Meerderheidspartij N-VA ontgoocheld dat ze buiten coalitiegesprekken zijn gehouden

Zwevegem - Meerderheidspartij N-VA reageert enorm ontgoocheld omdat ze buiten de coalitiegesprekken gehouden zijn voor de nieuwe bestuursploeg. Nog voor alle stemmen geteld waren, kondigde burgemeester Marc Doutreluingne aan dat hij in de volgende legislatuur zal besturen met CD&V en SP.A. En dus niet meer met huidige coalitiepartner N-VA. "Het lijkt er op dat een en ander al voor de verkiezingen was beklonken", zegt lijsttrekker Wim Monteyne.

In de volgende legislatuur wordt de huidige coalitie (Lijst Burgemeester, SP.A en N-VA) niet verder gezet. N-VA wordt ingeruild voor CD&V. Bij huidige schepenen Wim Monteyne, Eddy Defoor, Johan Rollez en OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt komt dat hard aan. "We zijn enorm ontgoocheld dat we niet eens werden uitgenodigd voor een coalitiegesprek", zegt lijsttrekker Wim Monteyne.

Twee van de drie huidige coalitiepartners ging in de verkiezingen achteruit. SP.A zakte van drie naar twee zetels en N-VA verloor twee zetels. Maar met vijf zetels is N-VA wel nog de derde grootste partij.  Lijst Burgemeester en CD&V hebben allebei acht zetels. “Ons resultaat was niet goed, ondanks het vele mooie beleidswerk van de voorbije zes jaar en de sterke campagne. Net als in Kortrijk oogst de burgemeester duidelijk álle vruchten die de hele coalitie, met vier N-VA-schepenen met belangrijke bevoegdheden, heeft gezaaid.”

De partij stelt zich vragen bij hoe de nieuwe bestuursploeg tot stand kwam. “Dat Lijst Burgemeester en CD&V elkaar op verkiezingsavond gevonden hebben, was al verwonderlijk. Echter, dat deze partijen die samen een comfortabele meerderheid hebben, ook nog eens de SP-A aan boord nemen, lijkt er toch op de wijzen dat een en ander al voor de verkiezingen was beklonken. Dit getuigt toch maar van weinig respect voor de kiezer.”

De partij zet zich schrap om stevige oppositie te voeren tegen de nieuwe coalitie. Maar wil eerst in de laatste maanden nog hard werken. "We blijven absoluut in de meerderheid tot eind dit jaar,” gaat Monteyne verder: “We willen graag zoveel mogelijk lopende dossiers netjes afwerken. Hopelijk blijven de huidige partners ook loyaal en respectvol tot het nieuwe bestuur is aangesteld, zowel in het schepencollege als in de gemeenteraad. In elk geval feliciteren wij de winnaars van deze gemeenteraadsverkiezingen. We kijken uit naar het bestuursakkoord en de nieuwe meerjarenplanning. Vanop de oppositiebanken zullen wij de belangen van Zwevegem en zijn inwoners bewaken, op correcte, constructieve en vooral gedreven wijze."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio