Handige Harry (Eddy Willaert) maakt speciaal een voertuig dat bezoekers op OMD alle hoeken van de site Lange Max laat zien

Fijnproevers komen aan hun trekken op Open Monumentendag

Dit is het voertuig dat Eddy Willaert heeft gemaakt om de bezoekers naar iedere uithoek van de site Lange Max te brengen, waar gidsen je in geuren en kleuren alles zullen vertellen over Lange Max en zijn omgeving. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Fijnproevers komen in de Fransmansgemeente Koekelare aan hun trekken op Open Monumentendag welke plaatsvindt morgen zondag 9 september. Koekelare laat de bezoekers tussen 10 en 18 uur tijdens Open Monumentendag op verschillende sites letterlijk en figuurlijk proeven van erfgoed. Zowel aan de Hovaeremolen, het Lange Max Museum, de Brouwrijsite (met Käthe Kollwitz Museum en Fransmansmuseum), Huis Proot als site Pyck (muziekacademie en archeologisch-historische kring Spaenhiers) zijn er picknickdekentjes voorzien én kunnen de mensen voor deze feesteditie (30 jaar OMD!) hun smaakpapillen aan een heuse test onderwerpen.

“Het opzet is eenvoudig: vul je picknickmand en vlei je neer op een van de dekentjes op de verschillende sites. Iedere locatie biedt iets aan om dat mandje extra aan te vullen, zodat je tijdig op krachten komt om een volgende erfgoedsite te bezoeken”, opent een lachende schepen van cultuur Jessy Salenbien op de persconferentie.

Contrast in smaken! Het gaat echter verder dan enkel de maag vullen, want naar aanleiding van 30 jaar Open Monumentendag zetten ze de smaken van toen en die van nu in de kijker én het contrast tussen beiden is verrassend. “Je hoeft dus echt geen Debacker of Soete, Coucke, Suykerbuyck of Zoetemelk te heten. Iedereen mag meegenieten op de Koekelaarse Open Monumentendag voor proevers. Hoe de lof der zoetheid ontstond, staat niet echt vast. Wel is geweten dat je na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 kon proeven van de geneugten des levens”, vervolgt de Koekelaarse cultuurambassadrice.

Spring op of van de oldtimerbus

Spring op of van de oldtimerbus en laat je verrassen. De oldtimersbus retrohostess, brengt je in ware hop on/hop off stijl naar de verschillende locaties. Je stapt op op/af waar en wanneer je wil, want de bus rijdt constant van 10u tot 18u tussen de verschillende sites. Uiteraard is er nog heel wat meer te beleven op de verschillende open monumenten en proef je er ook figuurlijk van erfgoed

De Hovaeremolen

De Hovaeremolen toont hoe deze bergmolen op vandaag nog steeds actief is als graan- en oliemolen. Een molenaar vertelt je ter plekke enkele leuke weetjes terwijl de molenwieken draaien. Je kunt er ook even verpozen op het gezellig terras.

Lange Max Museum

Het Lange Max Museum, een voor de WOI-toerist niet te missen locatie met focus op de Duitse bezetting. Een aardig professioneel maar door Eddy Willaert  zelf ineen geknutseld voertuig (foto) brengt de bezoeker vanaf het museum op de wegen tot aan de Moerdijkbeek, waar verschillende gidsen elk een specifiek onderwerp belichten. De tijdelijke tentoonstelling ‘Oud-strijders uit Koekelare, Bovekerke en Zande, hun kleine geschiedenis in een grote oorlog’ opent op zaterdag 15 september.

Brouwerijsite

Op de Brouwerijsite maak je kennis met de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz en haar zoon Peter, die vrijwel onmiddellijk na zijn aankomst aan het WOI-front sneuvelde. Het museum vertelt hoe Käthe in opstand komt tegen de oorlog én hoe ze het opneemt voor de minderbedeelden. Daarnaast loop je er ook de Fransmans tegen het lijf: (West-)Vlamingen die vroeger naar Noord-Frankrijk trokken om er seizoenarbeid te doen op het veld. Bieten, chicorei, vlas… Harde handenarbeid met maar één doel voor ogen: weg uit de armoede! Kinderen kunnen bovendien samen met Louis en de Westhoek KD’s Jaek & Nink op ontdekkingstocht door het museum!

Huis Proot

Huis Proot, een dokterswoning uit volle Belle Epoqueperiode, werd volledig gerestaureerd en doet op vandaag dienst als vergader- of tentoonstellingsruimte. In de tuin kan klein of groot zich uitleven op één van de vele volksspelen. Op de bovenste verdieping van het huis maak je kennis met Koekelare in de tijd van toen!

Site Pyck

Op de site Pyck, ten slotte, (een voormalig veevoeder- en kunstmestbedrijf met maalderijtoren), krijg je onder begeleiding van een vleugje muziek een kijkje in de lokalen van de muziekacademie en het unieke studie- en documentatiecentrum van de Spaenhiers.

Kortom OMD in Koekelare biedt voor elk wat wils. Maak er met je gezin een gezellig dagje of namiddagje uit van en geniet van al dat moois en fraais dat Koekelare te bieden heeft.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio