Een nieuwe uitdaging als regisseur voor toneelfreak Eddy Suys

Jongeren T.I.M.- Junior maken hun debuut bij de volwassenen

Op de foto zien we de cast bestaande uit: Johan Vuylsteke (Baron Odilon Delabastita), Christiane Vereecke (Barones Elodie Delabastita), Wouter Stael (Butler Coco Banana), Hannah Stael (kamermeisje Wendy), Justine Staelens (Lieselotte, dochter baron en barones Delabastita) , Arthur Gamme (Spaanse kok Antonio), Eric Vanhooren (notaris A. Depoenscheppere) in het gezelschap van de nieuwe regisseur Eddy Suys en fluisterdame Veerle Vandaele; die de diverse personages tot leven wekken.. Foto: Eric Vanhooren

Gistel / Ichtegem / Koekelare - Heel wat vernieuwing dit seizoen bij toneelvereniging T.I.M. in Moere na de klappen die ze vorige zomer totaal onverwacht mee om de oren werd geslagen. Volgend weekend vindt de première plaats van de deurenkomedie ‘De hoed van Coco Banana’. Een produktie die bol staat van vernieuwing. Zo maakt Middelkerkenaar en toneelfreak Eddy Suys er zijn debuut als regisseur en worden er met Justine Staelens en Arthur Gamme, twee jongeren van de ploeg T.I.M.-Junior (het jeugdtoneel) voor de leeuwen gegooid.

De toneelvereniging Moere verwent dit jaar de toneelliefhebber met de deurenkomedie “De Hoed van Coco Banana”, van auteur Bart Spaey in een regie van Middelkerkenaar Eddy Suys. Speeldata zijn: zaterdag 16 en zondag 17 februari en vrijdag 22 en zaterdag 23 februari 2019 telkens met aanvang om 20 uur, op zondag om 15 uur. Alles speelt zich af in het Ontmoetingscentrum gelegen in de Molenstraat on de Gistelse deelgemeente Moere.

Het verhaal

Baron en barones de la Bastita, wiens liefdesleven zo goed als nihil is,  staan op het punt een niet geringe erfenis op te strijken van de oom van de baron.  De dochter des huizes Lieselotte, die niet zo preuts is als het lijkt, heeft een hartstochtelijke relatie met de ééntalige, matig geschifte Spaanse kok Antonio.

Wendy, het op geld en macht beluste kamermeisje, heeft dan weer een affaire met de baron, terwijl Coco Banana, de Afrikaanse huisknecht, die uit elke situatie letterlijk munt weet te slaan, ook al is dat tegen het protocol !

Weten de baron en de barones de erfenis binnen te rijven ?  Weet de baron zijn huwelijk nog te redden ?  Weet de barones zich staande te houden te midden van alle tumultueuze misverstanden ? En bovenal… is het personeel wel écht betrouwbaar ?

Twee jongeren debuteren

T.I.M. is heel fier dat er twee juniors zijn kunnen doorstromen naar het volwassen toneel en nu voor de leeuwen worden gegooid. Van T.I.M. junior naar T.I.M. senior, een heel grote stap, maar we kunnen nu al verklappen dat hun vuurdoop niet onopgemerkt zal voorbijgaan.

Als eerste is er Justine Staelens die de rol van Lieselotte Delabastita, dochter van de baron en barones, voor haar rekening neemt. Zij was er al bij vanaf de allereerste afspraak van Toneel In Moere. Als jongste van het gezelschap was ze er rotsvast van overtuigd dat ze toneel wilde spelen. Dat eerste jaar kreeg ze direct de kans om een klein stukje mee te spelen. Daarna, bij het oprichten van de juniors kon ze verder tonen wat haar talenten waren op het podium en wat ze allemaal in haar mars heeft. En dat is heel wat….. Stil bleef Justine dromen om mee te doen met het ‘volwassen toneel’. Dit jaar krijg ze die kans. Een niet te grote rol, want het moest te combineren zijn met haar studies. En op het podium voelt deze jongedame zich in haar sas. Eens de tekst gekend is bloeit ze helemaal open op het podium.

Kortom….. Jongerenregisseur Veerle Vandaele kneedde haar tot een stevig element waar het toneel in Moere nog heel veel plezier zal aan beleven.

De tweede jongere die zijn opwachting maakt bij de volwassenen is Arthur Gamme.  Ook hij was er bij tijdens de eerste voorstelling van TIM. Voor hem was het een figuranten rol, maar hij had de smaak meteen te pakken en dit was genoeg om zich de jaren daarna verder te ontplooien onder mama’s vleugels bij T.I.M.- Junior.

En net zoals zijn papa, Jürgen Gamme, voelt hij zich perfect thuis op het podium. Of hoe zeggen ze dat ook al weer….. ‘De appel valt niet ver van de boom’!

Na vijf voorstellingen met de juniors waarin hij zich als een vis in het water voelde, zag hij het wel meteen zitten om met de volwassenen mee te spelen. Het is wel intensiever repeteren dan bij de juniors, maar Arthur deed het met veel plezier en volle goesting. Arthur is een echt natuurtalent die iedere repetitie groeide in zijn rol … Hij kreeg een rol op zijn lijf geschreven…. Die van Antonio, een ééntalige, matig geschifte Spaanse kok.

Mama Veerle en het ganse T.I.M.-gezelschap zijn trots op deze jonge knaap barstend van talent. En zoals zijn mama zegt: “Zijn papa zou trots zijn geweest!”

Gepassioneerd & gedreven

Aanvankelijk zou T.I.M. dit jaar geen productie voor het voetlicht brengen. Het verloor in de persoon van Jurgen Gamme immers vorige zomer een van haar topacteurs en echtgenote Veerle Vandaele zag – wat begrijpelijk is – het niet meteen zitten om zoals zij dat in het verleden naar ieders tevredenheid altijd met hart en ziel heeft gedaan, opnieuw te regisseren. Dus wilde het gezelschap zijn trouw publiek toch met een stuk verwennen, dan moest het op zoek naar een nieuwe regisseur. Die vond ze uiteindelijk in de persoon van Eddy Suys, een uitgeweken Mechelaar die in Middelkerke verzeilde, maar als acteur zijn sporen in het toneellandschap al lang had verdiend.

Eddy Suys is op 16 – jarige leeftijd door toedoen van zijn huidige echtgenote, die toen nog gewoon de dochter van een collega van zijn vader was, in het theater begonnen bij KTV De Dijlezonen Mechelen. “In de 39 jaar die ik vandaag actief ben, heb ik ongeveer 85 producties gespeeld in Mechelen, Boom, Middelkerke, Bredene en Oostende”, steekt Eddy van wal. “Hoogtepunten in mijn spelerscarrière waren: ‘Heroïne’ van Luc Deflo, ‘Stuur mij geen bloemen’ van Barash & Moore en ‘Pekel en haring’ van Ivo Maes. Daarbij was de regie niet zelden in handen van kanjers als René Verreth, Fons Versteven, wijlen Jenny Tanghe, Guido Vanloo of Rik Schockaert.”

“Tussen de theaterproducties in zaten ook regelmatig televisie opdrachten voor edelfiguratie of gastrolletjes in Thuis, Zone Stad, De Ridder, Marsman en De buurtpolitie”, licht Eddy zijn toneelloopbaan verder toe.

“En nu is er dus, na het volgen van twee jaar cursus in Gent, een nieuwe uitdaging, het regisseren, waar ik gedreven, gepassioneerd en enthousiast aan begonnen ben”, zo besluit de Middelkerkenaar met de glimlach.

Kaarten

 Kaarten voor deze komedie kosten 8 euro en zijn te bekomen en/of te reserveren bij All-in Center Mia, gelegen Provincieweg 92 Moere. Telefoon 059-27.71.88 of via mail naar http://info@toneelinMoere.be .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio