig verslaggever, zei tegen Reveal News uit Californië in een telefonisch interview dat hij al snel na het begin van het werk begon te twijfelen over de vraag waartoe de koninklijke familie Al Noaimi precies behoorde. Soms zei de prins dat hij uit de Verenigde Arabische Emiraten kwam. Bij anderen, Saoedi-Arabië…..

Bouw autofabriek

Er was het gebrek aan tastbare vooruitgang op de grootse, zwaar bevorderde economische ontwikkelingsplannen van de prins en dat riep bij Vermaut vragen op. Werd de elektrische autofabriek van 25 miljard euro nu eigenlijk gebouwd in Maleisië? Of Egypte? Of was het Marokko?

Andy Vermaut begon in tegenstelling tot zowel nationale als internationale politici serieus te twijfelen aan de verhalen en de grootheidswaanzin van zijne hoogheid Prins Jamal Al Noiami. “Ik scherpte mijn speurzin en trok op onderzoek. Ik wilde tot op het bot weten wat zich in een decemberzitting van het Europees Parlement in Brussel, had afgespeeld”, vervolgt Vermaut in zijn eigen stijl.

Terwijl de prins vanuit de bezoekersgalerij meekeek, beloofde assistent prof. Zentah Hecham (rechterhand van Al Noaimi) dat de liefdadigheid van Al Noaimi 100 miljoen euro zou schenken om de benarde toestand van de 600.000 vluchtelingen die naar Bangladesh waren gevlucht om etnisch geweld in Myanmar te vermijden, te helpen.

Andy Vermaut: “Ik informeerde overal en stelde tot mijn grote schaamte vast dat er nooit één eurocent aan de Rohinga vluchtelingen werd gegeven. Allemaal grootspraak om andere mensen om te tuin te leiden. Rechtschapen als ik ben kon en mocht ik dit niet dulden dat dit gebeurde. Iets in mij zei dat ik tegen dit grote onrecht moest strijden. Het was gewoon sterker dan mezelf. Vandaar dat ik vanuit dat rechtvaardigheidsgevoel moest handelen."

Maanden gingen voorbij en er werd nooit een gift gedaan, vertelt Andy Vermaut nog. Boos en ontgoocheld stopte hij meteen als vrijwilliger en begon hij journalisten aan te schrijven om zijn verontwaardiging te uiten. "Dat dit geld nooit werd gegeven, zat mij echt dwars, zei Vermaut in een telefonisch interview aan Reveal News. "Ik voelde me bedot en heel slecht daardoor. Waar was ik in Godsnaam mee bezig? Ik stelde bij mezelf de vraag of ze mij gebruikten puur omwille van mijn goede naam en faam wat betreft inzamelacties voor goede doelen. Allemaal vragen die mij niet meer loslieten!”

“Toen de aap uit de mouw kwam, werd ik zelfs intern bedreigd”, klinkt het bij Vermaut. “Ik besloot niet op te geven en er voor te zorgen dat gerechtigheid zou geschieden. Het kan niet dat iemand het leed van vluchtelingen gaat gebruiken, om de hele wereld op te lichten, dat was onaanvaardbaar."

De Prins en het herenhuismysterie van Trump

Openbare documenten betreffende het liefdadigheidsnetwerk van Al Noaimi tonen aan dat zijn ambassadeur in de Verenigde Staten voor een tijd Mokless Girgis was. Dit is een Egyptische man die in het centrum van een bijzonder ongebruikelijke onroerendgoed overeenkomst met Donald Trump in Californië, staat geregistreerd aldus het interview in Reveal News.

Een Reveal-onderzoek van het Amerikaans centrum voor onderzoeksjournalistiek toonde aan dat Girgis, een predikant uit Los Angeles met weinig geld en een geschiedenis van financiële zwendel, in 2008 een herenhuis kocht op de beroemde Rodeo Drive voor 10,3 miljoen dollar of ruim 8,82 miljoen euro contant geld, volgens de officiële vastgoedrecords.

Zes weken later droeg Girgis de woning zonder geld over aan een door Donald Trump opgericht bedrijf. In een indiening beweerde Girgis dat zijn naam per ongeluk op de akte van het landhuis was gezet. Een advocaat voor de verkopers gaf dezelfde zeer twijfelachtige uitleg.

Trump verkocht later het landhuis voor $ 9,3 miljoen dollar of zo'n 796.814,7 euro. Deskundigen die de transactie voor Reveal (Center for Investigative Reporting) hebben beoordeeld, zeiden dat ze het verhaal van een administratieve fout van $ 10,3 miljoen dollar ongeloofwaardig vonden. Een vraag bleef maar komen: hoe kwam deze kleine oplichter in het midden van zo'n grote vastgoedovereenkomst?

Hoewel de nieuwe details over Al Noaimi die vraag niet beantwoorden, tonen ze aan dat de associatie van Girgis met vermoedelijke oplichting ook na de Trump-deal is voortgezet in Brussel, de hoofdstad van Europa aan de achterzijde van het koninklijk paleis in Brussel, ook de plek waar Andy Vermaut gedurende drie maanden vrijwilligerswerk deed.

Girgis, die in de Verenigde Staten het doelwit was geweest van rechtszaken rond fraude, verdween uit het zicht na de overeenkomst met het huis. Maar in 2012 laten de records zien dat hij in België was en werkte hij toen als Amerikaanse ambassadeur voor de stichting van Al Noaimi.

Door toedoen van het onderzoekswerk van Andy Vermaut liet het koninkrijk Saoedi-Arabië aan journalist Jeroen Bossaert van het Laatste Nieuws weten dat Prins Jamal Al-Noaimi een Saoedische prins was, terwijl een agentschap van de Verenigde Naties zei dat zijn liefdadigheid 'geassocieerd was met integriteitsproblemen'. Een ambtenaar met de liefdadigheid van de prins vertelde een verslaggever dat hij ook Girgis zocht, zeggende dat hij met belangrijke documenten was ondergedoken.

Ondertussen verscheen in Het Laatste Nieuws, onlangs een niet- vleiende spot op Al Noaimi en zijn onderneming en noemde hem een ??‘Vermeende oplichter’, een zogenaamde boef, in het Nederlands en dit alles nadat Andy Vermaut zijne hoogheid Prins Jamal Al Noiami, op het internationale matje liet roepen, inzake zijn vermeende steun aan de Rohinga vluchtelingen.

Toen Andy Vermaut alle Europarlementsleden mailde hierover, liet ook Europarlementslid Bart Staes weten dat er geen 100 miljoen euro aan de Rohinga-vluchtelingen werd gestort!

Het verhaal van de krant van 18 mei beschuldigde Al Noaimi ervan zijn weg te banen naar fotomomenten en ontmoetingen met een lange lijst van Europese en Midden-Oosterse functionarissen - waaronder de burgemeester van Brussel - om verschillende 'megalomane' projecten te promoten die zogenaamd zijn opgezet om enorme bedragen te genereren voor hulpprogramma's.

Het krantenverhaal ging door toedoen van de doorgedreven inspanningen van Andy Vermaut in op een reeks Al Noaimi-projecten die de aandacht hebben getrokken in Brussel, de thuisbasis van het Europees Parlement/de Europese Commissie en de NAVO.

Bedenkelijk

Misschien wel het meest bedenkelijk: op zijn website beweert Al Noaimi dat het Koninkrijk Bahrein een van zijn bedrijven in dienst heeft om drie kunstmatige eilanden in de Perzische Golf te ontwikkelen voor een prijskaartje van $ 28,9 miljard. De opbrengst komt ten goede aan vluchtelingen, de wezen en de armen, beweert Al Noaimi. Het eilandproject is echt, maar de krant citeert de regering van Bahrein als volgt: Al Noaimi is een ‘oplichter’ die er niets mee te maken heeft.

De krant bekritiseerde ook de beweringen van Al Noaimi over zijn project van $ 23,1 miljard om goedkope elektrische auto's te produceren, met opbrengst om zijn liefdadigheid te financieren. In april woonden Belgische ambtenaren en internationale pers een persconferentie bij die hij bijeenbracht om het idee te promoten en dit in aanwezigheid van de toenmalige minister van transport van Polen. Maar de krant wierp twijfel op de geclaimde financiering van het project en merkte op dat het groter is dan het jaarlijkse budget van Volkswagen ($ 16,6 miljard, volgens Bloomberg.

"De prins is op zoek naar geïnteresseerde investeerders voor al zijn projecten", schreef de krant. "De vraag is of je het geld achteraf zult terug zien."

Andy Vermaut, de voormalige vrijwilliger zei dat hij totaal niet wist waar het geld van Al Noaimi vandaan kwam, maar de organisatie leek in het bezit van massa's contanten te zijn. “Er is in mijn bijzijn nooit een cent uitgegeven aan de hulp aan vluchtelingen. Dat vond ik niet normaal en vandaar dat ik ook zeer ontgoocheld was. Ik mailde alle ziekenhuizen voor medisch materiaal om dan op te sturen naar de behoeftigen. Er was dan uiteindelijk geen interesse om maar iets te doen. Dat maakte hen verdacht bij mij. Gezien ik geen onrecht kan verdragen, besloot ik intern alles te onderzoeken," vertelt Andy Vermaut.

In plaats daarvan zei Vermaut dat Al Noaimi het geld van het goede doel gebruikte om een ??vloot van acht nieuwe auto's te kopen  (Range Rovers en Mercedessen) en te betalen voor frequente reizen naar Parijs om te dineren in de Jet Set, een duur Perzisch restaurant aan de Champs-Elysées. Tijdens een diner zei Vermaut dat hij via de chauffeur van Al Noaimi vernam dat Prins Al Noaimi tot 75000 euro op de grond gooide in twee bezoeken, blijkbaar om zijn grote rijkdom aan de aanwezigen te tonen. De redenering van zijne hoogheid, is dat wanneer je geld weggooit, je dan ook enorm veel geld aantrekt.

Andy Vermaut stelt dat Girgis nog steeds een soort rol lijkt te hebben in de organisatie van Al Noaimi. Hij merkte op dat Girgis in een aanvraag bij de Belgische regering die in maart werd bijgewerkt, hij vermeld staat als een van de zes bestuursleden van de vereniging Prins Jamal Al Noaimi, zoals het goede doel wordt genoemd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S