FOTO. Veerle Dejaeghere & Diaz Rodriguez Alex zetten zomerse maar snikhete Sint-Maartensloop naar hun hand (Deel 1)

De 36ste Sint-Maartensloop is er eentje die in de sportgeschiedenisboeken zal omschreven worden als ‘loodzwaar’ wegens zomerse temperaturen van meer dan dertig graden…. Snik snik heet en drukkend warm wegens te weinig zuurstof in de lucht voor de bijna 200 deelnemers. Een verkorte editie tellende als 8ste wedstrijd van het Runningcenter Criterium. Door de hitte moesten de atleten een ronde minder lopen: drie ronden van 2.230m.

Kleppers als Alexander Diaz (winnaar 2016), Stijn Fincioen (winnaar 2015), Micha Declerck (winnaar 2017), en Karel Moerman (winnaar marathon Nacht van Vlaanderen) en bij de dames ex koningin van het veldlopen, Veerle Dejaeghere (Ardooie) en opponent Charline Vanneste (Meulebeke), trokken zich van de warmte niet veel aan. Maar ook de mooie prijzenpot zorgde dat de concurrentie op de afspraak aanwezig was.

Van bij de aanvang namen Alexander Diaz (Brugge) en Micha Declerck (Aartrijke) het heft in handen en voerden de forcing. Een krachtmeting ontstond waarbij Stijn Fincioen (Aartrijke) al meteen in de eerste ronde de rol moest lossen. Andere slachtoffers in het zelfde beddeke ziek waren Tim Calliauw (Brugge), Karel Moerman (Diksmuide) en Wim Darthet (Brugge). Bij het ingaan van ronde twee versnelde Alexander Diaz nog een beetje en ging er z’n kousenvoeten alleen van door. Hij liep de drie rondjes in 20'17" en dat leverde hem meer dan een halve minuut voorsprong op. Tweede werd Declerck en Stijn Fincioen behield zijn derde plaats voor Karel Moerman.

Bij de dames stond er geen maat op Veerle Dejaeghere. Ze liep onmiddellijk weg van Charline Vanneste, die daags voordien nog deelgenomen had aan een trio-triatlon. Veerle won gemakkelijk in 23'21" voor Charline en het jonge Koekelaarse toptalent Lynn Dekeyser.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio