Foto. Serene herdenking van piloten neergestorte Lancaster en ter nagedachtenis Lichterveldenaren terechtgesteld in Wolfenbüttel

Het gemeentebestuur hield In de Koolskampstraat een herdenkingsplechtigheid voor de zeven piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog met een Lancaster neerstorten en om het leven kwamen in Lichtervelde. Tegelijk herdacht het lokaal bestuur ook de dertien Lichterveldenaren die onthoofd werden in het Duitse Wolfenbüttel.

Op 28 mei 1944 sneuvelden vier Britten en drie Canadezen als inzittenden van een Lancaster-bommenwerper van de Britse RAF neerstorten. Het vliegtuig was op de terugweg van een bombardement in Aken, toen het in de omgeving van de Voerman beschoten werd door Duitse jagers, geraakt werd en ontplofte in de lucht. Het lokaal bestuur hield ter ere van de zeven aan het Lancastermonument nabij de carpoolparking in de Koolskampstraat; een herdenkingsplechtigheid.

Na deze herdenkingsplechtigheid was er in de Sint-Jacob de Meerdere kerk een misviering voor dertien Lichterveldenaren waaronder toenmalig burgemeester Eugeen Callewaert, die precies 75 jaar geleden in het Duitse Wolfenbüttel  onthoofd werden. De dertien werden betrapt op wapenbezit en/of lidmaatschap van een verzetsbeweging. Ze werden gevangen genomen en naar het concentratiekamp van Esterwegen overgebracht, waar ze de doodstraf kregen. Op 15 juni 1944 volgde de uitvoering ervan in het Duitse Wolfenbüttel.

Nadien was er nog een grafhulde op de gemeentelijke begraafplaats.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio