Open VLD Koekelare wuift enkele mandatarissen en ouwe getrouwe bestuursleden uit

Open VLD Koekelare wuift enkele mandatarissen en ouwe getrouwe bestuursleden uit

Voorzitter Frans Verhelst ontbreekt wegens sterfgeval in de familie op de foto. Verder zien we v.l.n.r. Raf Willaert, Peter Vanoverbeke, Ronny Devriendt, schepen Jan Lievens en Noël Vandecasteele. Zij kregen uit handen van Jan Lievens een kleine attentie voor hun jarernlange trouw en inzet aan de partij. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Op de nieuwjaarsreceptie van de Open VLD-afdeling Koekelare in bowling De Goe Smete, nam het lokaal bestuur afscheid van enkele mandatarissen en bestuursleden – pioniers zg maar - van het eerste uur. Het was kersvers schepen Jan Lievens die Frans, Raf en Noël als mandataris uitwuifde en de bestuursleden Ronny en Peter in de kijker zette en hen een cadeautje overhandigde voor hun bewezen diensten.

Nieuwbakken schepen Jan Lievens – als enige Open VLD’er zetelend in het voor de rest SP.A schepenbastion – mocht de honneurs waarnemen en iedereen verwelkomen. Een sfeervol ingerichte bowling De Goe Smete liep aardig vol en was curieus naar wat de kersverse schepen voor hen in petto had.

“We verwelkomen niet alleen nieuwe mensen in onze diverse besturen, maar we nemen helaas ook afscheid van enkele mensen die zich jarenlang hebben ingezet voor onze partij”, zo stak Lievens van wal.

Geboren in blauw nest

Als eerste zette Jan Lievens ouwe getrouwe Ronny Devriendt als afscheidnemend bestuurslid in de kijker. “Ronny is geboren in een blauw nest en ging al op zijn achttiende als cijferknobbel als penningmeester aan de slag in het bestuur van de PVV-jongeren. Een job hem op het lijf geschreven. Later ging hij over van de jongeren naar het overkoepelende PVV-bestuur, die veel later herdoopt werd tot VLD om tot op heden te eindigen in Open VLD.”

Ronny Devriendt was maar liefst 43 jaar ononderbroken penningmeester en in totaal 50 jaar bestuurslid van de partij. En wie Ronny kent weet dat hij de centen goed beheerde en zelfs af en toe krenterig was. “Ik denk dat Ronny ondertussen wel al een boek kan schrijven over de Koekelaarse politiek en de blauwe familie”, zo gaf Lievens iedereen nog mee en hem met een kleine attentie bedankte.

Ook Peter Vanoverbeke besliste om het bestuur te verlaten. De kinesist is 12 jaar lang bestuurslid geweest van Open VLD en nam nooit een blad voor de mond. “Peter Vanoverbeke stelde zich in 2012 kandidaat op onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en werd daarbij onze vertegenwoordiger in de bibliotheekraad”, zo begon Lievens zijn loftrompet. “Zowel in ons bestuur als in de bibliotheekraad was Peter kritisch voor het beleid van de meerderheidspartijen en stelde telkens concrete acties voor om er als toenmalig oppositiepartij goed uit te komen.”

Uitwuiven tenoren

Vervolgens werd afscheid genomen van enkele uittredende mandatarissen en tenoren van de partij. Als eerste kwam huidige voorzitter Frans Verhelst aan de beurt. Hij begon zijn politieke loopbaan als lokale jongerenvoorzitter en behaalde in de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen van 1988 een puik resultaat. “Dat resulteerde in een schepenmandaat die hij uitoefende van 1989 tot 1994”, onderstreepte Jan Lievens. “Bij de verkiezingen van 1994 werd een monstercoalitie gevormd tegen de VLD waardoor Frans naast de burgemeesterssjerp greep.”

“Van 1995 tot en met 2018 was Frans Verhelst gemeenteraadslid en zes jaar OCLW-raadslid, en ontpopte zich daarbij tot een fervent oppositieleider. Hij was niet enkel jarenlang het boegbeeld van de lokale afdeling, Frans scheerde ook op nationaal niveau hoge toppen want hij schopte het zelfs tot parlementair in de periode van 2002 tot 2003”, vertelde schepen Lievens enthousiast.

Een andere tenor die uitgewuifd werd na een lange politieke carrière die volledig in het teken stond van het verdedigen van de belangen van de inwoners van De Mokker, is Raf Willaert.

“Raf startte zijn politieke carrière met de gemeenteraadsverkiezingen van 1994. Raf loste de verwachtingen in en werd meteen verkozen als gemeenteraadslid. Tot vorig jaar was hij voor een periode van 24 jaar gemeenteraadslid, enkel onderbroken doordat hij anderhalf jaar zetelde als OCMW-raadslid”, schetste Lievens zijn loopbaan. “Raf was een echte cijfervreter en legde de meerderheid menigmaal het vuur aan de schenen als de begroting op tafel ter bespreking kwam.

Als laatste in het rijtje nam de partij afscheid van Noël Vandecasteele. “Noël staat bekend als iemand die nooit een blad voor zijn mond hield. Hij is recht voor de raap en zegt duidelijk waar het op staat. Op die manier verdedigde hij in de gemeenteraad de belangen van de landbouwers in de periode 1988 – 2012”, aldus schepen Jan Lievens. “De afgelopen zes jaar was Noël OCMW-raadslid waar de stoom soms uit zijn oren kwam uit frustratie voor de mentaliteit van sommige inwoners.”

Noël voelde zich meer in zijn sas in de West-Vlaamse provincieraad. Hij was er gedurende tien jaar een gedreven en gewaardeerd provincieraadslid. “De rotonde aan de Provinciebaan in Koekelare is één van de verwezenlijkingen waar hij terecht fier mag op zijn”, zo besloot Lievens de huldiging en nodigde alle aanwezigen uit om te klinken op het nieuwe jaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio