Foto. Samen tuinieren in oude pastorietuin bevordert sociaal contact ook voor mensen met een beperking

Kortemark is een groene parel en een oase van rust, in het centrum van het dorp rijker. De oude pastorietuin op de hoek van de Stationsstraat en de Pastoor Blanckestraat opende afgelopen zondag onder de noemer ‘Samentuinen’ haar deuren. “Samen op een ecologische manier tuinieren is de doelstelling van dit project dat door een werkgroep naar voren geschoven werd. Daarnaast is het een plek waar gebruikers en bezoekers, het sociaal contact met elkaar kunnen onderhouden en zelfs bevorderen”, vertelde schepen Lynn Vermote (Open VLD), bevoegd voor milieu, tijdens de officiële openingsplechtigheid. In de tuin staan onder meer fruitbomen, is er een moestuin, is er een bessenwand en een kruidentuin aangelegd. Maar je kan er ook gewoonweg even verpozen en tot rust komen.

Na passages van Ookkunst in de oude pastorie, wilde het gemeentebestuur dringend een andere invulling geven aan deze groene oase van rust in het centrum van de gemeente. Een werkgroep zag het levenslicht en zo groeide het idee van ‘Samentuinen’, een initiatief van Tuinhier Kortemark, Tuinhier Handzame, Velt en de gemeente Kortemark, die ook door de provincie West-Vlaanderen met subsidies werd ondersteund.

Variatie troef

Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. “En daar onderscheiden we twee belangrijke factoren in: enerzijds het samen zijn, zelfs in tijden waar we overvloedig met sociale media om de oren worden geslagen is er nood aan sociaal contact. Ook mensen met een beperking worden in dit project nauw betrokken en staan er centraal. Anderzijds is er het ecologisch tuinieren: op een pesticiden vrije manier allerhande fruit en groenten kweken  en dit op het principe van wisselteelt is voor iedereen een goede zaak, want zo vermijden we plagen en ziektes”, benadrukte schepen Lynn Vermote nog.

Velt  organiseerde in het voorjaar tal van workshops snoeien en ecologisch tuinieren, en zo groeide de belangstelling bij de inwoners en vonden ze de weg naar deze mooie plek. “Dankzij de inzet van vele vrijwilligers  en de mensen van de stations hub , zit er opnieuw leven in de zeer gevarieerde tuin. “Er zijn zeven moestuinbedden vol gezaaid en geplant, er is een zeer mooie bessenwand gemaakt, aan de inkom is er een kruidentuin en staat er dankzij imker Robbe D’hulster ook een bijenkast, worden de fruitbomen gesnoeid (Dieter Dewitte van Velt was zondagochtend nog volop de fruitbomen aan het snoeien, nvdr) en via de stekjes die geënt werden proberen we de talrijke soorten (er staan een 50-tal diverse oude peren- en appelbomen) die aanwezig zijn, te behouden”, vervolgt de Kortemarkse milieuschepen. “Aan de achterkant van de pastorie werd de serre (meer dan 100 jaar oud, nvdr) opgeknapt en de druivelaar gesnoeid. En tot slot werden tegen de muur achteraan ook compostvakken geplaatst. Kortom…… variatie is hier geen ijdel woord en is zeker een extra troefkaart.”

De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden en de buren houden een oogje in het zeil, zodat snoodaards niet met het fruit en de groenten van de gebruikers kunnen gaan lopen, maar er ook geen vernielingen kunnen aanbrengen. “In de samentuin genieten we van het sociaal contact en leren we over het zelf telen van diverse gewassen”, vertelde een gebruiker tijdens de aansluitende receptie met een hapje en een drankje. De openingsplechtigheid werd afgerond met een heerlijke barbecue.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio