Schepen van sport Jan Lievens: "Sporthal 1 krijgt nieuwe kleedkamers en sanitair blok in deze legislatuur"

Foto. Sportgala van de Koekelaarse sportsterren zet heel wat kampioenen in de kijker (Deel 1)

Dat de Sportraad in Koekelare al jaren schitterend werk levert hoeft nauwelijks nog gezegd. Dat er in de Fransmansgemeente zoveel individueel talent schuilt en ze ook tal van kampioenen herbergt mocht het talrijk opgekomen publiek ervaren tijdens de onlangs gehouden kampioenehulde in cultuurzaal De Balluchon, waar de Koekelaarse sportsterren uitgebreid in de kijker werden gezet.

Alle kampioenen in het gezelschap van schepen van sport Jan Lievens, sportfunctionaris Evelien Denecker, voorzitter van de sportraad Guido Wauters, schepen Jessy Salenbien, burgemeester Patrick Lansens en raadsleden; verzamelden graag voor de lens van onz Foto: Eric Vanhooren

Het event dat al enkele jaren in een volledig nieuw blinkend jasje plaatsvindt, heeft nog niets aan kwaliteit moeten inboeten. Integendeel….. Voorzitter Wauters en sportfunctionaris Evelien Denecker weten altijd wel met iets nieuws uit te pakken. Dit jaar mochten ze de kersverse schepen van sport Jan Lievens (Open VLD) aan de sportliefhebbers voorstellen en die had groot nieuws bij, want Sporthal 1 op domein De Mote – die eigenlijk dringend aan renovatie toe is – krijgt in de loop van deze legislatuur volledig nieuwe kleedkamers en sanitair. Goed nieuws dus voor de sporters.  

Tal van kampioenen

Evelien en Guido presenteerden op uiterst stijlvolle wijze de Koekelaarse sportsterren die het voorbije jaar een opmerkelijke sportieve prestatie hebben geleverd. En het zijn er heel wat.

Beginnen doen we met Nancy Van Eenoo. Nancy, die in het dagelijkse leven medisch-secretaresse is in het ziekenhuis Henri Serruys,  doet pas sinds 2017 aan atletiek. Terwijl de kids trainden liep ze er recreatief op de piste bij  In 2017 zochten ze bij MACW Nieuwpoort nog iemand voor de masterploeg om  speerwerpen te doen op de interclub en zo ging de bal aan het rollen.

Na haar eerste wedstrijd kreeg ze de smaak te pakken. Eerst waren er vooral werpnummers (speer, discus en kogel) maar daarna volgden ook de loopnummers en kwam uiteindelijk bij haar passie veldlopen terecht. Na vele trainingen onder leiding van Bjorn Ringoot heeft ze haar plaats veroverd bij het selecte groepje veldlopers en is ze al 3 jaar clubkampioen veldlopen bij de masters.

Dit jaar ontdekte ze een nieuw segment: de marathon.  Ze kon direct een prachttijd neerzetten. Met 3u37 kon ze het clubrecord met 18 minuten verbeteren. In 2018 werd ze: 1ste op de 16km stadstrail te Diksmuide; 3de op 7km Nightrun te Oostende; Provinciaal Kampioen kogelstoten en Provinciaal Kampioen op de 800m. Met de masterclub werden ze kampioen in reeks 2 waardoor ze dit jaar promoveren naar de eerste reeks. In 2019 liep ze opnieuw een fantastische marathon, werd ze 5de in het West-Vlaams Crosscriterium en ook opnieuw Provinciaal Kampioen kogelstoten.

Apollo op zijn best. Vooreerst zijn er de 2.B ere! Dit is in principe de technisch sterkste reeks van de kinderen min 11 jaar en die spelen wedstrijdjes 2 tegen 2.  Er spelen dus altijd minstens 2 ploegjes tegelijk. De Apollomeisjes verloren geen enkele keer, niet in de heenronde en niet in de terugronde, maar speelden wel één keer gelijk. Al de rest wonnen ze! Er worden in zo’n wedstrijd dus acht setjes gespeeld.

Als reekswinnaar kon Apollo deelnemen aan een provinciale eindronde. Brugge moest afhaken en zo werd gespeeld tegen Izegem voor de provinciale titel. Als provinciaal kampioen mochten ze zo deelnemen aan het Vlaams kampioenschap in Vilvoorde. De trainers hadden de meisjes duidelijk gemaakt dat ze alles moesten zien als voorbereiding op volgend seizoen waar ze met ongeveer dezelfde ploeg zullen kunnen aantreden. Zoals verwacht sloeg de stress toe en kwamen de Apollo’s maar zelden aan echt volleybal toe. Maar het behaalde resultaat mocht er wel zijn, ze werden provinciaal kampioen. Deze puike resultaten werden mogelijk dankzij de inzet van: Lieze Joyce, Paulien Verbeke, Aube Soete, Maud Staelens, Marie Vergote, Elly Demol, Manou Thoen en trainer Jan Dereeper.

Het tweede team zijn De Leading Ladies. De Apollo-dames Recrea 2 traden dit jaar aan in de recreatieve competitie van Brugge. Na de voorbije jaren kampioen te zijn geweest in de reeks van Oostende en door de wijzigingen daar in de competitie, wensten de meisjes unaniem te veranderen van competitie.

Omdat de ‘Brevo’-competitie enkel op maandag- of dinsdagavond mag gespeeld worden, speelden ze dit jaar hun wedstrijden in het naburige Kortemark. De competitie dit jaar gespeeld over 28 wedstrijden was niet erg spannend. De meisjes gaven slechts twee sets uit handen en wonnen er maar eventjes 84. Volgend jaar kunnen ze terug in Koekelare hun competitiewedstrijden afwerken én komen ze in een hogere reeks terecht waar volleybalplezier is gegarandeerd. Maakten brandhout van hun tegenstanders: Ilse Allary, Lies Casteleyn, An Denys, Haaike & Sanne Sinnesael, Jessica Vanhoutte, Loes Vroman en Lore Cool.

Minivoetbal en voetbal

In het minivoetbal was De Wikkelaar in de A-reeks de sterkste en het Jeugdforum Moere in de B-reeks. Binnen de A-reeks werd De Wikkelaar kampioen. Ze schoten wat moeilijk uit de startblokken, want ze keken al tegen een nederlaag aan op de eerste speeldag en dit uiteindelijk ook tegen hun titelconcurrent. Gelukkig snoepten de nummers 2 en 3 punten van elkaar af. Daardoor konden ze met een ongeslagen tweede ronde, kampioen spelen. Ook op de bekercompetitie hadden ze hun zinnen gezet en konden die winnen. Deze verliep immers heel wat vlotter dan de competitie. Zorgden voor de kampioenstitel en bekerwinst: Glenn Leenkneght, Ward Eeckloo, Dempsey Dewandel, Jan Bilcke, Henri Moyaert, Lucas Pauwels, Alexander Tarras, Arne Vandewatere, Philippe Vandycke, Woody Dewandel, Jasper Verscheure en voorzitter Freddy Proot.

In de B-reeks van het minivoetbal speelde het Jeugdforum Moere kampioen.  Deze ploeg is aan zijn derde seizoen minivoetbal bezig en is gegroeid vanuit jeugdhuis Jeugdforum in Moere. In het eerste jaar van hun competitie verliep het nog wat stroef en waren er eigenlijk teveel spelers. Het jaar erop besloten ze de groep in twee te splitsen. Eén ploeg speelt in Koekelare en de andere ploeg speelde onder dezelfde naam in Kortemark. Op deze manier hebben ze altijd voldoende reservespelers om uit te putten.

Dit seizoen begon zoals het vorige: "you win some, you loose some". Tijdens de bekerwedstrijden geraakten ze uiteindelijk in een soort flow waarbij ze bleven winnen en wisten ze dit door te trekken naar de competitie. Ja, tot de laatste speeldag. De titel hebben ze naar eigen zeggen vooral te danken aan de teamspirit en de vechtlust. Zorgden voor de titel in dit sprookjesjaar: Jarno Boucquez, Bert Clybouw, Tom Vanhoutte, Mathias Coene, Dylan Ryckewaert, Ward Logghe, Bart Vuylsteke, Steven Stael, Klaas Staelens, Manu Desmedt, Axel Knockaert en voorzitter Freddy Proot.

Bij VV Koekelare heeft de U17 zich in de kijker gespeeld, kunnen terugblikken op een geslaagd voetbaljaartje en werden na een bloedstollende competitie dan ook verdiend kampioen. Na een aftastingsronde in het eerste deel van het seizoen was al snel duidelijk te zien dat er heel wat potentieel bij deze lichting aanwezig was. De resultaten waren wel wisselend maar de wil en de drang om steeds beter te doen was wel aanwezig. In het 2de deel van het seizoen maakte Joachim, de trainer, de juiste keuze om deze ploeg wat meer uitdaging te bieden en hen bijgevolg in een hogere reeks met betere ploegen in te schrijven.

Een ware uitdaging gezien ze in de eerste competitie maar op de 4de plaats eindigden. Na een spetterende start met vlotte overwinningen tegen Steenbrugge, Gistel en Daring Brugge kwamen ze eerder verrassend aan de leiding te staan. Met een felbevochten 1-0 overwinning tegen Kortemark en een 3-3 gelijkspel tegen Lichtervelde werd al snel duidelijk dat ze elke match zouden moeten bikkelen.

Na wat mindere matchen en redelijk wat puntenverlies midden de competitie waren de kaarten terug volledig door elkaar geschud. Het was wachten tot de laatste speeldag met een rechtstreeks duel tussen twee titelkandidaten (Koekelare en Lichtervelde) om de titel binnen te halen. Na een vlotte start, 4-1 voorsprong zag het er super goed uit maar uiteindelijk was een goed collectief nodig om Lichtervelde op 4 punten te houden. Na twee doelpunten van de tegenpartij werd het toch nog ultra spannend en bang afwachten, maar gelukkig scoorden ze een paar minuten voor affluiten de welverdiende 5-3 en kon het feestje beginnen. Zorgden voor de felbegeerde titel: Pjotr Boddez, Lars Depoorter, Mert Vandewalle, Jordy Van Middel, Thomas Dehullu, Guust Allegaert, Robbe De Soete, Ward Verhelst, Jens Vanmassenhove, Thibault Sys, Obe Matthieu, Noah Pleysier, Renz Broucke, Arthur Laveyne en de vaste vervangers van de U15: Rens Depoorter, Tibe Verhelst en Leonard Desmet.

In het liefhebbersvoetbal gooide VC Pablo Maekelberg/kantoor Volcke hoge ogen en werden kampioen. Het seizoen was er één met vallen en opstaan. Door het grote blessureleed moest er bijna elke week gesleuteld worden om een team samen te stellen. De bekercampagne daarentegen was wél een succes. Er werd gestart in poulevorm ,waarbij VC Pablo Maekelberg/Kantoor Volcke de eerste plaats kon bemachtigen. Het behalen van de 1/8 finale was de volgende doelstelling.  En dat lukte wonderwel. De kwartfinale was het volgende hoogtepunt: nog nooit in vijf jaar waren ze zo ver geraakt. Ze speelden met het mes tussen de tanden om deze ook te winnen. En ook die opdracht lukte, met als gevolg dat ze de halve finale moesten spelen tegen een moeilijke tegenstander.  Uiteindelijk wonnen ze het pleit met 2-3.

De finale was tegen een topploeg. Natuurlijk waren ze al blij dat ze zó ver waren geraakt maar opnieuw speelden de mannen met het mes tussen de tanden maar kwamen ongelukkig na 25 minuten 1-0 achter. Ze bleven wel knokken en na de rust speelden ze als leeuwen en gingen meer in blok spelen en dat rendeerde. De thuisploeg kon hun vlot voetbalspel niet meer brengen en een tiental minuten voor tijd kwamen ze langszij: 1-1. Gedurende drie laatste maar bloedstollende minuten gingen ze er volle bak tegenaan. Op een standaardfase scoorden de mannen van voorzitter Pablo Maekelberg de 1-2 waarna ze de grote beker in ontvangst mochten nemen en het feestje kon beginnen. Dat er zwaar gevierd hoeft zeker geen betoog. Zorgden voor de puik resultaat: Kurt Hautekeete, Hannes Devreese, Kevin Desender, Marijn Knockaert, Dieter David, Wouter Beydts, John Vanhellemont, Stijn Vandecasteele, Jeffrey Christiaen, Niek Vanieuwenhuyse, Mike Vanoutrijve, Gillian Sioen, Jan Lievens en de bezieler van de ploeg Pablo Maekelberg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio