Duofiets draagt bij tot zelfontplooiing, eigenwaarde, autonomie en het onderhouden van het sociaal netwerk!

Opnieuw fietsplezier met de duofiets voor bewoners WZC Blijvelde

Opnieuw fietsplezier met de duofiets voor bewoners WZC Blijvelde

Op de fiets (van links naar rechts) bewoonster Irene De Graeve en kinesitherapeut Karolien Vanoverbeke. rechtstaand bemerken we van links naar rechts: bewoonster Magriet Lagrou, Christine Logghe (OCMW- voorzitter Kortemark), Petra Beuckelaere (directeur zorg vzw Blijvelde), Stephanie Goes (ergotherapeut), Eddy Vandecasteele (lid regionale adviesraad CERA) en Wim Ingels (adviseur CERA). Foto: Eric Vanhooren

Kortemark - Heel wat bewoners kunnen zich niet meer zelfstandig buiten verplaatsen en zijn dus afhankelijk van helpers, medewerkers, vrijwilligers en familie als ze nog eens op uitstap willen buiten het woonzorgcentrum. Maar die tijd is nu voorbij want de spiksplinternieuwe duofiets brengt vanaf heden soelaas.

“Voor de meeste bewoners is het, vanwege hun verminderde mobiliteit, niet meer evident om deel te nemen aan het leven buiten het woonzorgcentrum”, steekt Petra Beuckelaere, directeur zorg van WZC Blijvelde van wal. “Dit zijn nochtans belangrijke waarden die bijdragen tot het algemeen welzijn van de ouderen.”

Meerwaarde

“Door de aankoop van een duofiets willen we de bewoners de mogelijkheid geven om, samen met een medewerker, familielid, vrijwilliger, stagiair of iemand anders te genieten van een fietstochtje, de natuur, een marktbezoek en andere activiteiten”, klinkt het bij Petra. “Door de persoonlijke begeleiding tijdens het duofietsen kan echt individueel ingegaan worden op de wensen van de bewoner. Deze persoonsgerichte benadering betekent zeker een meerwaarde voor zowel de bewoner als de begeleider.”

Het duofietsen wordt geïntegreerd in het animatieprogramma door medewerkers en vrijwilligers, maar zal ook gestimuleerd worden bij familieleden en mantelzorgers. “Ook de bewoners van de assistentiewoningen, de serviceflats en het dagverzorgingscentrum kunnen gebruik maken van de duofiets”, vervolgt de zorgdirecteur enthousiast. “De aankoop van een duofiets draagt dus bij tot de zelfontplooiing, de eigenwaarde, de autonomie en het onderhouden van sociaal netwerk, kortom, het algemeen welbevinden van onze ouderen.”

Integratie bevorderend

Koken kost echter geld en dergelijke aankoop is ongetwijfeld een dure aangelegenheid. “Zonder hulp zouden wij dergelijke fiets nooit kunnen aanschaffen, want het kostenplaatsje voor een duofiets bedraagt maar eventjes 8214,93 euro”, vervolgt Petra Beuckelaere. “ Gelukkig konden wij rekenen op de hulp van tal van personen en instellingen. De aankoop ervan kon gerealiseerd worden met de financiële steun van de gemeente Kortemark (750 euro, dossier in het kader van ‘beweeg- en sportbeleid met aandacht voor transversale samenwerking i.f.v. kansengroepen’; we kregen 2500 euro sponsering van CERA en de rest van het bedrag werd ingezameld door acties van onze eigen medewerkers van WZC Blijvelde in kader van de ‘Warmste Week’ – een actie opgezet door Studio Brussel eind 2017”, besluit een enthousiaste Petra Beuckelaere terecht fier.

Door de bewoners de kans te geven meer naar buiten te komen, meer te participeren aan het buurt- en dorpsleven, probeert het woonzorgcentrum Blijvelde, de bewoners meer te laten integreren in de ruimere buurt zodat ze op die manier hun opgebouwde sociale netwerken uit het verleden kunnen behouden en waar mogelijk nog uit te breiden. Door de aankoop van de duofiets wordt betracht de beperking van het minder mobiel zijn, dat ouder worden met zich meebrengt, toch enerzijds te compenseren. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio