Gemeentebestuur wil CO2-uitstoot helpen verminderen

BKO De Buidel neemt zonnepanelen in gebruik

BKO De Buidel neemt zonnepanelen in gebruik

Op de foto bemerken we v.l.n.r. Schepen Jan Lievens (Open VLD) bevoegd voor kinderopvang, directeur van de Buidel Petra Boysen en schepen Jessy Salenbien (SP.A), bevoegd voor energie. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - De klimaatproblematiek is al een tijdje niet meer weg te denken uit de media. Het gemeentebestuur van Koekelare wil ook inspanningen leveren en probeert volop in te zetten op initiatieven om de C02-uitstoot terug te dringen. Zo plaatsten ze onlangs 36 zonnepanelen op het plat dak van de nieuwbouw van BKO De Buidel.

Om de CO2-uitstoot terug te dringen zijn alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen plaatsen op de gemeentegebouwen, één van de mogelijkheden.

Enkele maanden terug kon de nieuwbouw voor de uitbreiding van kinderopvang De Buidel in gebruik worden genomen. “Recent installeerde een aannemer 36 zonnepanelen op het plat dak van deze nieuwe vleugel, goed voor een vermogen van 10,8 kW. Deze zonnepanelen zullen niet alleen voldoende elektriciteit opwekken voor de volledige nieuwbouw, maar ook voor een flink deel van het bestaande gebouw”, benadrukt schepen Jessy Salenbien (SP.A), onder andere bevoegd voor energiebeleid. “Het gaat om een investering van 13.990 euro. Door snelle technologische ontwikkelingen in de wereldwijde zonnepanelenmarkt worden de panelen steeds goedkoper, waardoor de terugverdientijd van de investering ook korter wordt. In 2019 kan je een gemiddeld systeem in 6 tot 8 jaar terugverdienen”, besluit schepen Jessy Salenbien. “Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven en onze mensen sensibiliseren. Reeds heel wat inwoners van Koekelare plaatsten zonnepanelen op hun dak.”  

Sporthal & Sociaal Huis

Eerder al legde de gemeente zonnepanelen op de nieuwe sporthal en op het Sociaal Huis in de Ichtegemstraat. Naar de toekomst toe worden nog opportuniteiten bekeken, zoals de geplande nieuwe loods voor de technische dienst naast het recyclagepark.

“De gemeente Koekelare investeerde zwaar in de buitenschoolse kinderopvang en deed een belangrijke inspanning om de opvangcapaciteit te verhogen. De nieuwbouw voldoet niet alleen aan alle moderne normen qua isolatie. Maar we zorgen nu bovendien ook zelf voor de productie van een belangrijk deel van het benodigde elektriciteitsverbruik”, vult schepen Jan Lievens (Open VLD), bevoegd voor kinderopvang nog aan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio