De letters dansen in het Librarium of nationaal boekenmuseum voor je ‘ogen’ en ‘prikkelt’ al je zintuigen

FOTO. Met grote ogen en vol verwondering trekt Vl@s Koekelare door het koninklijk paleis

Vl@s Koekelare (Vlaamse Actieve Seniorenafdeling) trok afgelopen donderdag met een volle autocar van de firma Joye met ruim vijftig gegadigden op daguitstap naar Brussel. Op het menu een bezoek aan het Librarium of ons nationaal boekenmuseum (Koninklijke Bibliotheek Albert I) en in de namiddag aan het koninklijk paleis. En gids Roger Rogghe had zijn huiswerk goed gemaakt, want voor iedere deelnemer was er een rijk geïllustreerde brochure. En het dient gezegd…. Ook al waren we als West-Vlamingen door Koningin Mathilde niet uitgenodigd op een koffiekransje, het bezoek aan het paleis was indrukwekkend. Maar ook het boekenmuseum was voor de vele meegereisde boekenwurmen een streling voor het oog.

Velen – om niet te zeggen allemaal – zetten grote ogen op en keken vol verwondering naar de praal en de pracht van wat het koninklijk paleis aan schatten en geheimen prijs gaf. En daarbij kwam de infobrochure samengesteld door Roger in samenwerking met de Cultuurraad, de Spaenhiers en Winking Koekelare, goed van pas.

Salons bij de vleet

Het Koninklijk paleis lokt ieder jaar duizenden bezoekers van alle leeftijden. En zowel groot of klein, jong of oud, keek met verwondering naar de praal en de pracht en de vele prachtige schilderijen en schatten dier er onderdak vinden.

Het Koninklijk Paleis werd opgetrokken op de grondvesten van het Hof van de hertogin van Brabant, vernield door een brand in 1731 en opnieuw gebouwd in 1820 onder de regering van Koning Willem I.

In 1904 werden er onder Leopold II aanpassingen uitgevoerd in Lodewijk XVO-stijl. De zijvleugel dateren van de 18de eeuw en worden aan het einde geflankeerd door twee paviljoenen. Links dat van de Civiele Lijst en rechts het hotel Bellevue, dat momenteel het Belvue Museum herbergt, gewijd aan de Belgische geschiedenis.

Het Koninklijk Paleis is de administratieve residentie en de voornaamste werkplaats van de Koning. Hij werkt er dagelijks met zijn staf- en administratieve medewerkers. In zijn bureau ontvangt de Koning vertegenwoordigers van de politieke instellingen, buitenlandse gasten (Staatshoofden en Ambassadeurs) en andere genodigden. Ook andere diensten hebben er hun burelen en vinden er onderdak.

Hoeveel salons – elk met hun eigen bestemming – er zijn weet ik niet want ik heb ze niet geteld – maar een ding is zeker ik zou er niet graag als poetsvrouw of als onderhoudswerkman tewerkgesteld zijn. Wie de honderden kristallen kroonluchters moet poetsen is vermoedelijk enkele weken zoet en de man die iedere dag moet controleren of er geen lampje stuk is en desnoods moet vervangen, weet ook wat gedaan. Want het dient gezegd, geen enkel maar dan ook geen enkel lampje was stuk.  

En salons getooid met kristallen kroonluchters zijn er bij de vleet. Elk salon heeft zijn specifieke functie waar er verschillende activiteiten van de Koning en de Koningin worden georganiseerd. Zo onder andere: werkvergaderingen en ronde tafels, concerten, recepties, lunchen, enz. Het paleis bevat ook appartementen die ter beschikking worden gesteld van Staatshoofden bij officiële bezoeken.

Zo vind je er de Erevestibule en Eretrap, de Grote Voorkamer, de Empirezaal, het Klein en het Groot Wit Salon, de Venetiëtrap, het Goya-salon, het Coburg-salon, het Lodewijk XVI-salon, het Pilasterssalon, het Salon van de Maarschalken, de Troonzaal, de Marmerenzaal, de Grote Galerij, de Spiegelzaal en het Salon van de Denker. Kortom je komt er werkelijk ogen tekort

Boekenmuseum prikkelt zintuigen

Maar ook het Nationaal boekenmuseum heeft heel wat te bieden. Het Librarium of het eerste boekmuseum in België is er voor het hele gezin en prikkelt alle zintuigen. De letters dansen er voor je ogen!

De Koninklijke Bibliotheek Albert I want zo is de officiële benaming van het boekenmuseum is gelegen aan de Kunstberg en is in de eerste plaats een wetenschappelijke bibliotheek. Maar door de diverse afdelingen, mogen we het museum beschouwen als een historisch museum. Juist daarom werden de wetenschappelijke en technische afdelingen met historische collecties in één gebouw onder gebracht en voor het publiek opengesteld.

Met in totaal meer dan zes miljoen boeken  (meer dan 150 strekkende kilometer aan boekenplanken) is ze de grootste bibliotheek van het land. De bib omvat: vijf miljoen boeken, 21.500 tijdschriften, 150.000 kaarten, 32.000 handschriften, 300.000 oude drukken, 700.000 prenten en 50.000 langspeelplaten.

De bibliotheek heeft ook zes speciale verzamelingen, namelijk de kostbare werken, kaarten en plannen, muziekpartituren, prenten, handschriften en munten en penningen. Ze is ook het verzamelpunt van kunstwerken van Nederlandstalige kunstenaars. In totaal zijn er zes miljoen boeken.

Kortom….. je komt er dus alles te weten over d-58.90.05e geschiedenis van het boek, het schrift en bibliotheken. Aan de hand van authentieke collectiestukken en interactieve en audiovisuele elementen, ontdekten we er de verschillende schriftsoorten en boeken in de meest ongewone vormen.

Veel sfeer was er in de vertrekken ook op te snuiven van kunstenaars zoals Henry Van de Velde en zijn vriend dichter Max Elskamp, die opgesmukt waren met hun boeken en met meubels en behang die Van de Velde zelf heeft ontworpen.

Leuk was ook dat er – weliswaar beperkt – audiogidsen ter beschikking worden gesteld van de bezoekers. En wie er geen kan bemachtigen maar oer een smartphone beschikt, via een speciale code, alle uitleg kan volgen via zijn of haar smartphone.

Wie er niet bij was heeft werkelijk iets gemist. Iedereen was dan ook moe van het rondslenteren in beide locaties en waren blij op de bus te kunnen plaatsnemen om wat uit te blazen. In Wetteren werd nog even halt gehouden voor een hapje en een drankje en werd er druk nagekaart over deze zeer mooie en unieke daguitstap. Geniet van de vele foto’s hierbij gevoegd.

Wat is ’t Vl@s

Voor wie ’t Vl@s (Vlaamse actieve senioren vzw) niet kent, kunnen we nog meegeven dat dit een thuishaven is voor ouderen en jonggepensioneerden. Het is een Vlaams bewuste en pluralistische vereniging, niet partijpolitiek gebonden. De vereniging biedt een waaier aan culturele activiteiten aan zijn leden aan, dit om hart, lichaam en geest voldoende zuurstof te geven.

Meer info is te bekomen op het lokaal secretariaat waar je je ook lid kunt maken. Norbert Vandecasteele, Moerestraat 94 te 8680 – Koekelare. Telefoon 051-58.90.05. Mailen kan ook: norbert.vandecasteele@skynet.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio