Zomerzoektocht ‘Koekelare op (be)zoek bij Diksmuide’ appetijtelijk toetje

Koekelare serveert attractief toeristisch zomerseizoen

Koekelare serveert attractief toeristisch zomerseizoen

Schepen Jessy Salenbien (SP.A), bevoegd voor cultuur en toerisme, mocht heel wat volk verwelkomen bij de voorstelling van het nieuw toeristisch zomerseizoen. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Onder ruime belangstelling werd in de Brouwerij het toeristisch seizoen 2019 voorgesteld. Schepen van toerisme Jessy Salenbien (SP.A) zet in op een attractief toeristisch zomerseizoen met onder de noemer ‘Koekelare op (be)zoek bij Diksmuide’, een heuse zomerzoektocht als appetijtelijk toetje, begiftigd met een prijzenpot van duizend euro.

Het landelijke Koekelare is voor de toerist verrassend en betoverend veelzijdig. Zowel wie houdt van een actieve vakantie en/of daguitstap als de cultuursnuiver, de ontdekkingsreiziger, de Bourgondiër als de rustzoeker en kunstliefhebber; komt in Koekelare aan zijn trekken.

Musea

Voor de museumliefhebber begint zijn bezoek aan Koekelare, alvast op de unieke gerestaureerde brouwerijsite. Daar vindt je niet alleen de toeristische dienst van de gemeente, maar het herbergt er ook het Käthe Kollwitz Museum en het Fransmansmuseum. En de kunstliefhebber heeft er een eerste afspraak, want de stookplaats werd er omgetoverd tot een ‘Yves Rhayé’-kamer, die een hommage brengt aan de bekende beeldhouwer en kunstschilder. Tot slot vind je op enkele kilometers van de brouwerijsite, er ook nog het Lange Max Museum, waar je restanten van de geschutbedding van het voormalig Duits kanon kunt bewonderen en die de oorlog van uit Duits oogpunt toelicht.

Fietsen en wandelen

Naast de verschillende musea komt ook wie houdt van de natuur of van fietsen en wandelen, er aan zijn trekken. De natuurliefhebber geniet er van de groene oase en komt tot rust in De Mote, gelegen in hartje Koekelare. En wie nog meer van de natuur wil smullen moet beslist het natuurgebied de Swal net buiten het centrum eens een bezoekje brengen. Tijdens de zomermaanden kun jer er wel tot 400 orchideeën bewonderen. Maar ook Koekelarebos (ingang en parking Litterveldstraat10) waar je kan genieten van de zomertortel, wielewaal en gekraagde roodstaart of het Arboretum met zijn bomencollectie bestaande uit een 140-tal verschillende bomen(ingang Bovekerkestraat) loont meer dan de moeite.

Koekelare is de ideale uitvalsbasis voor fietsliefhebbers. Zij zullen met volle teugen genieten van de Kooklarenoeneroute, de Käthe Kollwitzroute, ’t Groot Verzet (Kunstig Koekelare) en/of de Poggio mountainbikeroute, maar evenzeer van de Krekedalroute (47km) met vertrekpunt de Grote Marktin Diksmuide, de Wijnendaleroute (60km) met vertrekpunt het Sint-Annakerkje Stenedorpstraat Stene-Oostende en/of de Utfancroute (47km) met start in de Arthur Coussensstraat in het naburige Ichtegem.

Wandelaars kunnen dan weer hun wandelhartje de vrije loop laten voor een tocht langsheen de Koekelarebergroute (Kunstig Koekelare), Lange Maxroute en/of te wandelen in de bossen van Koekelare.

Andere pareltjes en bezienswaardigheden zijn: de Hovaeremolen, Huis Proot, het Oosthofpark, enz.

Culinair

Bourgondiërs of lekkerbekken onder de bezoekers, zullen zeker geen honger moeten lijden, want hun smaakpapillen zullen overvloedig verwend worden door de chef-koks van de diverse aanwezige horecazaken die er kunnen bezocht worden. Proeven van een Houtlandse wijn van druiven van op de flanken van de Ruidenberg, een goeie Couckelaerschen Doedel of van de overheerlijke Sint-Maartenstaart, mag zeker op je vakantiebucketlist niet ontbreken. En voor wie misschien iets te diep in het glas heeft gekeken, zijn er ook slaapgelenheden bij de vleet.

Voor de speurneuzen

Nieuw dit zomerseizoen is de aanpak van de zoektocht. “Een verfrissende aanpak geeft de zoektocht een nieuw elan”, klinkt het bij schepen van toerisme Jessy Salenbien. “Onder de noemer ‘Koekelare op (be)zoek bij Diksmuide’, pakken we in samenwerking met de stad Diksmuide uit met een heuse zomerzoektocht begiftigd met duizend euro aan prijzen. Het is de eerste keer dat we een verregaande samenwerking hebben met een andere gemeente op dat vlak; en dat kan alleen maar de speurneuzen onder ons aanzetten tot deelname.”

“De zomerzoektocht neemt je dit jaar mee langs de vele landelijke wegen die Diksmuide en Koekelare rijk zijn. Je flirt ook even met de grens van Gistel (Moere), maar duikt dan dieper de Westhoek in. Het uitzicht op de IJzertoren domineert een groot stuk van de tocht maar je passeert ook het Lange Max Museum.”

De fietstocht is opgebouwd aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk zodat de deelnemer zich volledig kan focussen op de op te lossen vragen. De gpx-bestanden, voor gebruik op de fietspgs, zijn vanaf 1 juni te downloaden op de websites van www.toerismekoekelare.be en www.bezoekdiksmuide.be. Deelname is volledig gratis en de zomerzoektocht loopt van 1 juni t.e.m. 30 september. Deelnameformulieren zijn vanaf 1 juni gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van Diksmuide en Koekelare.

Je merkt het, ook al is Koekelare maar een kleine landelijke gemeente, het moet op toeristisch vlak, zich zeker niet schamen. Het heeft een zeer mooi en aanlokkelijk aanbod voor de toerist, ook al is hier alles nog niet vermeld. Items als de fotowedstrijd, de tijdelijke tentoonstelling rond ‘West-Vlaanderen in de Tour’, een lezing van schrijver Patrick Corneillie in de Balluchon n.a.l.v. zijn nieuw boek ‘Sylveer Maes’, alsook de bosspeurtocht ‘Waar is Oscar?’ in Koekelarebos, zijn tal van onderwerpen die in een volgende bijdrage ruim aan bod zullen komen.

Info

Voor meer informatie kun je terecht op de Dienst voor Toerisme Koekelare, Sint-Maartensplein 15b – Telefoon 051-61.04.94  of via http://cultuurentoerisme@koekelare.be . Voor de zoektocht kun je ook terecht op de Dienst voor Toerisme te Diksmuide, Grote Markt 6 – Telefoon 051-79.30.50 of via  http://toerisme@diksmuide.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio