Verwaarsloosde grafzerken verwijderd

Gemeente pakt begraafplaatsen aan en investeert in pottenhouders zodat bloemstukken degelijk vastgemaakt kunnen worden

Gemeente pakt begraafplaatsen aan en investeert in pottenhouders zodat bloemstukken degelijk vastgemaakt kunnen worden

Schepen Rik Vanwildemeersch (CD&V) pakt opnieuw de verscheidene begraafplaatsen aan, Vorig jaar maakten ze nog werk van de aanleg van een sterretjesweide en een geboorteboom. Verwaarloosde begraafplaatsen worden verwijderd en de toegangswegen worden verbeterd. Foto: Eric Vanhooren

Hooglede - Het gemeentebestuur van Hooglede-Gits voert een aangepast beleid om de begraafplaatsen op de verschillende locaties netjes en proper te houden. Vandaar dat het investeerde in pottenhouders zodat de mensen hun bloemstukken vast voor de grafzerken kunnen plaatsen.

Vooral rond de periode van Allerheiligen en Allerzielen willen de mensen hun geliefden op een respectvolle en eervolle manier herdenken.

Daarom investeerde de gemeente in pottenhouders, zodat de mensen hun bloemstukken vast voor de grafzerken kunnen plaatsen, en ze niet hoeven in te graven in de wegels of  paden. De pottenhouders zijn dicht bij de ingang van de begraafplaats te vinden.

Verwaarloosde grafzerken verwijderd

“Op de begraafplaats in de Kleine Noordstraat werden het laatste jaar heel wat verwaarloosde en ten einde lopende grafzerken verwijderd”, maakte schepen Rik Vanwildemeersch duidelijk tijdens de jongste gemeenteraad. “Deze werden ingevuld met gepaste lavabedekking waar nog beplanting in komt. De paden en wegen werden ingevuld met grindgazon om een vaste structuur te krijgen. Het hoofdpad en enkele toegangspaden werden heraangelegd met vaste ondergrond om de toegankelijkheid te verbeteren.”

Ook de oud-strijderszone werd opnieuw aangepakt met een mooi aangelegde groene zone waarin enkele authentieke kruisen werden gerestaureerd en teruggeplaatst. Tevens werd een waardig herdenkingsmonument geplaatst om de oud-strijders een ereplaats te geven. Dit wordt later nog ingehuldigd in kader van het planten van een vredesboom.

Gits

Ook op de begraafplaats te Gits plant het gemeentebestuur dergelijke acties voor de oud-strijderszone en een verder gerichte 

aanpak voor het waardig vervangen van de ruimte waar verwaarloosde en ten einde lopende grafconcessies zijn. “Families worden via aankondigingsbordjes tijdig op de hoogte gebracht en wie daaromtrent met vragen leeft kan contact opnemen met de dienst burgerlijke zaken”, geeft schepen Vanwildemeersch nog mee.

Op beide locaties werden al eerder een herdenkingsboom voor het aanbrengen van de namen van de verwijderde graven geplaatst en een sterretjeszone aangelegd waar ouders hun ongeboren kinderen op een gepaste manier kunnen gedenken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio