“Van nieuwkomer tot actieve burger”

OKRA kiest voor een gekleurde maatschappij

OKRA kiest voor een gekleurde maatschappij

Schrijver Majd Khalifeh op de front van zijn boek 'Herboren'. Foto: IF

Koekelare - Op woensdag 23 januari 2019 komt schrijver Majd Khalifeh naar zaal Ons Huis. De schrijver zal het aanwezige publiek mee op sleeptouw nemen doorheen de verschillende stappen die hij als vreemdeling in zijn zoektocht: ‘van nieuwkomer tot actieve burger’, heeft beleefd. Organisator van deze beslist boeiende en leerzame ontdekkingsreis is OKRA-regio Oostende-Veurne-Diksmuide, die migranten van de eerste en tweede generatie beschouwd als hun doelpubliek.

“In zijn beleidsplan stelt OKRA dat de migranten van de 1ste en wellicht ook 2de  generatie behoren tot ons doelpubliek. Om ons tot hen te kunnen richten moeten we hen eerst beter leren kennen”, onderstreept Jef Ulenars, verantwoordelijke WG Academie & Cultuur OKRA Regio Oostende. “Het is duidelijk dat mensen om diverse redenen naar hier verhuizen. De eerste migranten kwamen duidelijk op onze uitnodiging om te werken in onze mijnen, fabrieken… De latere groepen kwamen naar hier omdat het in hun land om diverse redenen niet meer veilig was.”

“OKRA-regio Oostende heeft reeds enkele initiatieven genomen om deze mensen beter te leren kennen. Zo organiseerden we onder andere een wandeling in het multiculturele Antwerpen, een bezoek aan de oecumenische kerk van Oostende, alsook een gecommentarieerde filmvoorstelling ‘Samen Gelukkig’”, duidt Jef Ulenars nog tot besluit.

De schrijver en freelance journalist voor de Vrt Majd Khalifeh was een staatloze Palestijn, die op zoek ging naar zijn eigen identiteit. Zijn eigen cultuur, taal en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vreemdeling’.

Hulpeloze baby

Majd Khalifeh voelde zich als een hulpeloze baby die zijn weg moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon doen was doorgaan.

In ‘Herboren’ neemt hij de lezer en ook jou, op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

Kaarten

Ga gerust ook eens luisteren naar Majd Khalifeh. Dit kan in eigen regio op woensdag 23 januari 2019 om 14 uur in zaal Ons Huis, gelegen Dorpsstraat 8, 8680 Koekelare. De toegang bedraagt 8 euro, OKRA-leden betalen slechts 5 euro.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio