MMC belangrijke schakel in dienstverlening Sociaal Huis

Mindermobielencentrale Koekelare twintig jaar jong gaat met vrijwillige chauffeurs naar Dischhof in Keiem

Mindermobielencentrale Koekelare twintig jaar jong gaat met vrijwillige chauffeurs naar Dischhof in Keiem

Het Sociaal Huis danket de chauffeurs van de MMC voor hun trouwe inzet. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Om het 20-jarig bestaan van de MMC te vieren werden de vrijwillige chauffeurs als bedanking getrakteerd op een uitstap naar het Dischhof in Keiem. Daar kregen ze deskundige uitleg van de eigenaar Walter Debergh en konden er ook de ambachtelijke kazen die er geproduceerd worden proeven.

“Het is een hele eer om samen met jullie allen het 20-jarig bestaan te mogen vieren van de Minder Mobielen Centrale Koekelare”, stelde OCMW-voorzitter Stijn Ramboer in zijn openingstoespraak. “Om mensen te helpen die niet meer in staat zijn zich zelf te verplaatsen besliste het OCMW in 1998 om van start te gaan met een Minder Mobielen Centrale of kortweg MMC. De MMC zorgt er voor dat gebruikers van en naar hun bestemming worden gebracht door vrijwillige chauffeurs, zodanig dat een nijpend hiaat in onze lokale openbare vervoersbehoefte kan worden aangepakt.”

Belangrijke sociale pijler in dienstverlening

Alleen dankzij de inzet van de vele vrijwilligers en medewerkers, is de MMC de voorbije 20 jaar uitgegroeid tot een belangrijke sociale dienstverlening binnen de gemeente”, vervolgde Stijn Ramboer. “Deze waardevolle dienst zou financieel onhaalbaar zijn voor ons bestuur zonder de steun van jullie allen. De ritten die aangevraagd worden door de leden zijn divers van aard. Zo ondermeer voor familiebezoek, een kappersbezoek, een afspraak bij de dokter, de trip naar het dagcentrum, enz.”

De start van de MMC liep in de beginjaren niet van een leien dakje. “Als we Ann mogen geloven – en dat doen we uiteraard – was het de eerste jaren trekken en sleuren om chauffeurs te vinden”, benadrukt de OCMW-voorzitter. “Tot plots halfweg de jaren 2000 de MMC hoge toppen begon te scheren en het succes sindsdien niet meer te stoppen is en dat is dankzij de inzet van jullie, waarvoor van harte dank.”

“Vandaag vieren we het 20-jarig bestaan en willen we jullie bedanken voor elke kilometer die je rijdt voor onze gebruikers. Jullie maken hiermee wel degelijk elke rit opnieuw het verschil in het leven van onze leden”, ging Stijn Ramboer verder.  “In 2017 telden we in de MMC niet minder dan 24 vrijwilligers, vijf jaar geleden waren het er dertien die elk volgens hun mogelijkheden hun steentje bijdragen aan het welslagen van de Minder Mobielen Centrale.”

Spectaculaire groei

“In 2017 waren jullie allen goed voor maar liefst 1561 ritten (in 2012, 549) en een fenomenaal totaal van 38.481 kilometer (in 2012, 18.652)! Momenteel werken we met 19  vrijwilligers. Mieke Schiltz en Jan Heus zijn er pas dit jaar bij gekomen en we zijn uiteraard verheugd dat er nog steeds mensen bereid worden gevonden om zich vrijwel belangeloos in te zetten voor de medemens”, aldus een trots lachende voorzitter Ramboer. “Ook het aantal leden van de MMC kent een spectaculaire stijging doorheen de jaren. Gaande  van een drietal leden in 1998 tot een vijftigtal in 2011 en maar liefst 95 in 2017! Ten opzichte van 2012 werden in 2017 bijna dubbel zoveel kilometers afgelegd om onze leden op hun bestemming te krijgen.”

Drie mensen zijn er al bij vanaf het prille begin, 20 jaar geleden. Het zijn Bernard Lootens, Els Sioen en Roger Willems. “Roger, Els, Roland, Noël, Hans, Willy, Anne, Roland, Linda, Willy, Eddy, Freddy, Mieke, en onze medewerkers Nathalie, Sofie, Christine, Katrien en Katrien, hartelijk dank voor jullie inzet en dat er nog vele mooie kilometers mogen volgen”, zo besloot Stijn Ramboer zijn toespraak en overhandigde de chauffeurs een geschenkje als dank voor hun inzet.

Na het bezoek ging de bonte bende per toeristentreintje terug naar Huis Proot waar nog een receptie op het menu stond met een natje en een droogje, dit in het gezelschap van de leden, het OCMW-bestuur en de talrijke medewerkers van de MMC.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio