Vriendschap staat centraal en boven alles

Gildhofcomité halve eeuw jong

Het bestuur van het feest vierende Gildhofcomité werd voor zijn gouden jubileumviering op het gemeentehuis ontvangen. Foto: Eric Vanhooren

Lichtervelde - Het Gildhofcomité vijftig jaar geleden ontstaan in het Arsenaal van de brandweer, is een halve eeuw jong en nog steeds actief. Wat de organisatie typeert is de vriendschap die centraal staat en hun aanwezigheid in verscheidene activiteiten vanuit andere verenigingen, alsook de steun dat ze hen daarbij vrijwillig geven. Voor hun inzet en vele initiatieven werden ze door het gemeentebestuur ontvangen en kreeg de vereniging een attentie aangeboden.

Dat de tijd gelukkig niet is blijven stilstaan is een feit bij deze vereniging. Vroeger sprak men over een ééndaagse wielerwedstrijd, op heden is dit geëvolueerd naar een driedaagse wedstrijd  voor Gentlemen/Juniors en – vanaf dit jaar (blijkbaar op uitdrukkelijke vraag van de voorzitter) ook een dameskoers. “Een vereniging die indertijd naast het sportieve ook keek voor verschillende randactiviteiten zoals … vrouwencatch en uitdagingen met John Massis, enz. is 50jaar later meer dan ooit actief in de accordeongemeente. Denken we maar aan de kippenfestijnedities, het boogschieten en sinds vorig jaar, de organisatie van een topavond met live muziek”, steekt schepen Bogaert van wal.

Vriendschap centraal binnen de groep

 Zoals iedere vereniging heeft ook het Gildhofcomité een clublokaal. Bij de stichting was dat in ’t Arsenaal, later ’t Gildeke, nog wat later het Tonneke en recentelijk moest men terug op zoek naar een nieuw lokaal.  Dat kon maar volgens het bestuur op één voorwaarde … dat de uitbaters van het Tonneke mee verhuisden..… op heden is het clublokaal dan ook gevestigd in De Zwarte Leeuw bij Kurt & Fauwe. “Toen ik de vraag stelde hoeveel maal men samenkomt om activiteiten voor te bereiden, stelde de voorzitter mij de vraag:    ‘bedoel je om samen één te drinken of effectief te vergaderen?’“, lachte schepen Bogaert. “Het is duidelijk dat het Gildhofcomité niet alleen een sterke vereniging is binnen de 100-tal verenigingen dat Lichtervelde rijk is, maar zeker ook een hechte vriendengroep is.”

Wat de organisatie typeert is hun aanwezigheid in verscheidene activiteiten vanuit andere verenigingen en de steun dat ze hen daarbij geven. Zelfs bij de vergaderingen waarbij de activiteiten uitgezet worden, houdt men rekening met de andere uitbaters in Lichtervelde door hun vergaderlocatie soms ook eens te verleggen.

Domper

Dat het huidig bestuur afscheid had moeten nemen in 2014 van Peter en het jaar nadien van Vera, waren zeer zware klappen voor de vereniging om te verwerken. “Twee actieve leden die nooit vergeten worden  en waarbij de mooie herinneringen meermaals gekoesterd worden door het bestuur en hoogtij vieren”, aldus nog schepen Bogaert. “zo kijkt men met plezier terug naar de verschillende koffiemomenten op het hoofdkwartier … bij Vera … en dit ’s morgens al heel vroeg! Of op de creatieve manieren van reclame maken samen met Peter: waaronder ondermeer de tocht naar Zwevezele of Torhout met de bierfiets. Het doorgaan met de bierfiets naar Zwevezele was blijkbaar geen groot probleem, maar op de terugweg was soms de hulp van een tractor nodig!”

Dat evenementen organiseren niet altijd éénvoudig is, ondervinden vele verenigingen op de dag van vandaag. Maar met een goed bestuur en een voorzitter die alles in de gaten houdt kan het niet mislopen … niet waar Wim?

“50 jaar samenvatten is niet eenvoudig maar wat we wel onthouden zijn de vele hoogte punten waarbij de vriendschap steeds centraal stond”, benadrukt schepen Bogaert nog. “Uitdagingen of activiteiten in de nabije toekomst zijn er in gedachten maar wilde avonturen zal men niet ondernemen. Het is en blijft een vereniging die werkt met vrijwilligers waarvan iedereen tevreden is als de activiteit op een veilige en leuke manier is verlopen. Dat Lichtervelde leeft weten we met z’n allen en daar zijn we van het gemeentebestuur ons van bewust. Vele verenigingen en hun vrijwilligers binnen de gemeente dragen daartoe hun steentje bij en daar zijn wij fier op. Vandaag wil ik in het bijzonder  dan ook jullie vereniging (Het Gildhofcomité) bedanken voor al jullie initiatieven en inzet, en hoop dat jullie nog vele jaren verder kunnen werken samen met jullie toffe en gedreven vriendenclub”, aldus schepen Steven Bogaert die tot besluit nog een kleine attentie voor de jubilerende vereniging in petto had.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio