Vechtersbaasjes zijn er niet welkom

Marnix Victoor pakt uit met Boksfitclub

Marnix Victoor pakt uit met Boksfitclub

Op de foto de Ichtegemse initiatienemer Marnix Victoor (midden) van de kersverse club Boksfit Ichtegem. Hij wordt geflankeerd door rechts Carine Duflou uitbaatster Sport & Muziekcafé Extratime en links assistente Amber Vandendriessche. Foto: Eric Vanhooren

Ichtegem - In Sport & Muziekcafé Extratime gevestigd in de sporthal van Ichtegem, heeft een gloednieuwe club onderdak gevonden. Door Ichtegemnaar en gewezen bokser Marnix Victoor en de sympathieke uitbaters Carine Duflou en Philippe Decru; ziet ‘Boksfitclub Ichtegem’ het levenslicht. Vandaag woensdag is er tussen 19 en 21 uur de eerste ‘Boksfit’-sessie.

Goeie vriend Marnix Victoor maakte me nieuwsgierig toen hij me telefoneerde en vertelde dat hij nieuws had. Wat wou hij langs de telefoon niet kwijt, dus spraken we af in Sport- en Muziekcafé Extratime in de sporthal van Ichtegem. En ja ….. hij had nieuws want in Ichtegem was er niets maar dan ook niets waar men kon fitnessen. Maar niet zomaar fitnessen hé, het was iets heel speciaals zei hij geheimzinnig en maakte me zo nog nieuwsgieriger.

Domweg

Bij een pint bier begon hij te vertellen over zijn idee, het concept en hoe hij het allemaal ziet en plots de puzzelstukjes in elkaar vielen. “Het is eigenlijk allemaal domweg begonnen”, steekt de 56-jarige Marnix Victoor, gewezen bokser van wal.

Marnix die 36 kampen op de boksteller heeft staan waarvan hij er 28 won, vijf verloor en waar er drie van op match nul eindigden; gaf verontschuldigend zoon William de schuld van zijn nieuwe passie. “Ja, ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen. Mijn zoon William voetbalt bij VC Ichtegem en plots kwam hij met de vraag thuis of ik niet eens een paar boksfit-trainingen wou geven aan de spelers van de ploeg en dat beviel hen blijkbaar goed want dat is ondertussen al een paar keer gebeurd.”

“Nochtans hadden ze dat wel een beetje onderschat, want toen ik ze op een donderdagavond eens meenam naar de Boksneuze in  Lichtervelde waar het trainingscenter is gevestigd van 10-voudig wereldkampioene bij de lichtgewichten Delfine Persoon, en ze als opwarming van het station van Lichtervelde naar de Markt dienden te lopen en terug , konden velen al geen pap meer zeggen en dan moest de eigenlijke training nog beginnen”, lacht Marnix hartelijk. “Toen de trainingssessie was afgerond en we in De Boksneuze nog eentje gingen drinken, bleef de stoere taal van de voetballers achterwege en wisten sommigen niet meer als ze van het noorden of het westen waren. Bij hun thuiskomst zullen ze wel als een blok in slaap zijn gevallen.”

Marnix, die acht jaar trainer is geweest in de stal van Filiep Tampere, maar noodgedwongen moet afhaken wegens een zware schouderblessure, kreeg onlangs opnieuw de vraag om een boksfit-training te geven aan een veertien à vijftiental personen en werkte deze af in een bovenzaaltje van de vernieuwde sporthal in Ichtegem. “Na afloop belandde de groep in de cafetaria bij Carine en Philippe en tussen pot en pint groeide het idee om dergelijke fitnestrainingen iedere week te geven”, vervolgt Marnix enthousiast.

Wat is Boksfit

“Ook de uitbaters Carine en Philippe zien brood in het idee en springen meteen op de kar. Zij zijn sponsor van de club en zorgen na afloop van iedere training voor boterhammetjes met kaas en/of gehakt voor de deelnemers. Zoon William staat dan weer in voor alle bijhorende administratie, want ik heb daar kaas van gegeten”, bekent Marnix eerlijk.

En blijkbaar is er nood aan zo’n club in Ichtegem. “Dat denken wij ook, want toen er nauwelijks nog maar sprake was van de oprichting van de club, hadden we gerekend op een 15-tal deelnemers maar het zijn er inmiddels 25 waardoor we het ‘bordje volzet’ mogen ophangen en er reeds enkelen op de wachtlijst staan”, pikt Carine in. “Dat bewijst dat er in Ichtegem meer dan nood is aan dergelijk initiatief. Velen onder ons bewegen te weinig en wekelijks op woensdag een tweetal uurtjes komen aan boksfitness doen, zal het lichaam deugd doen. En zowel mannen als vrouwen willen toch goed in hun vel zitten en dat hin lijf er mooi uitziet.”

“De Boksfit lessen of sessies zijn geïnspireerd op de bokstrainingen”, onderstreept Marnix die dergelijke trainingen reeds een tweetal jaar succesvol geeft in het naburige Koolskamp. Daar heb ik een twaalftal deelnemers waaronder vijf vrouwen onder mijn hoede.

“Een Boksfit-training duurt ongeveer twee uur en bestaat uit een twintigtal oefeningen. Er wordt voornamelijk getraind op uithoudingsvermogen, kracht, souplesse en recreatief via bokstechnieken leren we hoe je jezelf kunt beschermen en een eventuele belager kunt afweren. Pas op, ik wil daarbij onderstrepen dat wij niemand leren boksen om competitief in de ring te stappen hé. En ook krapuul en vechtersbaasjes die op woensdagvond maar komen trainen op in het weekend dan ergens de boel op stelten te gaan zetten, zijn hier niet welkom”, benadrukken Carine en Marnix in koor.

“Het worden gezellige en uitdagende lessen waarbij een goede opwarming een must is en waar we ook niemand willen forceren. Vandaar dat iedere oefening slechts één minuut duurt waarna een halve minuut rust wordt in acht genomen”, geeft Marnix nog mee. “En wees er maar zeker van, dat velen na anderhalf uur à twee uur trainen, bekaf zullen zijn na afloop.”
 
Waarom Boksfit

Waarom moet iemand naar de boksfit les komen zo vroegen we tot slot Marnix op de man af. “Om diverse redenen. Deelnemers ondervinden zeer vlug een snelle verbetering van hun conditie, ze merken een verbetering van hun coördinatie en kracht, krijgen zo meer zelfvertrouwen, hij of zij worden weerbaarder en het werkt stress verminderend”, besluit Marnix overtuigend.

Kostprijs

Wie wil deelnemen betaalt 10 euro per sessie van twee uur. Helaas is de eerste sessie volzet en kun je je laten op de wachtlijst plaatsen. Deelnemers hebben na afloop de mogelijkheid om te douchen en krijgen in hun lokaal Sport & Muziekcafé Extratime, nog een boterhammetje gratis aangeboden. Je hoeft enkel een handdoek bij te hebben en eventueel een fles water om tussenin te drinken. Alle oefenmateriaal en bokshandschoenen worden ter beschikking gesteld door de organisatoren. Wie eigen bokshandschoenen heeft mag die uiteraard gebruiken.

De lessen vinden plaats in de sporthal van Ichtegem, gelegen in de Keibergstraat, iedere woensdag van 19 tot 21 uur. Tijdens de zomermaanden juli & augustus sluit de Boksfit-club haar deuren. De club voorziet ook in enkele randactiviteiten, maar later meer daarover.

Meer info is te bekomen bij de uitbaters Carine en Philippe van sport- en muziekcafé Extratime (0470 53 82 37) of bij Marnix Victoor (0474 86 66 13)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio