Gemeentebestuur reikt toegankelijkheidslabel uit aan Agro- en Tuincenter Sys

Gemeentebestuur reikt toegankelijkheidslabel uit aan Agro- en Tuincenter Sys

Kristof Sys en Jolijn Beuselinck, de sympathieke uitbaters van het Tuincentrum zijn uiteraard blij met de toekenning van het 'Toegankelijkheidslabel'. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Het gemeentebestuur van de Fransmansgemeente Koekelare stuurt de werkgroep ‘Toegankelijkheid’ op pad bij handelaars en ondernemers die een aanvraag indienen om het label te bekomen. Een goede week geleden trok de werkgroep op inspectie naar Agro- en Tuincenter Sys, gelegen Catstraat 34, waarna na controle het label werd toegekend.

“Je zou je kunnen afvragen ‘waarom reiken we net deze week het toegankelijkheidslabel uit”, valt schepen van Gelijke Kansen Jessy Salenbien (SP.A), meteen met de deur in huis. ”Dit komt omdat het op drie december de Internationale Dag voor mensen met een Beperking is, en ons specifiek gevraagd wordt om daar aandacht aan te besteden. Het gemeentebestuur maakt daar de ‘Week van de Toegankelijkheid’ van Koekelare van.”

“Deze week is bedoeld als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, op alle niveaus, lokaal, regionaal, nationaal en internationaal”, vervolgt schepen Salenbien. “Met onze werkgroep toegankelijkheid schrijven we een verhaal in de gemeente Koekelare waarin iedereen ‘gelijk’ is. Vandaar de toekenning van een toegankelijkheidslabel.”

Geen inspanning teveel

Het viel de werkgroep ‘Toegankelijkheid’ bestaande uit: Daniël Desender, Gino Delanghe, Cynthia David, Sabine Tanghe en schepen voor Gelijke Kansen Jessy Salenbien; meteen op dat er na de verbouwingswerken veel inspanningen werden geleverd in het kader van toegankelijkheid. Zo heeft de zaak een geautomatiseerde inkom, schuifdeuren, en zijn er in de handelszaak geen drempels meer te overwinnen voor rolstoelgebruikers.

Ook de gangen van de winkel zijn overal breed genoeg en de winkelrekken zijn niet hoog zodat alle artikelen op grijpbare hoogte staan. De etiketten zijn goed leesbaar en het bankcontactsysteem is verstelbaar. “Toegankelijkheid is een meerwaarde voor zowel de klanten als het personeel”, stelt Daniël Desender van de werkgroep.

“Daarom heeft de werkgroep beslist om deze handelszaak het toegankelijkheidslabel te overhandigen. Deze kan ophangen worden in de handelszaak, zodat de klanten zien dat deze zaak toegankelijk is voor iedereen.”

Oproep

“Met deze uitreiking doen wij een warme oproep naar de handelszaken die zinnens zijn aanpassingswerken aan hun zaak uit te voeren”, aldus nog schepen Salenbien. “Vraag aan een van onze leden om langs te komen om advies te geven in het kader van toegankelijkheid. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen drempels aanwezig zijn voor mensen met een beperking.”

Handelszaken die wensen dat de werkgroep langskomt om hun handelszaak te beoordelen, kunnen een aanvraag doen via Daniël Desender, http://daniël.desender@gmail.com of schepen voor ‘Gelijke Kansen’ Jessy Salenbien, http://salenbien.jessy@telenet.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio